Mgr inż. żywienia człowieka i dietetyki.

Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Poradni Dietetycznej SGGW, gdzie prowadziła zakrojony na szeroką skalę program redukcji masy ciała dla otyłych kobiet i mężczyzn. Szczególną uwagę koncentrowała na efektywności diety o niskim indeksie glikemicznym na zmniejszanie masy ciała oraz zmiany parametrów przemiany lipidowej i węglowodanowej u otyłych osób. Jest autorem licznych publikacji dotyczących żywienia człowieka i dietoterapii w wielu stanach chorobowych. Prowadzi również szkolenia i wykłady o tematyce żywieniowej. Od kilku lat pracuje w Europejskim Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych w Warszawie. Ceniona przez pacjentów z nadwagą i otyłością za  „pełen profesjonalizm” i skuteczne, łatwe w przygotowaniu  diety odchudzające. 
www.beznadwagi.pl

Dieta dla dziesięciolatka – odchudzająca i zdrowa. Zasady układania menu dla dzieci o prawidłowej masie ciała i jadłospis dla dzieci z nadwagą
Dieta dla dziesięciolatka – odchudzająca i zdrowa. Zasady układania menu dla dzieci o prawidłowej masie ciała i jadłospis dla dzieci z nadwagąrok temu
Dieta dla dziesięciolatka o prawidłowej masie ciała powinna być dopasowana do płci, wagi i aktywności fizycznej. Musi dostarczyć odpowiednią ilość nie tylko kalorii, ale i substancji odżywczych niezbędnych do rozwoju dziecka. Nieco inaczej układa się dietę odchudzającą dla dziesięciolatka – musi nadal dostarczyć wszystkich niezbędnych składników, ale jej kaloryczność powinna być ograniczona. Czytaj więcej
Dietoterapia otyłości
Dietoterapia otyłości8 lat temu
Tylko około 15-20% osób odchudzających się uzyskuje trwały efekt redukcji masy ciała. Pozostałe osoby często wracają do dawnych nawyków, a masa ich ciała szybko wzrasta niekiedy do wartości wyższych niż przed rozpoczęciem odchudzania. Jesteś otyła albo masz nadwagę? Sprawdź, jak zdrowo schudnąć! Czytaj więcej
Jadłospis dla 10-latka z nadwagą
Jadłospis dla 10-latka z nadwagą15 lat temu
Otyłe dziecko nie może odczuwać głodu między posiłkami - skończy się to podjadaniem. Zobacz opracowany przez naszego dietetyka jadłospis 1300 kcal, który zawiera przepisy na 3 zestawy dań dla Twojego malucha. Dla dzieci od 10 do 12 lat! Czytaj więcej
Ryby – niedoceniane źródło zdrowia
Ryby – niedoceniane źródło zdrowia15 lat temu
Jemy o połowę mniej ryb niż reszta Europejczyków. Istotnym tego powodem jest brak tradycji jedzenia ryb w Polsce, wysokie ceny, a także brak umiejętności w smacznym ich przyrządzaniu. Czytaj więcej
Tłuszcze - jeść czy unikać
Tłuszcze - jeść czy unikać15 lat temu
Udowodniono wpływ spożywania niekorzystnych tłuszczy diety na występowanie szeregu chorób określanych jako cywilizacyjne, m.in. otyłości, miażdżycy tętnic, choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego czy niektórych nowotworów. Należy jednak pamiętać, że jest to składnik żywności, niezbędny nam do życia. Warto jednak wiedzieć, jakie tłuszcze są nam szczególnie potrzebne, by zachować dobry stan zdrowia. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA