Kupując owoce i warzywa wybieraj zawsze tylko świeże sztuki.
Przy zakupie owoców zwracaj uwagę na
• Jabłka muszą być jędrne i niepomarszczone;
• Banany możesz wybrać albo dojrzałe żółte (do bezpośredniego spożycia) lub zielone, gdy chcesz by dłużej poleżały w domu (dojrzeją w domu);
• Pomarańcze powinny być jędrne, bez miękkich miejsc i pleśni;
• Cytryny powinny być jędrne i bez plam,
• Winogrona, gdy potrząśniesz gałązką winogron i grona pospadają nie kupuj tych owoców, gdyż są przejrzałe.
Pamiętaj, że dobre cytrusy powinny wydawać się za ciężkie jak na swój rozmiar.
Kupując warzywa zwracaj uwagę na
• Kapusta – środek kapusty powinien być jędrny, a liście chrupkie;
• Kalafior kupuj tyko biały i jędrny;
• Sałata powinna mieć jędrne zielone liście, a nie żółte, powiędnięte;
• Cebula, musi mieć suchą łupinę oraz nie puszczać kiełków;
• Ziemniaki, które puściły kiełki nie nadają się do spożycia, również unikaj ziemniaków zielonych.
Polecamy: Jak przygotowywać warzywa cz. I
Mięso
Gdy kupujesz mięso najistotniejsze jest, by pochodziło z pewnego źródła. Musisz mieć gwarancję, iż mięso, które kupujesz jest produkowane i przechowywane zgodnie z normami. Sklep mięsny, w którym robisz zakupy musi być czysty, a personel zorientowany w towarze. Również kupując ryby zwróć uwagę, by były świeże.
Czytaj także: Jak kupować i przechowywać mięso
Świeże ryby mają jasne oczy, błyszczące łuski, skórę wilgotną a skrzela czerwone. Warto kupować ryby mrożone, gdyż są one zaraz po połowie zamrażane. Transport świeżych ryb jest znacznie dłuższy, co może wpłynąć na ich świeżość.
Robiąc zakupy pamiętaj, by unikać wybrzuszonych opakowań plastikowych lub puszek, towarów z przekroczoną datą ważności, czy mrożonek z kawałkami lodu.