Czy wegański chlebek bananowy jest kaloryczny? To zależy od jego wersji, a dokładniej od składników, które zostaną użyte do jego przygotowania. Poniżej znajdziesz przepisy na różne wegańskie chlebki bananowe, a przy każdym z nich informacje, ile kalorii dostarcza cały przepis. Jeżeli zależy ci na precyzyjnych wyliczeniach, ile kalorii zjadasz w diecie wegańskiej, zważ upieczony chlebek. Potem podziel podaną przez nas kaloryczność wegańskiego chlebka bananowego przez jego gramaturę. Otrzymasz liczbę kcal na 1 g. Zważ potem kawałek wypieku, jaki zamierzasz zjeść i pomnóż liczbę gramów przez kaloryczność 1 g.
Każdy z tych wegańskich chlebków bananowych możesz upiec, ozdabiając go z wierzchu przekrojonym wzdłuż bananem. Ułóż go na wierzchu przed pieczeniem – upiecze się z ciastem, będzie słodkim dodatkiem i dekoracją wypieku.
Spis treści:
- Wegański chlebek bananowy fit
- Wegański chlebek bananowy bezglutenowy
- Wegański chlebek bananowy bez cukru
- Wegański chlebek bananowy z masłem orzechowym
Wegański chlebek bananowy fit
Ten przepis jest lekki i niskokaloryczny, idealny dla osób dbających o linię. Cały wypiek dostarcza ok. 1225 kcal. Jeśli chcesz jeszcze zaoszczędzić na kaloriach, zrezygnuj z dosładzania syropem klonowym. Przepis będzie wtedy dostarczał o 180 kcal mniej, czyli 1045 kcal.
Składniki:
- 3 duże dojrzałe banany (ok. 300 g),
- 1/2 szklanki purée jabłkowego (zamiast oleju),
- 1/4 szklanki syropu klonowego,
- 1,5 szklanki mąki owsianej,
- 1/4 szklanki mleka migdałowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Rozgnieć banany, dodaj purée jabłkowe, syrop klonowy i mleko. Wymieszaj.
- W osobnej misce połącz mąkę, proszek, sodę, cynamon i sól.
- Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do formy i piecz wegański chlebek bananowy w 180°C przez ok. 50 minut.
fot. Wegański chlebek bananowy fit/ Adobe Stock, anitty
Wegański chlebek bananowy bezglutenowy
Idealny dla osób z nietolerancją glutenu, szykowany z użyciem mąki bezglutenowej. Cały przepis dostarcza ok. 2355 kcal.
Składniki:
- 3 duże banany (ok. 300 g),
- 1/3 szklanki oleju kokosowego (roztopionego),
- 1/2 szklanki cukru kokosowego (ewentualnie zwykłego),
- 1/4 szklanki mleka owsianego.
- 2 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych (np. ryżowej i ziemniaczanej),
- 1 łyżeczka gumy ksantanowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Rozgnieć banany i wymieszaj z olejem kokosowym, cukrem i mlekiem.
- W osobnej misce połącz suche składniki, w tym gumę ksantanową.
- Wymieszaj składniki mokre z suchymi.
- Przełóż ciasto na wegański chlebek bananowy do formy i piecz w 180°C przez 50-60 minut.
fot. Wegański chlebek bananowy bezglutenowy/ Adobe Stock, Yulia Furman
Wegański chlebek bananowy bez cukru
Przepis bazujący na naturalnej słodyczy bananów i daktyli, bez rafinowanego cukru. Cały przepis dostarcza ok. 1265 kcal.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany (ok. 300 g),
- 1/2 szklanki namoczonych daktyli (zmiksowanych na pastę),
- 1/3 szklanki mleka kokosowego,
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli
- opcjonalnie: pokruszone orzechy włoskie lub migdały (nie zostały wliczone do kaloryczności).
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj banany z odsączonymi daktylami i mlekiem kokosowym.
- Wymieszaj suche składniki, a następnie połącz z mokrymi.
- Przełóż masę do formy i piecz wegański chlebek bananowy w 180°C przez 50-55 minut.
fot. Wegański chlebek bananowy bez cukru/ Adobe Stock, Vladislav Noseek
Wegański chlebek bananowy z masłem orzechowym
Chlebek z intensywnym smakiem i dodatkiem masła orzechowego dla miłośników orzechów. Cały przepis dostarcza ok. 2411 kcal.
Składniki:
- 3 duże banany (ok. 300 g),
- 1/3 szklanki masła orzechowego,
- 1/4 szklanki syropu klonowego,
- 1/4 szklanki oleju kokosowego (roztopionego),
- 1/4 szklanki mleka sojowego.
- 1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj banany z masłem orzechowym, syropem klonowym i olejem.
- W osobnej misce połącz suche składniki.
- Dodaj suche składniki do mokrych, wymieszaj i przełóż do formy.
- Piecz wegański chlebek bananowy w 180°C przez ok. 50-60 minut.
fot. Wegański chlebek bananowy z masłem orzechowym/ Adobe Stock, chandlervid85
Czytaj także:
Fajne przepisy na wegańskie śniadania
7 przepisów na wegańskie ciasta
Sprawdź 5 przepisów na wegańskie śledzie z boczniaków