Reklama
Czas przygotowania: 90 min
Ilość porcji: 12
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Ciasto:

Reklama
  • 25 dag mąki,
  • 15 dag masła,
  • 8 dag cukru,
  • jajko,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:

  • 45 dag twarogu,
  • 6 łyżek śmietany 18%,
  • 8 dag cukru,
  • łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 2 jajka,
  • łyżka budyniu waniliowego w proszku,
  • skórka otarta z połowy cytryny,
  • cynamon do posypania.
Przygotowanie:

Miniserniczki świąteczne upiecz w foremkach na muffiny. Jeśli masz ochotę, udekoruj je dodatkowo polewą czekoladową. A może polewa z białej czekolady?

  1. Z mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia i jajka zagnieć gładkie ciasto.
  2. Odstaw je do lodówki na około 30 minut.
  3. Foremki na muffiny wysmaruj masłem i wylep schłodzonym ciastem.
  4. Ser twarogowy zmiksuj ze śmietaną.
  5. Cukier osobno utrzyj z jajkami.
  6. Dodaj masę cukrowo-jajeczną do sera. Wsyp budyń, dodaj aromat waniliowy i skórkę z cytryny. Krótko zmiksuj, ale nie przedłużaj tego procesu, aby do masy nie dostało się dużo powietrza.
  7. Masę na miniserniczki rozłóż w foremkach.
  8. Oprósz cynamonem i zamieszaj wykałaczką, tworząc wzorki.
  9. Piecz miniserniczki przez 45 minut (150 stopni).
  10. Letnie wypieki wyjmij z foremek i ostudź.
Reklama

Oto więcej przepisów na serniki:
Sernik krakowski - przepis Magdy Gessler
Sernik królewski - przepis
Sernik z rosą - przepis
Sernik gotowany - przepis
Sernik z polewą - przepis
Sernik mandarynkowy - przepis
Sernik wiedeński - przepis

Reklama
Reklama
Reklama