4 świetne przepisy na wegański chlebek bananowy. Dopasuj składniki do swoich potrzeb i jedz ze smakiem

wegański chlebek bananowy fot. Adobe Stock, azurita
Wegański chlebek bananowy to wypiek pieczywodpodobny przygotowany bez wykorzystania jajek i innych odzwierzęcych składników. Może występować w różnych odmianach, np. słodszej lub o mniejszej zawartości cukrów, a take bezglutenowy, czyli uszykowany bez wykorzystania tradycyjnej mąki. Te różne modyfikacje sprawiają, że takie chlebek bananowy będzie odpowiedni nie tylko dla wegan, ale i dla osób o innych potrzebach żywieniowych.
Ewa Cwil / 01.01.2025 05:18
wegański chlebek bananowy fot. Adobe Stock, azurita

Czy wegański chlebek bananowy jest kaloryczny? To zależy od jego wersji, a dokładniej od składników, które zostaną użyte do jego przygotowania. Poniżej znajdziesz przepisy na różne wegańskie chlebki bananowe, a przy każdym z nich informacje, ile kalorii dostarcza cały przepis. Jeżeli zależy ci na precyzyjnych wyliczeniach, ile kalorii zjadasz w diecie wegańskiej, zważ upieczony chlebek. Potem podziel podaną przez nas kaloryczność wegańskiego chlebka bananowego przez jego gramaturę. Otrzymasz liczbę kcal na 1 g. Zważ potem kawałek wypieku, jaki zamierzasz zjeść i pomnóż liczbę gramów przez kaloryczność 1 g.

Każdy z tych wegańskich chlebków bananowych możesz upiec, ozdabiając go z wierzchu przekrojonym wzdłuż bananem. Ułóż go na wierzchu przed pieczeniem – upiecze się z ciastem, będzie słodkim dodatkiem i dekoracją wypieku.

Spis treści:

  1. Wegański chlebek bananowy fit
  2. Wegański chlebek bananowy bezglutenowy
  3. Wegański chlebek bananowy bez cukru
  4. Wegański chlebek bananowy z masłem orzechowym

Wegański chlebek bananowy fit

Ten przepis jest lekki i niskokaloryczny, idealny dla osób dbających o linię. Cały wypiek dostarcza ok. 1225 kcal. Jeśli chcesz jeszcze zaoszczędzić na kaloriach, zrezygnuj z dosładzania syropem klonowym. Przepis będzie wtedy dostarczał o 180 kcal mniej, czyli 1045 kcal.

Składniki:

  • 3 duże dojrzałe banany (ok. 300 g),
  • 1/2 szklanki purée jabłkowego (zamiast oleju),
  • 1/4 szklanki syropu klonowego,
  • 1,5 szklanki mąki owsianej,
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć banany, dodaj purée jabłkowe, syrop klonowy i mleko. Wymieszaj.
  2. W osobnej misce połącz mąkę, proszek, sodę, cynamon i sól.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż do formy i piecz wegański chlebek bananowy w 180°C przez ok. 50 minut.

Wegański chlebek bananowy fit

fot. Wegański chlebek bananowy fit/ Adobe Stock, anitty

Wegański chlebek bananowy bezglutenowy

Idealny dla osób z nietolerancją glutenu, szykowany z użyciem mąki bezglutenowej. Cały przepis dostarcza ok. 2355 kcal.

Składniki:

  • 3 duże banany (ok. 300 g),
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego (roztopionego),
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego (ewentualnie zwykłego),
  • 1/4 szklanki mleka owsianego.
  • 2 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych (np. ryżowej i ziemniaczanej),
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć banany i wymieszaj z olejem kokosowym, cukrem i mlekiem.
  2. W osobnej misce połącz suche składniki, w tym gumę ksantanową.
  3. Wymieszaj składniki mokre z suchymi.
  4. Przełóż ciasto na wegański chlebek bananowy do formy i piecz w 180°C przez 50-60 minut.

Wegański chlebek bananowy bezglutenowy

fot. Wegański chlebek bananowy bezglutenowy/ Adobe Stock, Yulia Furman

Wegański chlebek bananowy bez cukru

Przepis bazujący na naturalnej słodyczy bananów i daktyli, bez rafinowanego cukru. Cały przepis dostarcza ok. 1265 kcal.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany (ok. 300 g),
  • 1/2 szklanki namoczonych daktyli (zmiksowanych na pastę),
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego,
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: pokruszone orzechy włoskie lub migdały (nie zostały wliczone do kaloryczności).

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj banany z odsączonymi daktylami i mlekiem kokosowym.
  2. Wymieszaj suche składniki, a następnie połącz z mokrymi.
  3. Przełóż masę do formy i piecz wegański chlebek bananowy w 180°C przez 50-55 minut.

Wegański chlebek bananowy bez cukru

fot. Wegański chlebek bananowy bez cukru/ Adobe Stock, Vladislav Noseek

Wegański chlebek bananowy z masłem orzechowym

Chlebek z intensywnym smakiem i dodatkiem masła orzechowego dla miłośników orzechów. Cały przepis dostarcza ok. 2411 kcal.

Składniki:

  • 3 duże banany (ok. 300 g),
  • 1/3 szklanki masła orzechowego,
  • 1/4 szklanki syropu klonowego,
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego (roztopionego),
  • 1/4 szklanki mleka sojowego.
  • 1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj banany z masłem orzechowym, syropem klonowym i olejem.
  2. W osobnej misce połącz suche składniki.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych, wymieszaj i przełóż do formy.
  4. Piecz wegański chlebek bananowy w 180°C przez ok. 50-60 minut.

Wegański chlebek bananowy z masłem orzechowym

fot. Wegański chlebek bananowy z masłem orzechowym/ Adobe Stock, chandlervid85

Czytaj także:
Fajne przepisy na wegańskie śniadania
7 przepisów na wegańskie ciasta
Sprawdź 5 przepisów na wegańskie śledzie z boczniaków

Redakcja poleca

REKLAMA