Jak kupować i przechowywać mięso

Jak kupować i przechowywać mięso

Wybierając się na zakupy warto wiedzieć, jak powinny wyglądać i pachnieć produkty, po które się udajesz, by mieć pewność, iż to, co kupisz jest dobrej jakości. Bardzo istotne jest, by przy kupowaniu mięsa wybierać artykuły bardzo świeże i pochodzące z pewnego źródła.
/ 18.08.2010 16:47
Jak kupować i przechowywać mięso

Kolejność zakupów

Mięso to produkt, który szybko się psuje. Dlatego nigdy nie kupuj mięsa, które ma zielonkawy czy szary kolor, jest oślizgłe czy ma nieprzyjemny zapach. Będąc na dużych zakupach kupuj mięso na samym końcu, a po powrocie do domu, jako pierwsze wkładaj do lodówki (mięso musi być przechowywane w warunkach chłodniczych).

Przechowywanie mięsa

Mięso możesz zamrozić, gdy chcesz je wykorzystać w późniejszym czasie. Mięso do zamrożenia włóż do foliowego woreczka. Nie zapomnij napisać daty, gdyż większość mięs nie powinna być przechowywana w zamrażarce dłużej niż 6 miesięcy. Pamiętaj, że mięso raz przyrządzone nie może mieć kontaktu z mięsem surowym oraz, że mięso rozmrożone nie może być ponownie zamrażane.

Drób

Gdy kupisz mięso drobiowe zaraz po przyniesieniu go do domu usuń podroby (o ile są). Mięso drobiowe i czerwone połóż na talerzu i zakryj talerz folią.

Przechowuj mięsa na dolnej półce lodówki, by krew z mięsa nie kapała na inne produkty w lodówce.

Ile mięsa kupić

Warto wiedzieć ile kupić mięsa, gdy chcesz przygotować posiłek dla jednej osoby, wartości te odnoszą się do jednego dania głównego.

Polecamy: Jak robić zakupy

I tak chcąc przygotować kotlety z kością z jagnięciny kup 400 – 500 g mięsa, na gulasz czy kotlety bez kości weź ok. 225 g mięsa (po usunięciu kości i tłustych kawałków). Kupując kurczaka pamiętaj, iż duża sztuka starczy ci na obiad dla 4 osób, natomiast piersi z kurczaka musisz liczyć – jedną na osobę, natomiast, gdy kroisz je w plastry wówczas dla czterech osób wystarczą ci 3 piersi. Mięso mielone – to ok. 175 g na kotlety lub farsz, natomiast na porcję spaghetti wystarczy 110 g na osobę. Wołowina z kością – 320 g na osobę, bez kości – 200 g, wieprzowina z kością – 320 g a bez kości 225 g na osobę.

Czytaj także: Jak robić zakupy związane z jedzeniem

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/04.09.2014 14:46
A co sądzicie o przechowywaniu próżniowym? Ostatnio byłam w mięsnym którym zazwyczaj kupuje i pani mi zaproponowała własnie zapakowanie próżniowe mowiąc, że mięso będzie świeże jakieś 21 dni. Najczęściej kupuje wędline i mięso od kiszeczki (jakiś schab, ostatnio także dziczyznę).
/04.08.2013 13:38
Każdy chce kupić mięso najlepszej jakości,a przede wszystkim świeże i jeśli ma się znajomości w sklepie mięsnym, to tak będzie, ale jeśli idziemy do sklepu niezbyt sprawdzonego wcześniej, wcisną nam wszystko. Mam swój sprawdzony właśnie taki sklep i jeśli coś jest nie tak, sklepowa zawsze mrugnie,wtedy wiem,że muszę kupić coś innego. W tej chwili mamy takie czasy,że znajomość jest potrzebna absolutnie wszędzie,nawet i w aptece.
/02.08.2013 07:22
przede wszystkim najważniejsze to GDZIE kupować mięso i jakie, bo to jak zrobić i ile waży etc., to już inny temat, przede wszystkim trzeba kupować w sprawdzonych miejscach, problem jest natomiast faktycznei z dobrym jakościowo mięsem, dla smakoszy np. steków polecam befsztyk.pl, mają spory wybór, tak samo jak np. dziczyzny czy jagnięciny którą tak trudno dostać na co dzień w małych mięsnych sklepikach.