Redaktorka działów Przepisy, Dom i Rodzina. Z wykształcenia filolożka polska i dziennikarka. Doświadczenie zawodowe zdobyła pod skrzydłami portalu Wirtualna Polska, w którym współtworzyła serwis zdrowotno-lifestyle'owy. Przez ponad rok działała również w obszarze social mediów, tworzyła przepisy i poradniki. W polki.pl wspiera także dział Uroda, skupiając się na bezpiecznej i profesjonalnej stylizacji paznokci w domu. Wiedzę w tym zakresie zdobyła i stale poszerza pod okiem instruktorów Indigo. Prywatnie wielka miłośniczka włoskiej kuchni, Formuły 1 i muzyki jazzowej. W sieci działa jako @bonjour.pazur.

Kania i muchomor są bardzo często mylone podczas grzybobrania. Zobacz, jak je odróżnić i na co zwrócić uwagę
Kania i muchomor są bardzo często mylone podczas grzybobrania. Zobacz, jak je odróżnić i na co zwrócić uwagęrok temu
Czubajka kania to pyszny grzyb, którego niestety łatwo pomylić z trującym muchomorem sromotnikowym. Niedoświadczeni grzybiarze często doświadczają przykrych objawów zatruć. Jak odróżnić kanię od muchomora? Podstawowa różnica to wygląd trzonu, wyglądu pierścienia oraz zapach. Najlepiej też nie zbierać młodych grzybów. Czytaj więcej
Kiedy zbierać orzechy laskowe? Musisz wiedzieć, kiedy dokładnie i jak to robić. Zobacz najważniejsze wskazówki
Kiedy zbierać orzechy laskowe? Musisz wiedzieć, kiedy dokładnie i jak to robić. Zobacz najważniejsze wskazówkirok temu
Kiedy zbierać orzechy laskowe? Leszczyna wypuszcza dojrzałe owoce pod koniec lata i na początku jesieni. Najlepszym terminem na zbiory jest wrzesień, ale często trzeba czekać do początku października. Orzechy laskowe zbieraj w słoneczne dni, aby były całkowicie suche — dzięki temu nie zgniją podczas przechowywania. Czytaj więcej
Jak i kiedy przycinać rododendron, aby mu nie zaszkodzić? Oto najważniejsze wskazówki dotyczące pielęgnacji rododendronu
Jak i kiedy przycinać rododendron, aby mu nie zaszkodzić? Oto najważniejsze wskazówki dotyczące pielęgnacji rododendronurok temu
Przycinanie rododendronu powinno się przeprowadzić na wiosnę, ale latem świetnym pomysłem jest tzw. cięcie odmładzające. Warto też na bieżąco usuwać przekwitłe kwiatostany, bo dzięki temu roślina będzie bujnie kwitła i pięknie prezentowała się przez cały sezon. Dodatkowo pod koniec lata warto stosować płynne nawozy. Czytaj więcej
Co przycinać w sierpniu? Oto rośliny, które lubią sierpniowe formowanie - drzewa, krzewy i kwiaty ozdobne
Co przycinać w sierpniu? Oto rośliny, które lubią sierpniowe formowanie - drzewa, krzewy i kwiaty ozdobnerok temu
Co przycinać w sierpniu? Przede wszystkim część drzew owocowych oraz krzewów. To idealny moment na cięcie czereśni, iglaków, a także formowanie żywopłotu przed jesienią i zimą. W sierpniu możesz także przyciąć niektóre kwiaty ozdobne, np. lawendę. Delikatnie możesz także przyciąć róże, ale zrób to na początku miesiąca. Czytaj więcej
Czy wiesz, jak rozpoznać rydze i jak odróżnić je od trujących grzybów, takich jak olszówka czy mleczaj wełnianka?
