Redaktorka działów Przepisy, Dom i Rodzina. Z wykształcenia filolożka polska i dziennikarka. Doświadczenie zawodowe zdobyła pod skrzydłami portalu Wirtualna Polska, w którym współtworzyła serwis zdrowotno-lifestyle'owy. Przez ponad rok działała również w obszarze social mediów, tworzyła przepisy i poradniki. W polki.pl wspiera także dział Uroda, skupiając się na bezpiecznej i profesjonalnej stylizacji paznokci w domu. Wiedzę w tym zakresie zdobyła i stale poszerza pod okiem instruktorów Indigo. Prywatnie wielka miłośniczka włoskiej kuchni, Formuły 1 i muzyki jazzowej. W sieci działa jako @bonjour.pazur.

Kiedy przycinać aronię? Czy sierpień to dobry moment? Oto najważniejsze wskazówki dotyczące przycinania aronii
Kiedy przycinać aronię? Czy sierpień to dobry moment? Oto najważniejsze wskazówki dotyczące przycinania aroniirok temu
Kiedy przycinać aronię? Najlepiej robić to dwa razy w roku - na wiosnę oraz wczesną jesienią. Dobrze wykonane, regularne cięcie poprawia tempo wzrostu rośliny, jej żywotność oraz ogólną kondycję. Wpływa też pozytywnie na owocowanie. Możesz w ten sposób także odmłodzić starsze drzewka i sprawić, że dłużej będą wyglądały pięknie. Czytaj więcej
Borowik amerykański, czyli złotak wysmukły, ponownie zawitał na polską ziemię. Jak go rozpoznać i czy jest jadalny?
Borowik amerykański, czyli złotak wysmukły, ponownie zawitał na polską ziemię. Jak go rozpoznać i czy jest jadalny?rok temu
Borowik amerykański, inaczej złotak wysmukły, to pyszny grzyb, który po latach wrócił na polską ziemię. Początkowo można go było znaleźć głównie nad morzem, obecnie występuje na terenie Podlasia, Mazowsza i na Lubelszczyźnie oraz w Górach Świętokrzyskich. Borowiki amerykańskie można pomylić z niektórymi niejadalnymi grzybami. Czytaj więcej
Kiedy przycinać jabłonie i jaki jest odpowiedni moment na wycinanie wilków? Czy sierpień to dobra pora?
Kiedy przycinać jabłonie i jaki jest odpowiedni moment na wycinanie wilków? Czy sierpień to dobra pora?rok temu
Kiedy przycinać jabłonie? Dobrze robić to dwa razy w roku, w okresie spoczynku oraz latem. Cięcie podstawowe wykonuje się na wiosnę, kiedy nie ma ryzyka wystąpienia mocnych przymrozków. Odmładzające cięcie formujące, podczas którego usuwa się tzw. wilki, przypada na okres wakacyjny, najlepiej na końcówkę lata. Czytaj więcej
Kiedy przycinać orzecha włoskiego i jak o niego dbać, aby obficie owocował? Czy można przycinać orzecha włoskiego w sierpniu?
Kiedy przycinać orzecha włoskiego i jak o niego dbać, aby obficie owocował? Czy można przycinać orzecha włoskiego w sierpniu?rok temu
Kiedy przycinać orzecha włoskiego? Najlepszym terminem jest lato, a więc okres od czerwca do sierpnia, a także okres po przymrozkach. Pamiętaj, aby drzewo przycinać w słoneczny, bezdeszczowy dzień i odpowiednio zabezpieczyć skrócone pędy i gałęzie maścią ogrodniczą. Młode drzewka warto przyciąć już po posadzeniu. Czytaj więcej
Jaką kawę piją Włosi? Oto ciekawostki oraz cytaty o kawie, które możesz oprawić w ramkę i powiesić w kuchni, nad ekspresem
Jaką kawę piją Włosi? Oto ciekawostki oraz cytaty o kawie, które możesz oprawić w ramkę i powiesić w kuchni, nad ekspresemrok temu
Włochy stoją kawą, pizzą i dobrym winem. Zapytałam mieszkańców, jaka jest ich ulubiona marka kawy i co mogą mi powiedzieć o tym czarnym napoju. Włosi są bardzo zasadniczy, jeśli chodzi o parzenie i porę picia kawy, ale okazuje się, że lubią też eksperymentować. Oto zbiór cytatów o kawie i ciekawostek prosto z Italii. Czytaj więcej
Fioletowe grzyby: jadalne czy nie? Oto najciekawsze gatunki grzybów o charakterystycznej barwie. Znasz ich nazwy?
