Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
Farsz:
- 20 dag brązowej lub zielonej soczewicy,
- liść laurowy,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- cebula,
- 2 łyżki oleju,
- ząbek czosnku,
- czerwona czubryca (przyprawa na bazie cząbru górskiego),
- sól,
- pieprz.
Ciasto:
- 40 dag mąki,
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody,
- sól.
Przygotowanie:
Soczewica coraz częściej gości na świątecznym stole w postaci pasztetu z soczewicy czy jako dodatek do pierogowego farszu.
Nie musisz ograniczać się do soczewicy jako podstawowego składnika farszu na pierogi - możesz dodać ją też do pierogów z kapustą i grzybami. Będzie doskonałym komponentem smakowym potraw wigilijnych i nie tylko.
- Soczewicę opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 3 godziny.
- Zmień wodę, dodaj listek laurowy, ziele angielskie i trochę soli.
- Gotuj soczewicę, aż będzie miękka, odcedź, wystudź. Wyjmij przyprawy.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju.
- Dodaj do soczewicy cebulę wraz z przeciśniętym czosnkiem.
- Farsz dopraw czubrycą, solą i pieprzem.
- Z mąki, soli i stopniowo dolewanej ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto.
- Podziel je na 3-4 części.
- Każdą cienko rozwałkowuj i szklanką wycinaj krążki.
- Nadziewaj je farszem, zlep brzegi.
- Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku.
- Wyjmij, odcedź, zrumień na maśle.
Więcej przepisów: Zupa z soczewicy czerwonej Pierogi z kapustą i grzybami - unikalny przepis
Idealny przepis na ciasto na pierogi