E 102: tartrazyna
Występowanie: dodawana do zup w proszku, galaretek, musztardy i dżemówSkutki uboczne: może nasilać reakcje alergiczne, bezsenność, depresję, a w połączeniu z konserwantami może wywoływać ADHD u dzieci
E 110: żółcień pomarańczowa
Występowanie: dodawana do gum do żucia, marmolady, zbożowych płatkówSkutki uboczne: może nasilać objawy astmy i może mieć działanie rakotwórcze
E 122: azorubina
Występowanie: dodawana do napojów, lodów i wyrobów cukierniczychSkutki uboczne: niebezpieczna dla chorych na astmę, może powodować nadpobudliwość
E 131: błękit patentowy
Występowanie: dodawany do słodyczy, lodów, mlecznych deserówSkutki uboczne: może wywoływać pokrzywkę i nadpobudliwość
E 210-213: kwas benzoesowy i benzoesany
Występowanie: konserwanty dodawane do soków i napojów, sosów owocowych i warzywnych, margaryn, konserw rybnychSkutki uboczne: mogą wywołać wysypkę i podrażniać żołądek, groźne dla osób uczulonych na aspirynę
E 220-228: dwutlenek siarki i siarczany
Występowanie: dodawane do suszonych owoców, soków, dodatków w słoiczkach (chrzan, musztarda), winaSkutki uboczne: może powodować bóle głowy i nudności
E 249-252: azotyny i azotany
Występowanie: dodawane do mięs, wędlin, pasztetów i parówekSkutki uboczne: powodują zaburzenia w transporcie tlenu do komórek, przyczyniają się do pojawienia rakotwórczych substancji w organizmie
E 400: kwas alginowy
Występowanie: dodawany do lodów, deserów, dżemów, marmoladSkutki uboczne: może przyczyniać się do powstania anemii
E 407: karagen
Występowanie: dodawany do śmietanek pasteryzowanych, mleka w proszku, wędlin, lodów, dżemówSkutki uboczne: powoduje wzdęcia
E 450: difosforany
Występowanie: substancje spulchniające stosowane w serach topionych i wędlinachSkutki uboczne: mogą pogorszyć wchłanianie wapnia, żelaza i magnezu oraz pogłębiać osteoporozę
E 621-622: glutaminian sodu, glutaminian potasu
Występowanie: dodawane do przypraw do zup, sosów i innych produktów w proszkuSkutki uboczne: mogą przyspieszać bicie serca, powodować bóle głowy
E 631: inozynian sodu
Występowanie: dodawany do zup i dań w proszku, konserwSkutki uboczne: groźny dla osób z kamicą nerkową
E 950: acesulfam K
Występowanie: słodzik dodawany do leków, napojów niskokalorycznychSkutki uboczne: może wywoływać nowotwory
E 951: aspartam
Występowanie: słodzik dodawany do produktów typu light, napojów niskokalorycznychSkutki uboczne: ma szkodliwe działania w połączeniu z alkoholem
E 954: sacharyna
Występowanie: słodzik dodawany do napojów, dietetycznych przetworów mlecznychSkutki uboczne: może powodować nowotwory pęcherza
na podstawie tekstu opublikowanego w magazynie Pani Domu Poleca pod redakcją red. naczelnej Haliny Maksimowicz-Tarasewicz