Tabela dla cukrzyków może przedstawiać produkty polecane i zakazane w cukrzycy. Tę tabelę znajdziesz poniżej. Pomoże ci ona ustalić jadłospis w cukrzycy. W cukrzycy przydaje się też tabela z Indeksem Glikemicznym (IG) produktów, a także tabela z Wymiennikami Węglowodanowymi (WW).
Spis treści:
Co może jeść cukrzyk?
Dieta i farmakoterapia (leki), to podstawa działania przy diagnozie o cukrzycy typu 2.
Podstawą łagodzenia objawów u diabetyków jest odpowiednia dieta przygotowana z lekarzem. Dieta w cukrzycy opiera się przede wszystkim na ograniczeniu cukrów i tłustych potraw. Duży nacisk kładzie się na wzbogacenie posiłków w błonnik oraz korzystne kwasy omega-3, działających ochronnie na serce.
Cukrzyca to choroba, w której organizm ma problemy z naturalną regulacją cukru we krwi. Bardzo ważne jest zatem wspomaganie go w tym właściwą dietą. Trzeba unikać cukrów prostych i zamiast nich, jadać cukrzy złożone, które wolniej uwalniają się do krwiobiegu. Dzięki temu przeciwdziałasz zbyt wysokiemu stężeniu glukozy, które jest dosłownie toksyczne dla organizmu.
Drugim ważnym elementem działań w przypadku planowania jadłospisu w cukrzycy jest zapobieganie najczęstszym powikłaniom cukrzycy. Z uwagi na problemy z glikemią, cukrzycy narażeni są o wiele bardziej na wszelkie choroby sercowe i sercowo-naczyniowe. Dieta cukrzycowa musi więc także dbać o prewencję tych chorób. Z tego powodu ogranicza się kwasy tłuszczowe nasycone, unika soli, żywności przetworzonej i smażonej.
Wielu osobom wydaje się, że dieta cukrzycowa to same ograniczenia. Co zatem może jeść cukrzyk? Zobacz, jak łatwo zamieniać produkty przeciwwskazane na te zalecane. Prezentujemy to w poniższej tabeli, przydatnej dla wszystkich cukrzyków.
Tabela produktów polecanych i zakazanych dla cukrzyków
To właściwy dobór produktów zapewni każdemu diabetykowi normalne funkcjonowanie. Kolumna po lewej stronie tabeli zawiera produkty zalecane dla cukrzyków, często przygotowane specjalnie z myślą o tym schorzeniu. Po prawej stronie znajdują się produkty, których należy unikać i zamieniać na produkty zalecane.
Pamiętaj: Przed zakupem produktu w sklepie zajrzyj na etykietę – przeczytanie składu produktów ułatwi wyeliminowanie nieodpowiednich dla diabetyków. Unikaj cukru, miodu, syropu glukozowo-fruktozowego, a także wysokiej zawartości soli.
PRODUKT ZALECANY |
ZALETY I UWAGI |
PRODUKTY NIEWSKAZANE |
Dżemy owocowe słodzone zamiennikami cukru o niskim IG. |
Dietetyczne, nisko słodzone, samodzielnie przygotowane, słodzone ksylitolem lub erytrytolem. |
Dżemy wysokosłodzone, niewskazane są dżemy z winogron, ananasów, bananów, śliwek. |
Inulina, maltitol, stewia, erytrytol i ksylitol. |
Doskonale zastępują zwykły biały cukier. |
Biały cukier, miód, brązowy cukier, cukier kokosowy. |
Samodzielnie gotowane kompoty, napoje zero kalorii (od czasu do czasu), soki warzywne. |
Napoje nie mogą zawierać cukru, wykorzystuj zamienniki lub pij wodę mineralną. |
Napoje gazowane z dużą zawartością cukru, soki owocowe. |
Musli dla diabetyków lub naturalne płatki owsiane. |
Nie zawierają cukru, bogate w błonnik, często wzbogacane witaminami. |
Płatki śniadaniowe z dużą ilością karmelu, czekolady, suszonych owoców. |
Dietetyczna czekolada gorzka, słodycze bez cukru. |
Czekolada nie może być słodzona sacharozą. |
Tradycyjne słodycze, szczególnie spożywane w większych ilościach. |
Samodzielnie pieczone ciasta bez cukru (z zamiennikami), lub ciasta dla diabetyków. |
Mniej węglowodanów prostych, kontrola nad dodawanymi składnikami. |
Tradycyjne ciasta, serniki, wyroby cukiernicze. |
Dobrej jakości margaryna roślinna, hummus, oleje roślinne. |
Tłuszcze roślinne powinny zastąpić tłuszcze zwierzęce w diecie. |
Tłuszcze zwierzęce: masło, smalec i wysokotłuszczowy nabiał. |
Naturalne kasze, makaron z pszenicy durum. |
Bogate w błonnik, niższy IG. |
Ziemniaki, bataty, makaron pszenny, biały ryż. |
Ciemne pieczywo i chleb o niskim IG. |
Bogate w błonnik, niesłodzone. |
Biały chleb, bułki, bułki drożdżowe, ciasta, pieczywo koloryzowane karmelem. |
Ryby pieczone, duszone, przygotowane na parze. |
Bogate w kwasy omega-3 chronią serce i ułatwiają ograniczenie spożycia tłustych mięs. |
Ryby smażone na głębokim tłuszczu, w panierce. |
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy. |
Najzdrowszy dla diabetyków olej, doskonały dodatek do sałatek, marynat, sosów. |
Tłuszcze zwierzęce – słonina, boczek, masło. Olej kokosowy. |
Naturalne sałatki dietetyczne bez dressingów lub z lekkim dressingiem, kiszonki. |
Bogate źródło wszelkich witamin i minerałów. |
Sałatki i surówki z dużą ilością majonezu. |
Twaróg, chude sery, tofu |
Mniej kwasów tłuszczowych nasyconych. |
Sery żółte, pleśniowe, topione. |
Mięso drobiowe, chuda wołowina, wieprzowina i cielęcina. |
Ograniczenie spożycia tłuszczu zwierzęcego. |
Tłuste kawałki mięs, przetworzone mięso, mięso w dużych ilościach. |
Wędliny wołowe i drobiowe, z krótkim składem. |
Ograniczenie spożycia kwasów tłuszczowych nasyconych. |
Parówki, pasztet, boczek, kiełbasy. |
Przy analizie tabeli weź pod uwagę, że duże znaczenie ma też ilość spożytego produktu. Ziemniaki wcale nie muszą być całkowicie wyeliminowane z diety cukrzyka, jednak porcja ziemniaków powinna być mała, a na co dzień lepiej stosować pełnoziarniste kasze.
Pamiętaj, żeby wprowadzać do diety dużo warzyw, owoców i roślin strączkowych. To one powinny stanowić podstawę diety cukrzycowej.
Czytaj także:
Jak przestać jeść słodycze? Sprawdzone porady i jadłospis na cukrowy odwyk
Fleksitarianizm, czyli elastyczna dieta wegetariańska. Zasady, zalety i wpływ na zdrowie
Dietetyczne śniadania - proste przepisy i pomysły na szybkie fit śniadanie