Fioletowe grzyby: jadalne czy nie? Oto najciekawsze gatunki grzybów o charakterystycznej barwie. Znasz ich nazwy?rok temu
Fioletowe grzyby rzadko wpadają do koszyka grzybiarzy. Bardzo słusznie - w większości przypadków okazy o jaskrawych, nieoczywistych kolorach są niejadalne lub trujące. Zdarzają się jednak gatunki fioletowych grzybów, które mają doskonały smak i są jadalne. Zobacz, o jakie chodzi i jak je rozróżnić od trujaków. Czytaj więcej
Goryczak żółciowy (Tylopilus felleus): nazywa się go grzybem szatanem, to bardzo gorzki, niejadalny okaz. Jak go rozpoznać?
Goryczak żółciowy (Tylopilus felleus): nazywa się go grzybem szatanem, to bardzo gorzki, niejadalny okaz. Jak go rozpoznać?rok temu
Goryczak żółciowy to grzyb, którego niewprawieni grzybiarze mogą pomylić z borowikiem. Jest niejadalny i bardzo gorzki. Jego spożycie może skończyć się wymiotami i ogólnym osłabieniem, ale nie jest to grzyb silnie trujący. Możesz poznać go po wyglądzie trzonka oraz poprzez lekkie dotknięcie go językiem. Czytaj więcej
Ciekawe aplikacje do rozpoznawania grzybów: zachowaj bezpieczeństwo podczas grzybobrania i sprawdź, co jest w twoim koszyku
Ciekawe aplikacje do rozpoznawania grzybów: zachowaj bezpieczeństwo podczas grzybobrania i sprawdź, co jest w twoim koszykurok temu
Czy są aplikacje do rozpoznawania grzybów? Tak, jest ich nawet kilka. Możesz także wejść do sieci i znaleźć strony, na których dokładnie opisane są jadalne i trujące gatunki grzybów. Aplikacje możesz pobrać na telefon z Androidem, iOS oraz systemem Huawei, sporo z nich działa offline. Możesz także skorzystać z wyszukiwarki Google do rozpoznania grzybów. Czytaj więcej
Chcesz złożyć życzenia urodzinowe po ukraińsku bliskiej osobie, ale nie wiesz, jak się za to zabrać? Oto gotowe pomysły
Chcesz złożyć życzenia urodzinowe po ukraińsku bliskiej osobie, ale nie wiesz, jak się za to zabrać? Oto gotowe pomysłyrok temu
Życzenia urodzinowe po ukraińsku mogą być krótkie, długie, rymowane albo wzruszające i bardziej od serca. Jeśli choć trochę znasz język, możesz postarać się napisać coś personalizowanego. Jeśli jednak ukraiński jest ci obcy, ale masz sporo znajomych lub rodzinę z Ukrainy, możesz skorzystać z tych gotowych wzorów życzeń urodzinowych po ukraińsku. Czytaj więcej
Kania i muchomor są bardzo często mylone podczas grzybobrania. Zobacz, jak je odróżnić i na co zwrócić uwagę
Kania i muchomor są bardzo często mylone podczas grzybobrania. Zobacz, jak je odróżnić i na co zwrócić uwagęrok temu
Czubajka kania to pyszny grzyb, którego niestety łatwo pomylić z trującym muchomorem sromotnikowym. Niedoświadczeni grzybiarze często doświadczają przykrych objawów zatruć. Jak odróżnić kanię od muchomora? Podstawowa różnica to wygląd trzonu, wyglądu pierścienia oraz zapach. Najlepiej też nie zbierać młodych grzybów. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.