Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
Reklama

Na krem:

  • 30 dag masła
  • 150 ml ajerkoniaku

Na poncz:

  • 100 ml wrzątku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tort ajerkoniakowy!

  1. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na krem.
  2. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. Masę żółtkową wymieszaj mikserem z mąką, a następnie z ubitą pianą z białek.
  4. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 cm i piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  5. Miękkie masło umieść w misce.
  6. Zmiksuj na puszysty, biały krem.
  7. Następnie cienkim strumieniem wlewaj ajerkoniak i mieszaj, aż krem będzie gładki.
  8. Odstaw na chwilę do lodówki, by lekko stężał.
  9. Z wrzątku, soku z cytryny i cukru przygotuj poncz.
  10. Ciasto przetnij na dwa krążki i skrop je ponczem.
  11. Jeden blat ciasta posmaruj warstwą kremu i przykryj drugim. Lekko dociśnij.
  12. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu, a następnie za pomocą cukierniczego grzebienia lub zwykłego widelca zrób na kremie wzorek.
  13. Torcik odstaw do lodówki na kilka godzin.
  14. Podawaj dobrze schłodzony.
Reklama

Zobacz inne przepisy na pyszne słodkości:

Szarlotka z bezą - przepis
Tarta orzechowa - przepis
Placek orzechowy - przepis

Reklama
Reklama
Reklama