Te tanie owoce zawierają 6 witamin, od których zależy piękna cera i odporność

jakie witaminy mają jabłka fot. Adobe Stock, honored
Jakie witaminy zawierają jabłka: przede wszystkim chodzi o znaczące ilości witaminy C, ale też te z grupy B oraz K i E. Istotna jest również zawarta w jabłkach prowitamina A, czyli beta karoten. Obieranie jabłek zmniejsza nieco zawartość w nich niektórych cennych witamin, ale nie aż w takim stopniu, w jakim można by się spodziewać. Największe straty dotyczą błonnika, który też jest wartościowym składnikiem tych owoców.
Ewa Cwil / 07.09.2024 05:22
jakie witaminy mają jabłka fot. Adobe Stock, honored

Witaminy z jabłek mogą stanowić istotną dawkę witamin w codziennej diecie. Jednak konieczne jest spożywanie także innych owoców i warzyw, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na te cenne mikroelementy. Jabłka zawierają najwięcej witaminy C – 5 jabłek dostarcza jej tyle, ile dziennie potrzebujesz. Owoce te to także źródło innych cennych składników. Przy tym kaloryczność jabłek nie jest wysoka i mogą je jeść nawet cukrzycy (patrz: jabłko i cukrzyca).

Spis treści:

  1. Witaminy w jabłkach
  2. Jabłko i witaminy: tabela
  3. Jabłko to nie tylko witaminy

Witaminy w jabłkach

W jabłkach obecne są witaminy, choć nie są to owoce dostarczające wszystkich niezbędnych witamin. Nie znaczy to, że nie są zdrowe, jest wprost przeciwnie. Cenne w nich są nie tylko witaminy lecz i inne substancje, które mają prozdrowotne działanie – piszemy o tym w ostatniej części tego artykułu. Wróćmy zatem do witamin w jabłkach.

Jabłka: witaminy

Poniżej lista wszystkich witamin obecnych w jabłkach. W dalszej części materiału zamieszczamy tabelę, w której jako ciekawostkę podajemy zawartość witamin w jabłkach ze skórką i obranych. Zobaczysz, jak obieranie tych owoców wpływa na zawartość witamin.

Witaminy w jabłkach:

  • witamina C,
  • witamina B1,
  • witamina B2,
  • witamina B3,
  • witamina B5,
  • witamina B6,
  • witamina A,
  • prowitamina A,
  • witamina E,
  • witamina K.

Jedno średnie jabłko (200 g) zaspokaja 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz 2-5% zapotrzebowania na witaminy: K, E, B1 i B6. W przypadku pozostałych witamin zaspokaja zapotrzebowanie na poziomie poniżej 1%, dlatego owoc ten nie jest uważany za ich dobre źródło.

Trzeba jednak zwrócić uwagę, że choć jabłka nie zawierają dużej ilości witaminy A, to dostarczają beta-karotenu, który organizm potrafi przetworzyć w witaminę A. Jedno jest pewne: jedzenie dużej ilości jabłek nie doprowadzi do hiperwitaminozy.

Witaminy występujące w znacznej ilości w jabłkach przyczyniają się do:

  • sprawnie działającego układu odpornościowego (witamina C i A),
  • sprawnie działającego układu nerwowego (witaminy z grupy B),
  • prawidłowej krzepliwości krwi (witamina K),
  • zdrowia ogólnego i młodego wyglądu (witamina A i E),
  • dobrego widzenia (witamina A).

Jabłko i witaminy: tabela

W tabeli podajemy zawartość witamin w 100 g jabłek ze skórką i obranych:

witamina jabłko ze skórką obrane jabłko
witamina A 3 µg 2 µg
witamina C 4,6 mg 4 mg
witamina B1 0,017 mg 0,019 mg
witamina B2 0,026 mg 0,028 mg
witamina B3 0,091 mg 0,091 mg
witamina B5 0,061 mg 0,071 mg
witamina B6 0,041 mg 0,037 mg
witamina B12 0 mg 0 mg
beta karoten (prowitamina A) 27 µg 17 µg
witamina E 0,18 mg 0,05 mg
witamina D 0 IU 0 IU
witamina K 2,2 µg 0,6 µg

Obieranie zmniejsza zawartość następujących witamin w jabłkach: A, C, B6, E, K i prowitaminy A. Jabłko pozbawione skórki w 100 g zawiera nieco więcej witaminy B1, B2 i B5. Natomiast obieranie nie wpływa na zawartość witaminy B3.

Jabłka - witaminy
fot. Jabłka - witaminy/ Adobe Stock, Ariadna

Jabłko to nie tylko witaminy

Jabłka w 85% składają się z wody, więc ich jedzenie przyczynia się do nawadniania organizmu. Najwięcej jest w jabłkach węglowodanów, bo 13,8 g w 100 g jabłka ze skórką, w tym 2,4 g błonnika. Jeśli jednak obierzesz jabłko ze skórki, błonnika będzie aż o połowę mniej! A błonnik to cenny składnik diety, który m.in. wspomaga pracę jelit i odżywia zdrowe bakterie jelitowe. Przyczynia się też do dłuższego utrzymywania się uczucia sytości po jedzeniu. Natomiast ilości białka i tłuszczów są w jabłkach naprawdę niewielkie i nie przekraczają 1 g na 100 g jabłek.

To, co najcenniejsze w jabłkach to witaminy oraz inne substancje, korzystnie wpływające na zdrowie. Chodzi głównie o polifenole, w tym flawonoidy – pomagają obniżać ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko cukrzycy (wraz z kwercetyną, która jabłka też zawierają), zmniejszać ryzyko chorób nowotworowych płuc, piersi i układu pokarmowego. Kwercetyna pomaga też łagodzić reakcje zapalne, ułatwiając życie osobom cierpiącym na astmę czy chroniczne zapalenie zatok. Zaobserwowano też jej korzystny wpływ na mózg – może zmniejszać ryzyko choroby Alzheimera. Jabłka potrafią też zmniejszać ryzyko choroby refluksowej i zaparć, a także mogą przyczyniać się do utrzymania prawidłowej masy ciała.

Warto wiedzieć, że jabłko jabłku nierówne. Np.: im ciemniejsza skórka jabłka, tym zawiera ona więcej przeciwutleniaczy. Znaczenie ma też gatunek. I tak np. jabłka Pink Lady i McIntosh uznawane są za te o najwyższej zawartości witaminy C. Z kolei najbogatsze w błonnik są zielone jabłka Granny Smith i czerwone Honey Crisp.

Naukowcy jednak są zgodni co do tego, że nie trzeba trzymać się żadnego konkretnego gatunku jabłek. Zdrowe i pełne witamin są wszystkie gatunki i odmiany jabłek.

Źródło: USDA

Czytaj także:
Jakie owoce mają najwięcej witaminy C?
Witaminy na zmęczenie i brak energii
Cenne źródło witaminy D: zrób to z grzybami!
 

 

Redakcja poleca

REKLAMA