Fioletowe grzyby to nieczęsty widok w koszykach nawet bardzo doświadczonych grzybiarzy. Istnieją jednak gatunki, które możesz śmiało jeść. Wykorzystywane są one przede wszystkim do dekoracji potraw. Część fioletowych grzybów nie nadaje się do jedzenia, a niektóre są wręcz trujące. Zobacz, czy znasz te okazy.
Spis treści:
Fioletowe grzyby i ich nazwy
Fioletowe grzyby nie są często spotykane w lasach, a nawet jeśli, to prawdopodobnie w ogóle nie zwracasz na nie uwagi. Po prostu idziesz dalej w poszukiwaniu gatunków grzybów, takich jak borowiki, podgrzybki czy kanie. To leśne klasyki, które najczęściej lądują w koszyku grzybiarza. Tymczasem w lesie możesz znaleźć kilka ciekawych gatunków o atrakcyjnej dla oka barwie.
Najczęściej występujące fioletowe grzyby to:
- lakówka ametystowa,
- gąsówka fioletowa,
- zasłonak fioletowy,
- grzybówka fioletowa
Poszczególne gatunki różnią się od siebie wyglądem, wielkością oraz odcieniem fioletu - mogą być np. bardziej granatowe lub różowe. Niektóre z nich mogą nawet trafić do twojego koszyka. Pamiętaj, że jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, lepiej nie ruszaj żadnych kolorowych okazów bez konsultacji z kimś bardziej doświadczonym. Możesz także skorzystać z aplikacji do rozpoznawania grzybów, pobranych na telefon.
Czy fioletowe grzyby są jadalne?
Niektóre filetowe grzyby możesz śmiało zjeść i nie obawiać się o żołądkowe rewolucje czy poważne zatrucia. Jadalne grzyby o fioletowej barwie to przede wszystkim lakówka ametystowa oraz gąsówka. Zasłonak i grzybówka zaliczane są do gatunków niejadalnych lub słabo trujących.
Czytaj także:
Czy grzyby są zdrowe?
Grzyby lecznicze
Kalendarium grzybiarza
Fioletowe grzyby: zasłonak fioletowy (cortinarius violaceus)
Zasłonak fioletowy zaliczany jest do grzybów niejadalnych ze względu na jego bardzo nieprzyjemny, gorzki smak. Zjedzenie go nie skończy się żadnymi problemami zdrowotnymi, z perspektywy biologicznej jest jadalny, ale po prostu niedobry.
Można go spotkać w lasach mieszanych oraz liściastych. Lubi kwaśne i zasadowe gleby, nie ma szczególnych wymagań ani preferencji. Jego kapelusz może mieć od kilku do nawet 15 cm średnicy, posiada także blaszki.
Młode okazy są jaskrawofioletowe, później ciemnieją - mogą nawet zrobić się ciemnobrązowe. Grzyb ten może mieć wysokość nawet 12 cm. Zasłonak ma intensywny, cedrowy zapach (określa się go jako leśny lub "męski).
Fioletowe grzyby: grzybówka fioletowa (mycena pura)
Grzybówka to grzyb klasyfikowany jako słabo trujący. Jego zjedzenie może skończyć się problemami trawiennymi - bólem brzucha, wymiotami, etc. Nie ma jednak ryzyka silnego zatrucia czy wystąpienia poważnych objawów.
Ma niewielki, liliowy lub fioletowy kapelusz oraz mocno przytwierdzone blaszki w kolorze jasnofioletowym, różowym albo białawym. Trzon może mieć od 6 do 10 cm wysokości. Młode osobniki mają bardziej wyraźną barwę.
W Polsce grzybówka jest bardzo powszechnie występującym grzybem. Można znaleźć ją w wielu miejscach - nie tylko w lasach, ale także na polach, pastwiskach oraz trawnikach.
Fioletowe grzyby: lakówka ametystowa (laccaria amethystina)
Lakówka ametystowa to grzyb jadalny o neutralnym smaku. Niedoświadczeni grzybiarze mogą pomylić ją z grzybówką, choć wprawione oko łatwo dostrzeże różnice.
Ma intensywnie fioletową barwę, grube blaszki oraz kapelusz, który u młodych osobników jest dzwonkowaty, a u starszych - lejkowaty i łukowaty. Trzon może mieć nawet 12-15 cm wysokości, a kapelusz u dorosłych okazów może być naprawdę pokaźny.
Lakówka nie ma szczególnego smaku, dzięki temu możesz komponować ją z ulubionymi przyprawami.
Fioletowe grzyby: gąsówka fioletowa (lepista nuda)
Gąsówka to najpopularniejszy w Polsce fioletowy grzyb. Jest nie tylko jadalny, ale i bardzo smaczny, choć mnóstwo osób omija go ze względu na jego kolor. Duży, mięsisty kapelusz z podwiniętymi brzegami od spodu ma gęste, ale cienkie blaszki. Młode gąsówki mają intensywnie fioletowe blaszki, które później ciemnieją.
Jeśli chodzi o miąższ, u młodych owocników jest on fioletowy, u starszych staje się kremowy. Ma przyjemny zapach oraz delikatny, ciekawy smak. Nie można jednak jeść jej na surowo, ponieważ przed obróbką może być trująca.
Gąsówka może także być alergenem. Jeśli masz uczulenie na grzyby lub inne alergie pokarmowe, lepiej jej unikaj.