Problemy zdrowotne wynikające z unieruchomienia chorego
Problemy zdrowotne wynikające z unieruchomienia chorego14 lat temu
Wiele schorzeń zmusza do stałego unieruchomienia chorego. Długie przebywanie w pozycji leżącej może być przyczyną wielu cierpień i chorób. Ograniczona aktywność ruchowa wpływa na zaburzenia związane z fizjologią i przemianami biochemicznymi w organizmie. Unieruchomienie chorego może powodować również zaburzenia emocjonalne. Czytaj więcej
Jak opiekować się osobą z chorobą Parkinsona?
Jak opiekować się osobą z chorobą Parkinsona?14 lat temu
Osoba z chorobą Parkinsona wymaga stałej opieki. Najczęściej podejmują się jej najbliższe osoby, które nie posiadają odpowiedniego przygotowania. Opieka ta jest trudna, gdyż obejmuje wiele aspektów. Do zadań opiekuna należy m.in. zapewnienie odpowiedniej ilości ruchu, podawanie posiłków oraz prawidłowa farmakologia. Czytaj więcej
Co zrobić, by senior zjadł więcej?
Co zrobić, by senior zjadł więcej?14 lat temu
Osoby starsze często nie odżywiają się prawidłowo. Spożywają posiłki, które nie zaspokajają ich zapotrzebowania energetycznego i nie dostarczają organizmowi niezbędnych związków odżywczych. Poniżej przedstawiamy, w jaki sposób zmodyfikować dietę, by niewielkimi zmianami osiągnąć znaczące efekty. Czytaj więcej
Dlaczego osoby starsze nie chcą jeść?
Dlaczego osoby starsze nie chcą jeść?14 lat temu
Niedożywienie osób starszych jest powszechnie występującym w Polsce zjawiskiem. Jest to związane głównie ze zmianami zachodzącymi w organizmie w podeszłym wieku. Spożywanie posiłków staje się utrudnione nie tylko fizycznie w wyniku braków w uzębieniu, ale także na skutek zmian w odczuwaniu apetytu. Czytaj więcej
Dieta na wzmocnienie odporności
Dieta na wzmocnienie odporności14 lat temu
Odpowiednia dieta i prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego są ze sobą ściśle powiązane. Niedojadanie, przejadanie się a przede wszystkim nieodpowiednie odżywianie negatywnie wpływają na odporność. Poniżej przedstawione są główne substancje odżywcze, które wzmacniają układ immunologiczny. Czytaj więcej
Witamina C – więcej niż odporność
Witamina C – więcej niż odporność14 lat temu
Witamina C jest nazywana „witaminą na wszystko”. Jest niezbędna, by organizm funkcjonował prawidłowo. Ogromną zaletą witaminy C jest jej powszechne występowanie, dlatego nietrudno zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Najbardziej znaną funkcją, jaką pełni witamina C, jest wzmacnianie odporności organizmu. Jednak kwas askorbinowy to dużo więcej niż tylko odporność. Czytaj więcej
Konferencja „Mammografia czy USG – czy naprawdę musimy wybierać?”
Konferencja „Mammografia czy USG – czy naprawdę musimy wybierać?”14 lat temu
30 września 2011 roku odbyła się konferencja „Mammografia czy USG – czy naprawdę musimy wybierać?”. Partnerem Strategicznym II Warszawskich Dni Ultrasonograficznych była firma Mar-Med., która wyposażyła ponad 1700 pracowni USG oraz ponad 70 pracowni RTG, mammograficznych i CT. Czytaj więcej
Rozszerzanie diety niemowląt karmionych sztucznie – tabela
Rozszerzanie diety niemowląt karmionych sztucznie – tabela14 lat temu
Niemowlę karmione sztucznie przez pierwsze cztery miesiące życia może być karmione wyłącznie mlekiem początkowym. Po tym czasie należy rozszerzyć dietę malca w celu uzupełnienia składników odżywczych oraz potrzebnej mu energii. Model żywienia niemowląt karmionych sztucznie został opracowany przez Instytut Matki i Dziecka. Przedstawiamy, w którym miesiącu i o jakie produkty należy poszerzyć dietę niemowlęcia. Czytaj więcej
Suplementy wspomagające odchudzanie
Suplementy wspomagające odchudzanie14 lat temu
Na rynku istnieje wiele suplementów, które są zalecane jako środki wspomagające odchudzanie. Jednak badania nie potwierdzają skuteczności większości z tych preparatów. Co znajduje się w tych suplementach i w jaki sposób związki te „odchudzają”? Oto cztery substancje najczęściej stosowane w środkach odchudzających. Czytaj więcej
Czekolada – rodzaje i przechowywanie
Czekolada – rodzaje i przechowywanie14 lat temu
Na rynku można spotkać mnóstwo rozmaitych wyrobów czekoladowych. Czekolady te różnią się między sobą gatunkiem, jakością, nadzieniem i smakiem. Są trzy główne rodzaje czekolady, które zależą od ilości proszku kakaowego zawartego w tabliczce. Oto ich krótki zarys. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA