Trądzik

Trądzik powstaje w wyniku oczyszczania organizmu z toksycznych produktów przemiany materii. Zjadając potrawy zawierające dużo chemicznych substancji dodatkowych takich jak konserwanty, aromaty, barwniki, itp. do organizmu wprowadzane są większe ilości toksyn, przez co zwiększa się prawdopodobieństwo powstania wykwitów skórnych. Aby tego uniknąć należy spożywać w miarę możliwości produkty naturalne i dbać o oczyszczanie organizmu.
/ 31.12.2007 06:47
Trądzik powstaje w wyniku oczyszczania organizmu z toksycznych produktów przemiany materii. Zjadając potrawy zawierające dużo chemicznych substancji dodatkowych takich jak konserwanty, aromaty, barwniki, itp. do organizmu wprowadzane są większe ilości toksyn, przez co zwiększa się prawdopodobieństwo powstania wykwitów skórnych.

Aby tego uniknąć należy spożywać w miarę możliwości produkty naturalne i dbać o oczyszczanie organizmu.

Czego unikać?

Przy każdym rodzaju trądziku należy wyłączyć z diety:
  • pokarmy sporządzone na tłuszczach zwierzęcych (w tym smażone na tłuszczach wykorzystywanych wielokrotnie, najlepiej więc unikać publicznych smażalni oraz restauracji typu fast - food),
  • pokarmy drażniące (z dużą zawartością pieprzu, ostrej papryki i octu spirytusowego),
  • produkty zawierające w swoim składzie syntetyczne aromaty („identyczne z naturalnymi”), barwniki, benzoesany, glutaminian sodu, saletrę. Są to między innymi słodycze, napoje, „sztuczne” soki,
  • kawę, czekoladę, alkohol (koniaki, likiery, wódki), kakao i chałwę,
  • orzechy ziemne, importowane owoce i warzywa (szczególnie gdy są źle przechowywane) - zwierają mikotoksyny, które nasilają trądzik.
Niezbędne jest ograniczenie soli w pożywieniu, która wydalana przez skórę tworzy nacieki zapalne, wysięki i zmiany trądzikowe, a ponadto drażni gruczoły łojowe. Sól powoduje dojrzewanie zaskórników utajonych, podobnie jak smalec, łój, a nawet nieświeże masło i niskiej jakości margaryny.
Nie powinno się dopuszczać do powstawania zaparć, a jeśli już wystąpią konieczne jest ich zwalczanie. Należy zadbać o to, aby wypróżniać się codziennie gdyż wchłaniane zwrotnie (z zalegającego w jelitach kału) do krwi toksyczne substancje wydzielają się przez skórę i mogą powodować bądź nasilać trądzik.

Jaka dieta?

Leczenie dietetyczne ma na celu pobudzanie perystaltyki jelit i usprawnianie pasażu treści pokarmowej. W tym celu zalecane są produkty wysokobłonnikowe i duże ilości wody mineralnej oraz fermentowane produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka – naturalne), ponadto warto spożywać soję oraz jej przetwory i rabarbar, gdyż wykazują działanie antyandrogenne i są korzystne przy każdym rodzaju trądziku.
Warto polecić:
  • Otręby pszenne naturalne (42,4 g/100g);
  • Otręby pszenne ze śliwką (31,4 g/100g);
  • Otręby owsiane z jabłkiem (29,2 g/100g);
  • Zarodki pszenne (15,5 g/100g);
  • Płatki żytnie (11,6 g błonnika/100g);
  • Płatki pszenne (10g/100g);
  • Wszelkie rodzaje musli,
w połączeniu z chudym mlekiem, jogurtem, maślanką, kefirem czy naturalnym sokiem owocowym bez cukru oraz
  • Ziarno soi,
  • Kotlety sojowe (schabowe i mielone)
  • Produkty Alpro Soja,
  • Pasztety i paprykarz sojowy.
Problemy skórne często również są związane z niedoborem cynku w organizmie. Szczególnie bogate w ten pierwiastek są:
  • Dynia łuskana (7,5 mg/100 g),
  • Soczewica zielona (3,9 mg),
  • Soczewica czerwona (3,3 mg),
  • Ziarno soi (3,5 mg),
  • Płatki owsiane (3,1 mg cynku),
  • Płatki żytnie i pszenne (2,5 mg cynku).
Osoby ze skłonnością do trądziku powinny szczególnie dbać o dietę, unikać zaparć a powyższe produkty traktować jako codzienne uzupełnienie jadłospisu, ponieważ tylko systematyczność w ich spożywaniu może przynieść pożądane rezultaty.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (15)
/12.04.2015 15:53
Uważam, że dieta wpływa na naszą skórę, jak to się mówi "jesteś tym co jesz". Z własnego przykładu: przez jakieś 2-3 miesiące nie jadłam jajek, cukru, żadnych kupnych słodyczy (nietolerancje), nie narzekałam na skórę, co jakiś czas jakaś pojedyncza krostka się pojawiła - przyszły święta i wszystkie powyższe składniki znalazły się na stole, w efekcie wyskoczyło mi kilka krostek, a po tygodniu zaobserwowałam, że cała moja twarz jest pokryta grudkami. Teraz już wiem, że nie warto żywić się i katować swój organizm nieodpowiednimi produktami spożywczymi. Dlatego każdemu kto ma problemy polecam zrobić testy na alergie i nietolerancje pokarmowe. Pozdrawiam
/29.07.2012 18:45
Trudno jest trzymać dietę i wyeliminować różne dania ,które się lubi tylko po to aby pozbyć się trądziku :)
/17.02.2009 23:24
Kiedyś, jak miałam naprawdę spore problemy z trądzikiem, poszłam do dermatologa. Powiedział, że nie ma dowodu na to, że odżywianie wpływa na wypryski (ser, tłuszcze zwierzęce, przyprawy), JEDNAK jest to wynikiem nadmiaru toksyn w organizmie - tego, czego organizm ani nie może strawić, ani przyswoić. Z własnego doświadczenia wiem, że ostre przyprawy przyspieszają trawienie - a co za tym idzie spalanie, czyli mają bardziej pozytywne właściwości niż negatywne. Artykuł oceniam na 1. ___________ Czekam na interesującą ripostę.
POKAŻ KOMENTARZE (12)