Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta soli
Na krem:
- 30 dag masła
- 150 ml ajerkoniaku
Na poncz:
- 100 ml wrzątku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tort ajerkoniakowy!
- Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na krem.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Masę żółtkową wymieszaj mikserem z mąką, a następnie z ubitą pianą z białek.
- Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 cm i piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Miękkie masło umieść w misce.
- Zmiksuj na puszysty, biały krem.
- Następnie cienkim strumieniem wlewaj ajerkoniak i mieszaj, aż krem będzie gładki.
- Odstaw na chwilę do lodówki, by lekko stężał.
- Z wrzątku, soku z cytryny i cukru przygotuj poncz.
- Ciasto przetnij na dwa krążki i skrop je ponczem.
- Jeden blat ciasta posmaruj warstwą kremu i przykryj drugim. Lekko dociśnij.
- Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu, a następnie za pomocą cukierniczego grzebienia lub zwykłego widelca zrób na kremie wzorek.
- Torcik odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Podawaj dobrze schłodzony.