Kutia - prosty przepis na wigilijne danie

kutia prosty przepis fot. Adobe Stock
Prosty przepis na kutię to kompozycja gotowanej pszenicy z makiem, miodem, orzechami, migdałami i rodzynkami. Danie to stało się jedną z najpopularniejszych potraw wigilijnych w Polsce, właściwie można powiedzieć, że kutia ma charakter symboliczny.
/ 23.11.2020 09:41
kutia prosty przepis fot. Adobe Stock

Przedstawiamy prosty przepis na świąteczną kutię, która będzie smakowała i małym, i dużym. W okresie przedświątecznym nie powinno stanowić problemu znalezienie obłuskanej pszenicy, dostaniesz ją na bazarach, straganach i w sklepach ze zdrową żywnością. Świeży mak, można zastąpić gotową masą makową, obecną w każdym sklepie. Polecamy jednak przygotowanie kutii ze świeżego maku, gdyż taka kutia smakuje najlepiej.

Prosty przepis na kutię wigilijną

Składniki:

  • 250 g maku,
  • 250 g obłuskanej pszenicy,
  • 100 g miodu,
  • po 150 g posiekanych włoskich orzechów i migdałów,
  • kilka łyżek sparzonych rodzynek,
  • po kilka sztuk fig i daktyli,
  • otarta skórka z cytryny,
  • 250 ml mleka,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Namoczoną poprzedniego dnia pszenicę gotuj aż do miękkości, zmieniając kilkakrotnie wodę podczas gotowania.
  2. Po ugotowaniu odcedź pszenicę na sicie.
  3. Umyty mak zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu, po czym zmiel go 3-4 razy.
  4. Wszystkie bakalie do kutii drobno posiekaj. 
  5. Następnie połącz mak z pszenicą, miodem, skórką z cytryny i posiekanymi bakaliami.
  6. Dokładnie wymieszaj, dopraw kutię solą i odstaw w chłodne miejsce.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 06.11.2012

Zobacz więcej przepisów na wigilijne potrawy:
Bigos ze śliwkami - przepis
Jak przygotować karpia na Wigilię?
Potrawy wigilijne - 12 przepisów
Dania wigilijne Magdy Gessler
Łosoś na święta - przepisy

Redakcja poleca

REKLAMA