Spis treści:
Roszponka kalorie i wartość odżywcza
Roszponka (pełna nazwa roszponka warzywna) to roślina należąca do rodziny kozłkowatych. Jak każda sałata roszponka jest niskokaloryczna. Zawiera aż 93% wody w składzie. Dostarcza niewielkich ilości białka i węglowodanów, praktycznie nie zawiera tłuszczu. Zobacz wartość odżywczą roszponki.
Wartość odżywcza roszponki (w 100 g):
- wartość energetyczna: 21 kcal,
- węglowodany: 3,6 g,
- tłuszcz: 0,4 g,
- białko: 2 g.
Źródło: baza danych USDA
Roszponka właściwości
Roszponka jest bardzo dobrym źródłem beta-karotenu, barwnika, z którego w organizmie powstaje witamina A. Porcja (100 g) pokrywa aż 142% zalecanej normy spożycia dla tej witaminy A. Witamina A w organizmie odpowiada za:
- prawidłowe widzenie,
- stan skóry,
- działanie układu odpornościowego.
Sałata ta jest także bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest należy do grupy naturalnych przeciwutleniaczy, a także bierze udział w powstawaniu kolagenu w skórze i kościach.
Roszponka ma niski indeks i ładunek glikemiczny. Jej spożycie nie wypływa na poziom cukru we krwi.
Roszponka jest także źródłem:
- witaminy B6,
- żelaza,
- potasu,
- manganu.
Roszponka przepisy
Roszponka ma łagodny smak z lekko orzechowym posmakiem. Jej liście stanowią bardzo dobrą bazę do sałatek, ale równie dobrze sprawdzają się jako dodatek do farszów warzywnych, tart, pizzy. Wypróbuj przepisy na sałatki z roszponką.
Sałatka do obiadu
Składniki:
- 2 garści roszponki,
- 1 kulka sera mozzarella,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ocet balsamiczny,
- sól himalajska,
- pieprz.
Wykonanie:
- Mozzarellę porwij palcami na mniejsze kawałki.
- Pomidorki pokrój na połówki.
- Wymieszaj w salaterce roszponkę, mozzarellę i pomidorki.
- Skrop octem balsamicznym i oliwą z oliwek.
- Dopraw solą i pieprzem.
fot. Adobe Stock
Świeża sałatka z roszponką, borówkami, mango i serem
Składniki:
- 2 garści roszponki,
- szklanka świeżych borówek,
- ½ mango,
- 50 g sera parmezan,
- 2 łyżki pestek dyni,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz.
Wykonanie:
- Mango pokrój w kostkę.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Wymieszaj roszponkę, mango i borówki.
- Dodaj ser, skrop oliwą z oliwek.
- Oprósz delikatnie pieprzem.
fot. Adobe Stock
Roszponka uprawa
Nie trzeba mieć własnej działki, by uprawiać roszponkę. Sałata ta może rosnąć nawet w doniczce, na parapecie. Roszponka potrzebuje nasłonecznionego stanowiska, ale roślina urośnie także w półcieniu. Bardzo ważne jest regularne podlewanie. Sałata ta nie może mieć suchej gleby, ale szkodzi jej także cały czas wilgotna ziemia. Roszponkę wysiewa się wiosną, a pierwsze liście można zebrać po 2-3 miesiącach.
Dowiedz się więcej o warzywach w diecie:
Czy szpinak jest zdrowy?
Co warto wiedzieć o rukoli?
Ile kalorii mają warzywa?
Dietetyk z 12 letnim doświadczeniem. Ukończyła Technologię Żywności i Żywienie Człowieka w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Pomaga pacjentom trwale zmienić nawyki żywieniowe. Uczy realnych rozwiązań, szacunku do ciała, konsekwencji i „godzenia” się z jedzeniem. Twórczyni autorskiego podejścia w nurcie pozytywnej dietetyki. Prowadzi poradnię online barbaradabrowska.pl.