Witamina C – więcej niż odporność

Najbardziej popularnymi cytrusami latem bez wątpienia są pomarańcze i grejpfruty.
Witamina C jest nazywana „witaminą na wszystko”. Jest niezbędna, by organizm funkcjonował prawidłowo. Ogromną zaletą witaminy C jest jej powszechne występowanie, dlatego nietrudno zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Najbardziej znaną funkcją, jaką pełni witamina C, jest wzmacnianie odporności organizmu. Jednak kwas askorbinowy to dużo więcej niż tylko odporność.
/ 21.10.2011 08:56
Najbardziej popularnymi cytrusami latem bez wątpienia są pomarańcze i grejpfruty.

Bakterie już niegroźne

Powszechnie wiadomo, że witamina C wzmacnia system odpornościowy organizmu. Jej działanie nie polega jednak na bezpośredniej walce z bakteriami, lecz wpływa na wzrost i sprawność komórek odpornościowych typu T i B. Dopiero te komórki walczą i niszczą niebezpieczne mikroorganizmy. Dodatkowo witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu wirusom trudniej jest dostać się i zaatakować organizm.

Witamina urody

Witamina C pozwala zachować piękny, młody wygląd skóry, ponieważ uczestniczy w tworzeniu kolagenu. Kolagen to białko znajdujące się w skórze, naczyniach krwionośnych, mięśniach, a także w rogówce oka i wielu innych miejscach w organizmie. Dzięki jego obecności zranienia łatwiej się goją a złamania szybciej się zrastają. Dodatkowo witamina C wzmacnia naczynia krwionośne, co zapobiega łatwemu tworzeniu się sińców, krwotoków czy krwawień dziąseł.

Polecamy: Dlaczego człowiek nie wytwarza witaminy C?

Anemia pokonana

Witamina C pomaga przy wchłanianiu żelaza. Zwiększa jego przyswajalność, co pośrednio może uchronić przed wystąpieniem anemii. Dodatkowo witamina C zwiększa przyswajalność żelaza niehemowego. Żelazo niehemowe występuje w produktach roślinnych, jest słabo wykorzystywane przez organizm. Z tego powodu u osób stosujących dietę wegetariańską często diagnozuje się anemię.

Pomocny antyoksydant

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, czyli neutralizuje wolne rodniki uszkadzające komórki naszego ciała. Hamuje utlenianie „złego” cholesterolu LDL, utrudnia powstawanie szkodliwych produktów tej reakcji, a co za tym idzie, chroni serce i układ krwionośny, np. przed zmianami miażdżycowymi. Witamina C ma zdolność neutralizowania tworzących się w przewodzie pokarmowym szkodliwych nitrozoamin, które odpowiadają za powstawanie nowotworu żołądka. Tym samym witamina C wykazuje działanie antykancerogenne (antynowotworowe).

Witamina na wszystko

Witamina C wśród wielu innych związków reguluje podstawowe funkcje organizmu. Odpowiada za codzienną odbudowę nowych komórek i tkanek w organizmie. Pośrednio podnosi sprawność intelektualną oraz bierze udział w procesie pokonywania stresu, a także przyczynia się do spokojnego snu. Dodatkowo uczestniczy w syntezie niezbędnych hormonów i transmiterów, co sprawia, że organizm działa prawidłowo.

Polecamy: Witamina C - jak uchronić pokarmy przed jej utratą

Nadmiar witaminy C jest praktycznie niespotykany, ponieważ kwas askorbinowy jest rozpuszczalny w wodzie, nie jest magazynowany, lecz wydalany z moczem. Zapasy ustrojowe witaminy nie są duże.

Czym grozi niedobór witaminy C?

  • łatwiej zapadamy na choroby,
  • stajemy się ospali i zmęczeni,
  • nasza skóra traci jędrność i starzeje się szybciej,
  • częściej pękają naczynka,
  • pojawiają się krwawienia z dziąseł,
  • odczuwamy bóle w stawach,
  • mogą powstawać zmiany aterogenne (miażdżycowe),
  • podwyższa się ciśnienie krwi.

Silny niedobór określany jest mianem szkorbutu lub gnilca, jest jednym z najstarszych schorzeń. Podstawowe objawy to:  krwawe wylewy, nadmierne rogowacenie naskórka, niedokrwistość. U małych dzieci gnilec występuje w postaci Moeller- Barlowa, objawy to: niedokrwistość, deformacje kości.

Jakie są źródła witaminy C?

Główne źródła witaminy C to świeże warzywa i owoce, głównie surowe:

  • owoce jagodowe (czarna porzeczka, truskawki),
  • owoce dzikiej róży,
  • owoce cytrusowe,
  • natka pietruszki,
  • papryka czerwona,
  • warzywa kapustne: kapusta włoska, brokuły, kalafior, brukselka
  • cebula, rzepa, szpinak, fasolka szparagowa.

Redakcja poleca

REKLAMA