Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 20 dag grzybów suszonych (najlepiej nadbużańskich),
- 1 rosołowa porcja warzyw (1 seler, 2 pory, 3 marchewki, ¼ kapusty, 1 pietruszka),
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1½ l wywaru mięsnego (najlepiej wołowego),
- pieprz,
- 20 dag sera korycińskiego z czarnuszką,
- ½ pęczka świeżego koperku (do posypania),
- grzanki (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Przepis na zupę grzybową Magdy Gessler ukazał się w książce restauratorki „Smaczna Polska”, która została opublikowana w 2013 nakładem wydawnictwa Znak.
Zupa grzybowa Magdy Gessler to propozycja nie tylko na jesień - idealnie sprawdzi się również jako jedna z potraw wigilijnych.
- Suszone grzyby zamocz na noc w niewielkiej ilości wody. Rano wyjmij grzyby z wody, ale jej nie wylewaj.
- Pokrój grzyby w paseczki.
- Warzywa obierz, zetrzyj na tarce. Tylko pora pokrój w paseczki.
- Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, w garnku do gotowania zupy.
- Gdy cebula będzie miękka i przejrzysta, włóż grzyby oraz starte warzywa.
- 2 razy zamieszaj, a potem zalej całość gorącym wywarem i dodaj wodę z moczenia grzybów.
- Gotuj razem, aż wszystkie składniki będą miękkie, a smaki się połączą, czyli przez około 45 minut na małym ogniu.
- Dopraw hojnie pieprzem.
- Dwie minuty przed końcem gotowania zupy grzybowej Magdy Gessler, włóż do niej ser koryciński pokrojony w kostkę.
- Posyp zupę koperkiem.
- Podaj zupę grzybową z grzankami lub bez.
Zobacz więcej przepisów z grzybami:
Jak zrobić kanie? 3 sprawdzone przepisy
Marynowane opieńki
Grzyby w pomidorach
Przetwory z grzybów
Grzyby w śmietanie
Pierogi z kurkami