SIBO dieta – co można jeść, a z czego trzeba zrezygnować w zespole przerostu bakteryjnego jelita cienkiego?

dieta sibo.jpg fot. Adbe Stock, halfpoint
SIBO dieta to sposób żywienia, którego celem jest łagodzenie objawów nadmiernego rozrostu bakterii w jelicie cienkim. Ogranicza lub wyklucza produkty, które sprzyjają powstawaniu gazów: produkty łatwo fermentujące. Przeprowadzona profesjonalnie składa się z trzech etapów, których celem jest ustalenie listy produktów dozwolonych i zakazanych dla konkretnego pacjenta.
Ewa Cwil / 01.11.2023 05:01
dieta sibo.jpg fot. Adbe Stock, halfpoint

Dieta odgrywa kluczową rolę w zarządzaniu SIBO, ale zawsze powinna być częścią kompleksowego planu leczenia, który może obejmować również antybiotyki lub inne leki. Warto skonsultować się z lekarzem w celu dokładnej diagnozy i ustalenia odpowiedniego planu leczenia, w tym jadłospisu diety elementarnej odpowiedniego dla konkretnego pacjenta.

Spis treści:

  1. Jaka dieta przy SIBO?
  2. Jadłospis diety SIBO
  3. Dieta SIBO: przepisy
  4. Dieta przed badaniem SIBO

Jaka dieta przy SIBO?

Każdy przypadek SIBO może być inny, dlatego ważne jest dostosowanie diety i planu leczenia do indywidualnych potrzeb pacjenta. Warto pracować z lekarzem lub dietetykiem specjalizującym się w problemach związanych z układem pokarmowym.

Poniżej ogólne zasady dotyczące diety SIBO:

  • Mniej specyficznych węglowodanów. W przypadku SIBO zazwyczaj zaleca się dietę ograniczającą ilość węglowodanów fermentujących w diecie. Te węglowodany stanowią źródło pożywienia dla bakterii w jelicie cienkim. Dieta redukująca ilość węglowodanów, które mogą być pożywką dla bakterii, pomaga zmniejszyć ilość gazu i objawy związane z chorobą.
  • Wyeliminowanie pewnych pokarmów. W diecie SIBO ważne jest unikanie pokarmów, które są ciężkostrawne lub które mogą zwiększać ilość gazu.
  • Probiotyki. Probiotyki to dobre bakterie, które mogą pomóc w przywróceniu równowagi mikroflory jelitowej. Jednak wybór odpowiednich probiotyków może być trudny w przypadku SIBO, ponieważ niektóre szczepy mogą pogorszyć objawy. Warto skonsultować się z lekarzem lub specjalistą od zdrowia jelit, aby dobrać odpowiednie preparaty probiotyczne.
  • Suplementacja. Niekiedy suplementacja może być potrzebna, aby zminimalizować objawy SIBO i wspomóc gojenie jelita cienkiego. Lekarz może zalecić przyjmowanie witamin, minerałów lub enzymów trawiennych.

Zwykle zalecaną dietą przy SIBO jest dieta LOW FODMAP lub dieta elementarna. W skrócie: zaleca zmniejszenie spożycia łatwo fermentujących i słabo wchłanianych mono-, di- i oligosacharydów, w tym np. fruktozy i laktozy. Zmniejsza się w niej także ilość polioli, czyli np. maltitolu czy ksylitolu, które naturalnie występują w niektórych produktach.

Etapy diety SIBO

Dieta w SIBO zazwyczaj obejmuje 3 etapy:

  • fazę eliminacji – trwa 4-6 tygodni i obejmuje całkowitą eliminację produktów tzw. HIGH FODMAP,
  • fazę reintrodukcji – polega na ponownym wprowadzaniu do diety produktów uprzednio wyeliminowanych i obserwacji reakcji organizmu na poszczególne produkty,
  • fazę stabilizacji –  polega na stosowaniu indywidualnie dobranej diety, która czasowo wyklucza niektóre produkty. Faza ta wymaga opieki lekarskiej, aby nie doszło do niedoborów w organizmie.

Jeśli  w wyniku leczenia i stosowania diety uda się opanować objawy choroby, stopniowo można wracać do normalnego sposobu żywienia.

Czasami w ramach diety przy objawach SIBO stosuje się dietę GAPS lub SDC (eliminacja węglowodanów, takich jak sacharoza, laktoza, skrobia, i układanie jadłospisu na bazie białka tłuszczu i pozostałych rodzajów węglowodanów).

Dieta SIBO – co można jeść?

Specjaliści zalecają następujące produkty jako korzystne w diecie osób cierpiących na nadmierny rozrost bakterii w jelicie cienkim:

  • mięso i ryby,
  • jaja,
  • pieczywo i makarony bezglutenowe,
  • ryż, mąka kukurydziana i ryżowa,
  • mąka bezglutenowa, komosa ryżowa kasza jaglana, tapioka,
  • mleko bez laktozy,
  • „mleka” roślinne,
  • sery typu camembert i brie,
  • płatki owsiane,
  • orzechy i nasiona: migdały, orzechy włoskie, pinii, makadamia, sezam, nasiona dyni, pestki słonecznika,
  • owoce: banany, cytrusy, winogrona, maliny, kiwi, jagody,
  • warzywa: ziemniaki (poza słodkimi), marchew, ogórek, seler, pomidor, sałata, bakłażan, szczypiorek, dynia, pietruszka, papryki o wydłużonym strąku.

