Lodówka jest jednym z najczęściej używanych sprzętów w kuchni. Dzięki przechowywaniu żywności w lodówce dłużej zachowuje ona świeżość. Trzymanie artykułów w niskiej temperaturze hamuje rozwój bakterii i mikroorganizmów.
Przechowywanie mięsa
Bardzo ważne jest by w lodówce przechowywane były produkty mięsne, gdyż zawierają one dużą ilość bakterii, które w nieodpowiednich (ciepłych) warunkach mogą się uaktywnić i powodować różnorodne zatrucia pokarmowe. Pamiętaj, by mięso przechowywać w lodówce na dolnej półce, aby krew z surowego kawałka mięsa nie kapała na inne produkty.
Najlepiej umieść kupione mięso na talerzu i szczelnie zakryj je folią spożywczą, wówczas unikniesz przechodzenia zapachu na inne rzeczy znajdujące się w lodówce. Zasady przechowywania mięsa dotyczą zarówno mięsa drobiowego, jak i czerwonego. Podobnie jak z mięsem postępuj z rybami.
Pamiętaj, że jeżeli kupisz w sklepie rybę w całości to przed włożenie jej do lodówki musisz ją wypatroszyć, gdyż inaczej szybko ulegnie zepsuciu.
Nabiał
W lodówce umieść też jajka, najlepiej, byś przechowywała je w oryginalnym opakowaniu. Jajka umieszczone na drzwiczkach lodówki mogą przejść innymi zapachami z lodówki.
Gdy do lodówki wkładasz nabiał czyli mleko i jego przetwory, np. jogurt, śmietanę pamiętaj by ich opakowania były szczelnie zamknięte, gdyż produkty mleczne w bardzo szybki sposób ulegają zepsuciu.
Polecamy: Jak przechowywać żywność
Owoce i warzywa
W lodówce warto też przechowywać owoce i warzywa. Najlepszym miejsce w lodówce do ich przechowywania są dolne szuflady ze specjalnymi pojemnikami na te produkty. Gdy wkładasz do lodówki pokrojone owoce lub warzywa o silnym zapachu, np. melona, koniecznie owiń je folią spożywczą, by ich zapach nie przeszedł na inne produkty.
Czytaj także: Jak kupować i przechowywać mięso