Bakterie już niegroźne
Powszechnie wiadomo, że witamina C wzmacnia system odpornościowy organizmu. Jej działanie nie polega jednak na bezpośredniej walce z bakteriami, lecz wpływa na wzrost i sprawność komórek odpornościowych typu T i B. Dopiero te komórki walczą i niszczą niebezpieczne mikroorganizmy. Dodatkowo witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu wirusom trudniej jest dostać się i zaatakować organizm.
Witamina urody
Witamina C pozwala zachować piękny, młody wygląd skóry, ponieważ uczestniczy w tworzeniu kolagenu. Kolagen to białko znajdujące się w skórze, naczyniach krwionośnych, mięśniach, a także w rogówce oka i wielu innych miejscach w organizmie. Dzięki jego obecności zranienia łatwiej się goją a złamania szybciej się zrastają. Dodatkowo witamina C wzmacnia naczynia krwionośne, co zapobiega łatwemu tworzeniu się sińców, krwotoków czy krwawień dziąseł.
Polecamy: Dlaczego człowiek nie wytwarza witaminy C?
Anemia pokonana
Witamina C pomaga przy wchłanianiu żelaza. Zwiększa jego przyswajalność, co pośrednio może uchronić przed wystąpieniem anemii. Dodatkowo witamina C zwiększa przyswajalność żelaza niehemowego. Żelazo niehemowe występuje w produktach roślinnych, jest słabo wykorzystywane przez organizm. Z tego powodu u osób stosujących dietę wegetariańską często diagnozuje się anemię.
Pomocny antyoksydant
Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, czyli neutralizuje wolne rodniki uszkadzające komórki naszego ciała. Hamuje utlenianie „złego” cholesterolu LDL, utrudnia powstawanie szkodliwych produktów tej reakcji, a co za tym idzie, chroni serce i układ krwionośny, np. przed zmianami miażdżycowymi. Witamina C ma zdolność neutralizowania tworzących się w przewodzie pokarmowym szkodliwych nitrozoamin, które odpowiadają za powstawanie nowotworu żołądka. Tym samym witamina C wykazuje działanie antykancerogenne (antynowotworowe).
Witamina na wszystko
Witamina C wśród wielu innych związków reguluje podstawowe funkcje organizmu. Odpowiada za codzienną odbudowę nowych komórek i tkanek w organizmie. Pośrednio podnosi sprawność intelektualną oraz bierze udział w procesie pokonywania stresu, a także przyczynia się do spokojnego snu. Dodatkowo uczestniczy w syntezie niezbędnych hormonów i transmiterów, co sprawia, że organizm działa prawidłowo.
Polecamy: Witamina C - jak uchronić pokarmy przed jej utratą
Nadmiar witaminy C jest praktycznie niespotykany, ponieważ kwas askorbinowy jest rozpuszczalny w wodzie, nie jest magazynowany, lecz wydalany z moczem. Zapasy ustrojowe witaminy nie są duże.
Czym grozi niedobór witaminy C?
- łatwiej zapadamy na choroby,
- stajemy się ospali i zmęczeni,
- nasza skóra traci jędrność i starzeje się szybciej,
- częściej pękają naczynka,
- pojawiają się krwawienia z dziąseł,
- odczuwamy bóle w stawach,
- mogą powstawać zmiany aterogenne (miażdżycowe),
- podwyższa się ciśnienie krwi.
Silny niedobór określany jest mianem szkorbutu lub gnilca, jest jednym z najstarszych schorzeń. Podstawowe objawy to: krwawe wylewy, nadmierne rogowacenie naskórka, niedokrwistość. U małych dzieci gnilec występuje w postaci Moeller- Barlowa, objawy to: niedokrwistość, deformacje kości.
Jakie są źródła witaminy C?
Główne źródła witaminy C to świeże warzywa i owoce, głównie surowe:
- owoce jagodowe (czarna porzeczka, truskawki),
- owoce dzikiej róży,
- owoce cytrusowe,
- natka pietruszki,
- papryka czerwona,
- warzywa kapustne: kapusta włoska, brokuły, kalafior, brukselka
- cebula, rzepa, szpinak, fasolka szparagowa.