W diecie SIBO można stosować wszystkie naturalne przyprawy w postaci suszonych ziół.

Czego nie można jeść przy SIBO?

Są to produkty z wysoką zawartością składników niekorzystnie działających na jelita dotknięte SIBO:

  • produkty pszenne (mąka, pieczywo, makarony),
  • mleko krowie, kozie, owcze, lody, ricotta,
  • niektóre owoce: jabłka, gruszki, nektarynki, mango, brzoskwinie, morele, wiśnie, liczi, suszone owoce i soki owocowe,
  • niektóre warzywa: cebula, groszek, brokuły, czosnek, kabaczek, szparagi, czerwona fasola, ciecierzyca, soczewica,
  • słodziki: ksylitol, mannitol, izomalt, maltitol, syrop z agawy, miód, syrop glukozowo-fruktozowy.

Niezalecane są też przyprawy w postaci mieszanek, które mogą zawierać suszony czosnek czy cebulę.

Jadłospis diety SIBO

Przykładowy jadłospis diety SIBO składa się z 5 posiłków wykluczających zakazane produkty:

Śniadanie: owsianka na „mleku” migdałowym z jagodami

Przekąska: jogurt bezlaktozowy z pokruszonymi migdałami

Obiad:

  • zupa jarzynowa z ziemniakami i wkrojoną włoszczyzną, ale gotowana bez cebuli
  • pieczony kurczak z ryżem i mizerią przygotowaną z jogurtem bezlaktozowym

Przekąska: sałatka z sałaty, ogórka, papryki o wydłużonym strąku z kawałkami seria brie polana oliwą i posypana pestkami słonecznika

Kolacja: zupa krem z dyni posypana pokruszonymi orzechami włoskimi

Dieta SIBO: przepisy

Oto 3 przepisy zgodne z zasadami diety SIBO. Udowadniają, że można jeść smacznie i jednocześnie dbać o prawidłową florę bakteryjną jelit i prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Kurczak z warzywami grillowanymi

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 1 papryka czerwona o długim strąku,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na sos do marynaty:

  • 2 łyżki oliwy,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka przyprawy ziołowej (np. bazylia, oregano),
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj składniki sosu do marynaty.
  2. Pokrój kurczaka w kawałki i namocz go w marynacie przez około 30 minut.
  3. Pokrój bakłażana, cukinię i paprykę na plastry, posmaruj je olejem rzepakowym i posyp solą i pieprzem.
  4. Grilluj warzywa i kurczaka na grillu lub w piekarniku przez około 15-20 minut, aż się dobrze zarumienią.
  5. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w wodzie bez cebuli,
  • 4 jajka, ugotowane na twardo,
  • 1 ogórek, pokrojony w kostkę,
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę,
  • 2 łyżki majonezu (upewnij się, że nie zawiera cebuli ani czosnku),
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój jajka na ćwiartki i umieść je w misce.
  2. Dodaj do jajek rozdrobnionego tuńczyka, ogórka i pomidory.
  3. W osobnej misce wymieszaj majonez i musztardę, a następnie dodaj do pozostałych składników.
  4. Delikatnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, tak jak lubisz.

Dieta SIBO: przepis na sałatkęfot. Dieta SIBO: przepis na sałatkę/ Adobe Stock, Nelea Reazanteva

Ryż z warzywami i tofu

Składniki:

  • 2 filiżanki ryżu basmati,
  • 200 g tofu (sprawdź etykietę, aby upewnić się, że nie zawiera cebuli ani czosnku),
  • 1 marchew, pokrojona w kostkę,
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w paski,
  • 1 cukinia, pokrojona w plastry,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki sosu tamari (alternatywa bez pszenicy dla sosu sojowego),
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (lub innego słodzika bez fruktozy).

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. W dużym garnku na rozgrzanej oliwie usmaż tofu, marchew, paprykę i cukinię – wystarczy kilka minut.
  3. W osobnej misce wymieszaj składniki sosu.
  4. Połącz ugotowany ryż, tofu i warzywa, a następnie polej sosem. Delikatnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Dieta przed badaniem SIBO

Ograniczenia żywieniowe należy zacząć stosować już na 3 dni przed badaniem an SIBO. Trzeba wtedy mocno ograniczyć produkty mleczne z laktozą oraz owoce i warzywa.

Oto produkty, których na 24 godziny przed badaniem w kierunku SIBO trzeba unikać:

  • ziarna zbóż i przetwory zbożowe (w tym pieczywo),
  • mleko i produkty mleczne,
  • owoce i przetwory owocowe,
  • warzywa,
  • marynowane lub kiszone warzywa,
  • orzechy, nasiona i rośliny strączkowe,
  • produkty zawierające: syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, produkty bezcukrowe, keczup, miód, musztarda itp.

Uwaga! W czasie 12 godzin przed badaniem należy zastosować dietę ścisłą, czyli pić tylko niegazowaną wodę. Nie można też przyjmować doustnie żadnych lekarstw.

Czytaj także:
Dieta na jelita: może leczyć lub działać profilaktycznie
5 prostych przepisów na smaczne zupy dla chorych na jelita
Biegunki, zaparcia, gazy? Spróbuj diety na jelito wrażliwe

Redakcja poleca

REKLAMA