Przedstawiamy prosty przepis na świąteczną kutię, która będzie smakowała i małym, i dużym. W okresie przedświątecznym nie powinno stanowić problemu znalezienie obłuskanej pszenicy, dostaniesz ją na bazarach, straganach i w sklepach ze zdrową żywnością. Świeży mak, można zastąpić gotową masą makową, obecną w każdym sklepie. Polecamy jednak przygotowanie kutii ze świeżego maku, gdyż taka kutia smakuje najlepiej.
Prosty przepis na kutię wigilijną
Składniki:
- 250 g maku,
- 250 g obłuskanej pszenicy,
- 100 g miodu,
- po 150 g posiekanych włoskich orzechów i migdałów,
- kilka łyżek sparzonych rodzynek,
- po kilka sztuk fig i daktyli,
- otarta skórka z cytryny,
- 250 ml mleka,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Namoczoną poprzedniego dnia pszenicę gotuj aż do miękkości, zmieniając kilkakrotnie wodę podczas gotowania.
- Po ugotowaniu odcedź pszenicę na sicie.
- Umyty mak zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu, po czym zmiel go 3-4 razy.
- Wszystkie bakalie do kutii drobno posiekaj.
- Następnie połącz mak z pszenicą, miodem, skórką z cytryny i posiekanymi bakaliami.
- Dokładnie wymieszaj, dopraw kutię solą i odstaw w chłodne miejsce.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 06.11.2012
Zobacz więcej przepisów na wigilijne potrawy:
Bigos ze śliwkami - przepis
Jak przygotować karpia na Wigilię?
Potrawy wigilijne - 12 przepisów
Dania wigilijne Magdy Gessler
Łosoś na święta - przepisy