Czekolada – rodzaje i przechowywanie

Są trzy główne rodzaje czekolady, które zależą od ilości proszku kakaowego zawartego w tabliczce/ fot. www.sxc.hu
Na rynku można spotkać mnóstwo rozmaitych wyrobów czekoladowych. Czekolady te różnią się między sobą gatunkiem, jakością, nadzieniem i smakiem. Są trzy główne rodzaje czekolady, które zależą od ilości proszku kakaowego zawartego w tabliczce. Oto ich krótki zarys.
/ 14.10.2011 09:34
Są trzy główne rodzaje czekolady, które zależą od ilości proszku kakaowego zawartego w tabliczce/ fot. www.sxc.hu

Czekolada naturalna

Ten rodzaj czekolady musi zawierać co najmniej 34% masy kakaowej. Oczywiście im więcej tej masy, tym czekolada lepsza. Nie tak dawno uznawano, że czekolada zawierająca 30% kakao jest produktem dobrej jakości. Obecnie gusty się zmieniły. Smakosze uważają, że prawdziwa czekolada powinna zawierać 60-80% kakao. Taki wyrób ma stosunkowo mało cukru. W zależności od jego zawartości czekoladę dzieli się na gorzką, deserową, słodką i półsłodką. Czekolada o wysokiej jakości zawiera także czysty ekstrakt waniliowy. Jest to bardzo droga przyprawa, nazywana niekiedy Burbon Vanilia. Uzyskuje się ją z orchidei rosnących na Madagaskarze. Czekolada poza tym zawiera także niewielkie ilości lecytyny (środek stabilizujący). „Najwyżej oprocentowana” czekolada zawiera 98% kakao, można ją kupić tylko w specjalistycznych sklepach.

Kuwertura

Jest to wysokiej jakości masa czekoladowa. Profesjonaliści używają jej głównie do oblewania produktów i do pieczenia. Zawiera przeważnie co najmniej 30% masła kakaowego, dzięki któremu może tworzyć cieńszą warstwę niż czekolada.

Czekolada mleczna

Według niektórych smakoszy czekolada mleczna nie zasługuje na miano czekolady. Mimo to ten rodzaj czekolady też może być dobrej jakości. Powinna zawierać około 40% masy kakaowej, jednak większość tego typu produktów na rynku zawiera jej zaledwie 20%. Czekolada mleczna, która jest produkowana na szeroką skalę, zawiera dużo cukru, często do 50%. W niektórych krajach pozwala się na dodatek do 5% tłuszczu roślinnego, jako zamiennika kosztownego masła kakaowego, a także sztuczne substancje smakowe i zapachowe.

Polecamy: Słodkie kuszenie

Biała czekolada

Jest to w rzeczywistości masło kakaowe bez miazgi kakaowej z dodatkiem cukru i mleka. Produkt ten nie ma specyficznego aromatu i smaku, jaki jest charakterystyczny dla naturalnej czekolady. Kupowana jest ze względu na nietypowy wygląd. Dodatkowo tworzy ciekawy kontrast z ciemną czekoladą w wyrobach cukierniczych. Najlepsze białe czekolady produkowane są we Francji i Szwajcarii.

Jak przechowywać czekoladę?

Czekoladę należy przechowywać w temperaturze około 15ºC, a wilgotność powietrza nie powinna przekraczać 65%. Wilgoć i wysoka temperatura powodują pojawienie się na powierzchni białego nalotu. Pod wpływem wysokiej temperatury następuje krystalizacja masła kakaowego. Nie wpływa to na smak czekolady, jednak zdecydowanie zmniejsza atrakcyjność wyrobu. Natomiast krystalizacja spowodowana wilgocią czyni większe szkody. Kryształki cukru przedostają się na powierzchnię i rozpuszczają w wilgotnym powietrzu. Czekolada traci wygląd i smak i nie nadaje się do spożycia. Ponadto czekolada wchłania otaczające  ja zapachy, dlatego powinna być przechowywana w szczelnym pojemniku.

Polecamy: Jedz i bądź szczęśliwy

Redakcja poleca

REKLAMA