Jak przechowywać żywność w lodówce

Jak przechowywać żywność w lodówce

Prawidłowo przechowywane produkty spożywcze przez dłuższy czas nadają się do spożycia. Jest wiele artykułów, które muszą być przechowywane w niskich temperaturach, tylko w ten sposób nie tracą swoich walorów smakowo- zapachowych. Dlatego część produktów przechowuj w lodówce i zamrażarce.
/ 19.08.2010 21:48
Jak przechowywać żywność w lodówce

Lodówka jest jednym z najczęściej używanych sprzętów w kuchni. Dzięki przechowywaniu żywności w lodówce dłużej zachowuje ona świeżość. Trzymanie artykułów w niskiej temperaturze hamuje rozwój bakterii i mikroorganizmów.

Przechowywanie mięsa

Bardzo ważne jest by w lodówce przechowywane były produkty mięsne, gdyż zawierają one dużą ilość bakterii, które w nieodpowiednich (ciepłych) warunkach mogą się uaktywnić i powodować różnorodne zatrucia pokarmowe. Pamiętaj, by mięso przechowywać w lodówce na dolnej półce, aby krew z surowego kawałka mięsa nie kapała na inne produkty.

Najlepiej umieść kupione mięso na talerzu i szczelnie zakryj je folią spożywczą, wówczas unikniesz przechodzenia zapachu na inne rzeczy znajdujące się w lodówce. Zasady przechowywania mięsa dotyczą zarówno mięsa drobiowego, jak i czerwonego. Podobnie jak z mięsem postępuj z rybami.

Pamiętaj, że jeżeli kupisz w sklepie rybę w całości to przed włożenie jej do lodówki musisz ją wypatroszyć, gdyż inaczej szybko ulegnie zepsuciu.

Nabiał

W lodówce umieść też jajka, najlepiej, byś przechowywała je w oryginalnym opakowaniu. Jajka umieszczone na drzwiczkach lodówki mogą przejść innymi zapachami z lodówki.

Gdy do lodówki wkładasz nabiał czyli mleko i jego przetwory, np. jogurt, śmietanę pamiętaj by ich opakowania były szczelnie zamknięte, gdyż produkty mleczne w bardzo szybki sposób ulegają zepsuciu.

Polecamy: Jak przechowywać żywność

Owoce i warzywa

W lodówce warto też przechowywać owoce i warzywa. Najlepszym miejsce w lodówce do ich przechowywania są dolne szuflady ze specjalnymi pojemnikami na te produkty. Gdy wkładasz do lodówki pokrojone owoce lub warzywa o silnym zapachu, np. melona, koniecznie owiń je folią spożywczą, by ich zapach nie przeszedł na inne produkty.

Czytaj także: Jak kupować i przechowywać mięso

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/09.09.2010 11:48
Jajka to produkt bardzo podatny na wpływ warunków zewnętrznych, należy je więc przechowywać tak, by docierało do nich jak najmniej światła, wilgoci i ciepła. Najlepiej przechowywać je w lodówce, w temperaturze bliskiej 7 - 13 st. C.W lodówce, gdzie najczęściej mamy specjalną półkę do przechowywania jajek, należy umieszczać je zwężonym końcem ku dołowi. Najlepiej, jeśli nie mają bliskiego kontaktu z innymi produktami, bowiem łatwo przejmą ich smak i zapach
/24.08.2010 15:54
Podobno jajka nie mogą być przechowywane w pobliżu mięsa, czy to prawda?