Czy wiesz, jak rozpoznać rydze i jak odróżnić je od trujących grzybów, takich jak olszówka czy mleczaj wełnianka?rok temu
Rydze - jak rozpoznać te grzyby? Pamiętaj, że jeśli nie masz pewności, czy to na pewno rydz (mleczaj), a nie trująca olszówka (tzw. krowiak pospolity) czy mleczaj wełnianka. Rydze mają ciemnopomarańczowe blaszki oraz niski trzon, który po przełamaniu często jest pusty w środku. Kapelusz często ma nieregularny kształt. Czytaj więcej
Co można siać w sierpniu? Oto rośliny ozdobne oraz warzywa, które możesz posiać w sierpniu i cieszyć się obfitym zbiorem
Co można siać w sierpniu? Oto rośliny ozdobne oraz warzywa, które możesz posiać w sierpniu i cieszyć się obfitym zbioremrok temu
Co siać w sierpniu? Końcówka wakacji to wbrew pozorom jeszcze całkiem dobry moment na warzywny wysiew lub wysadzanie ozdobnych roślin do ogrodu. W sierpniu możesz jeszcze posiać sporą część warzyw korzeniowych oraz ziół, np. marchew, rzodkiew, rukolę oraz jarmuż. Część z nich możesz hodować także zimą. Czytaj więcej
Co na obiad w piątek zamiast ryby i pierogów? Oto ciekawe propozycje na pyszny bezmięsny obiad, w sam raz na piątek
Co na obiad w piątek zamiast ryby i pierogów? Oto ciekawe propozycje na pyszny bezmięsny obiad, w sam raz na piątekrok temu
Co zrobić na obiad w piątek, jeśli tego dnia rezygnujesz z jedzenia mięsa? Możliwości jest mnóstwo. Możesz zmodyfikować ulubione przepisy i zrobić ich wegetariańskie wersje albo przygotować coś ciekawego, np. makaron z ekstremalnie prostym sosem i warzywnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się także faszerowane warzywa. Czytaj więcej
Co można zrobić z kabaczka na obiad? Wypróbuj przepisy na placki, zapiekankę lub faszerowanego kabaczka
Co można zrobić z kabaczka na obiad? Wypróbuj przepisy na placki, zapiekankę lub faszerowanego kabaczkarok temu
Pyszne przepisy z kabaczkiem to przede wszystkim pomysły na warzywne placki i zapiekanki. Kabaczek świetnie smakuje także z makaronem czy jako dodatek lub baza dań jednogarnkowych. Do wszystkich tych przepisów możesz wykorzystać także klasyczną cukinię i odwrotnie - do wszystkich dań z cukinii będzie pasować także kabaczek. Czytaj więcej
Lekkie i szybkie przekąski z cukinii: idealne na imprezę, prostą kolację albo mały głód między głównymi posiłkami
Lekkie i szybkie przekąski z cukinii: idealne na imprezę, prostą kolację albo mały głód między głównymi posiłkamirok temu
Pyszne przekąski z cukinii zrobisz w kilka chwil! Postaw na chrupiące frytki, rozpływające się w ustach mini placki albo coś na zimno - roladki z cukinii z serowym farszem i warzywami. Cukinia świetnie smakuje ugrillowana z oliwą i przyprawami, a także w formie szaszłyków. Zobacz, jak zrobić pyszne cukiniowe przekąski. Czytaj więcej
Wyparzanie słoików bez tajemnic: skutecznie zrobisz to we wrzątku, piekarniku, a także zmywarce. Po co i jak wyparzyć słoiki?
Wyparzanie słoików bez tajemnic: skutecznie zrobisz to we wrzątku, piekarniku, a także zmywarce. Po co i jak wyparzyć słoiki?rok temu
Jak wyparzyć słoiki bez specjalnej wyparzarki? Jeśli chcesz zrobić przetwory na zimę, musisz odpowiednio przygotować słoiki. Wyparzanie to kluczowa kwestia, bo pozwala zachować maksymalną sterylność podczas przechowywania gotowych przetworów. Możesz zrobić to w garnku, przelać słoiki wrzątkiem albo wykorzystać piekarnik lub zmywarkę. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA