Czy wiesz, jakie właściwości skrywają czarne jagody, których pełno w polskich lasach? Specjalnie dla was przygotowaliśmy zestawienie najważniejszych z nich. Korzystaj, bowiem lipiec i sierpień to miesiące, które należą właśnie do tych owoców!
Jak stosowano czarne jagody przed laty?
Zapewne pamiętasz, że w domach naszych babć nigdy nie brakowało przetworów z jagód? Otóż nie one pierwsze odkryły szereg zastosowań tych cudownych owoców. Setki lat temu Indianie traktowali borówki jako naturalne antybiotyki, którymi leczyli polio, tyfus i wszelkie inne zakażenia wywoływane przez gronkowce.
Najważniejsze właściwości czarnych jagód
1. Antidotum na zatrucia
Jagody pomagają w walce z biegunką. Wszystko dzięki garbnikom, które uszczelniają błony śluzowe żołądka i spowalniają ruchy perystaltyczne jelit. Ten naturalny lek neutralizuje również wszelkie toksyny, które wywołują zatrucie pokarmowe. W tym wypadku choremu najlepiej podać sok z jagód lub napar z suszonych owoców.
2. Obniżają poziom złego cholesterolu
Zawarte w jagodach substancje wzmacniają naczynia, które po otrzymaniu takiego wsparcia, stają się nieprzepuszczalne dla złego cholesterolu. Dodatkowo warto zwrócić uwagę, że jagody obfitują w pierwiastki takie jak cynk, selen, miedź oraz witaminy (np. witaminę C), które również odgrywają istotną rolę w uszczelnianiu naczyń krwionośnych i błon śluzowych znajdujących się w organizmie.
3. Regulują poziom cukru we krwi
Nie bez powodu przez wielu nazywana jest roślinną insuliną! Ekstrakt z jagód stanowi jeden ze składników mieszanek ziołowych, które diabetycy nabywają w aptekach.
4. Działają przeciwwirusowo i przeciwzapalnie
Wszystko dzięki wysokiej zawartości garbników, które są silnymi antyoksydantami. Wychwycają one wolne rodniki, które wywołują stany zapalne organizmu.
5. Leczą oczy
Antocyjany zawarte w jagodach korzystnie wpływają na naczynia włosowate znajdujące się w oczach, co z kolei poprawia jakość widzenia po zmroku.
6. Przeciwdziałają anemii
Wszystko dzięki mirtylinie - przeciwutleniaczowi, który odpowiada nie tylko za uelastycznienie naczyń krwionośnych, ale również bierze udział w produkcji czerwonych krwinek.
7. Działają przeciwnowotworowo
Jagody to doskonałe źródło fitoestrogenów (inaczej nazywanych hormonami roślinnymi), które hamują rozwój nowotworów hormonozależnych (mowa np. o nowotworach piersi lub tarczycy). Antynowotworowe działanie wykazuje także zawarty w jagodach kwas foliowy, który przeciwdziała rozwojowi raka macicy.
Dowiedz się więcej:
15 produktów, które najsilniej zakwaszają organizm Dlaczego magnez jest tak ważny w diecie? Pracujesz przy komputerze? Jedz aronię!