Roszponka – kalorie, wartość odżywcza, właściwości, przepisy

Roszponka fot. Adobe Stock
Roszponka to sałata o małych liściach i orzechowym smaku. Jest ona bardzo dobrym źródłem beta-karotenu. Roszponkę z powodzeniem możesz uprawiać w doniczce, na parapecie.
Barbara Dąbrowska / 19.12.2019 12:19
Roszponka fot. Adobe Stock

Spis treści:

Roszponka kalorie i wartość odżywcza

Roszponka (pełna nazwa roszponka warzywna) to roślina należąca do rodziny kozłkowatych. Jak każda sałata roszponka jest niskokaloryczna. Zawiera aż 93% wody w składzie. Dostarcza niewielkich ilości białka i węglowodanów, praktycznie nie zawiera tłuszczu. Zobacz wartość odżywczą roszponki.

Wartość odżywcza roszponki (w 100 g):

  • wartość energetyczna: 21 kcal,
  • węglowodany: 3,6 g,
  • tłuszcz: 0,4 g,
  • białko: 2 g.

Źródło: baza danych USDA

Roszponka właściwości

Roszponka jest bardzo dobrym źródłem beta-karotenu, barwnika, z którego w organizmie powstaje witamina A. Porcja (100 g) pokrywa aż 142% zalecanej normy spożycia dla tej witaminy A. Witamina A w organizmie odpowiada za:

  • prawidłowe widzenie,
  • stan skóry,
  • działanie układu odpornościowego.

Sałata ta jest także bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest należy do grupy naturalnych przeciwutleniaczy, a także bierze udział w powstawaniu kolagenu w skórze i kościach.

Roszponka ma niski indeks i ładunek glikemiczny. Jej spożycie nie wypływa na poziom cukru we krwi.

Roszponka jest także źródłem:

  • witaminy B6,
  • żelaza,
  • potasu,
  • manganu.

Roszponka przepisy

Roszponka ma łagodny smak z lekko orzechowym posmakiem. Jej liście stanowią bardzo dobrą bazę do sałatek, ale równie dobrze sprawdzają się jako dodatek do farszów warzywnych, tart, pizzy. Wypróbuj przepisy na sałatki z roszponką.

Sałatka do obiadu

Składniki:

  • 2 garści roszponki,
  • 1 kulka sera mozzarella,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ocet balsamiczny,
  • sól himalajska,
  • pieprz.

Wykonanie:

  1. Mozzarellę porwij palcami na mniejsze kawałki.
  2. Pomidorki pokrój na połówki.
  3. Wymieszaj w salaterce roszponkę, mozzarellę i pomidorki.
  4. Skrop octem balsamicznym i oliwą z oliwek.
  5. Dopraw solą i pieprzem.

Roszponka sałatka do obiadu
fot. Adobe Stock

Świeża sałatka z roszponką, borówkami, mango i serem

Składniki:

  • 2 garści roszponki,
  • szklanka świeżych borówek,
  • ½ mango,
  • 50 g sera parmezan,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz.

Wykonanie:

  1. Mango pokrój w kostkę.
  2. Ser zetrzyj na tarce.
  3. Wymieszaj roszponkę, mango i borówki.
  4. Dodaj ser, skrop oliwą z oliwek.
  5. Oprósz delikatnie pieprzem.

Roszponka przepisy
fot. Adobe Stock

Roszponka uprawa

Nie trzeba mieć własnej działki, by uprawiać roszponkę. Sałata ta może rosnąć nawet w doniczce, na parapecie. Roszponka potrzebuje nasłonecznionego stanowiska, ale roślina urośnie także w półcieniu. Bardzo ważne jest regularne podlewanie. Sałata ta nie może mieć suchej gleby, ale szkodzi jej także cały czas wilgotna ziemia. Roszponkę wysiewa się wiosną, a pierwsze liście można zebrać po 2-3 miesiącach.

Dowiedz się więcej o warzywach w diecie:
Czy szpinak jest zdrowy?
Co warto wiedzieć o rukoli?
Ile kalorii mają warzywa?

Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.
Barbara Dąbrowska-Górska
mgr inż.
Barbara Dąbrowska-Górska
dietetyk
Specjalistka z zakresu żywieniowego leczenia otyłości, insulinooporności i zespołu jelita wrażliwego.

Dietetyk z 12 letnim doświadczeniem. Ukończyła Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Pomaga pacjentom trwale zmienić nawyki żywieniowe. Uczy realnych rozwiązań, szacunku do ciała, konsekwencji i „godzenia” się z jedzeniem. Twórczyni autorskiego podejścia w nurcie pozytywnej dietetyki. Prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl.

Redakcja poleca

REKLAMA