Fioletowe grzyby: jadalne czy nie? Oto najciekawsze gatunki grzybów o charakterystycznej barwie. Znasz ich nazwy?

Fioletowe grzyby rzadko wpadają do koszyka grzybiarzy. Bardzo słusznie - w większości przypadków okazy o jaskrawych, nieoczywistych kolorach są niejadalne lub trujące. Zdarzają się jednak gatunki fioletowych grzybów, które mają doskonały smak i są jadalne. Zobacz, o jakie chodzi i jak je rozróżnić od trujaków.
/ 18.08.2023 13:03

Fioletowe grzyby to nieczęsty widok w koszykach nawet bardzo doświadczonych grzybiarzy. Istnieją jednak gatunki, które możesz śmiało jeść. Wykorzystywane są one przede wszystkim do dekoracji potraw. Część fioletowych grzybów nie nadaje się do jedzenia, a niektóre są wręcz trujące. Zobacz, czy znasz te okazy.

Spis treści:

  1. Fioletowe grzyby i ich nazwy
  2. Czy fioletowe grzyby są jadalne?

Fioletowe grzyby i ich nazwy

Fioletowe grzyby nie są często spotykane w lasach, a nawet jeśli, to prawdopodobnie w ogóle nie zwracasz na nie uwagi. Po prostu idziesz dalej w poszukiwaniu gatunków grzybów, takich jak borowiki, podgrzybki czy kanie. To leśne klasyki, które najczęściej lądują w koszyku grzybiarza. Tymczasem w lesie możesz znaleźć kilka ciekawych gatunków o atrakcyjnej dla oka barwie.

Najczęściej występujące fioletowe grzyby to:

  • lakówka ametystowa,
  • gąsówka fioletowa,
  • zasłonak fioletowy,
  • grzybówka fioletowa

Poszczególne gatunki różnią się od siebie wyglądem, wielkością oraz odcieniem fioletu - mogą być np. bardziej granatowe lub różowe. Niektóre z nich mogą nawet trafić do twojego koszyka. Pamiętaj, że jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, lepiej nie ruszaj żadnych kolorowych okazów bez konsultacji z kimś bardziej doświadczonym. Możesz także skorzystać z aplikacji do rozpoznawania grzybów, pobranych na telefon.

Czy fioletowe grzyby są jadalne?

Niektóre filetowe grzyby możesz śmiało zjeść i nie obawiać się o żołądkowe rewolucje czy poważne zatrucia. Jadalne grzyby o fioletowej barwie to przede wszystkim lakówka ametystowa oraz gąsówka. Zasłonak i grzybówka zaliczane są do gatunków niejadalnych lub słabo trujących.

Czytaj także:
Czy grzyby są zdrowe?
Grzyby lecznicze
Kalendarium grzybiarza
 

Redakcja poleca

REKLAMA