Kobiety ze świeżymi owocami fot. Fotolia

Jakie warzywa i owoce jeść na diecie - 11 polecanych produktów

Bo okazuje się, że powinnyście sięgać jedynie po określone produkty.
Karolina Kalinowska / 09.02.2017 11:26
Kobiety ze świeżymi owocami fot. Fotolia

Chyba nie potrzebujecie naukowych dowodów, aby wiedzieć, że warzywa i owoce są bardzo zdrowe i potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. A ich jedzenie jest szczególnie ważne w czasie odchudzania. Oczywiście mogłybyśmy przytaczać wam niezliczone wyniki badań, które potwierdzają, że wprowadzenie do diety większej ilości tych produktów może przyczynić się do znacznej utraty wagi - może to być nawet ok. 1 kg w czasie 1 miesiąca.

Jednak najnowsze badania, które zostały opublikowane w PLoS Medicine, wykazały również, że rodzaj spożywanych warzyw i owoców ma bardzo duże znaczenie. To szczególnie ważne dla osób, którym wydaje się, że sałatka to sałatka i nie ma znaczenia, co wejdzie w jej skład.

8 produktów, których NIE powinnaś wrzucać do blendera

Osoby, którym udało się w schudnąć, wprowadziły do swojego jadłospisu produkty spożywcze, które mają dużą ilość błonnika i niski indeks glikemiczny. To są 2 kluczowe cechy, które pomagają utrzymać głód w ryzach i dostarczają do organizmu niewiele kalorii. W tej grupie znalazły się następujące produkty:  

  • Jagody – są słodkie i pozwalają dodatkowo zaspokoić ochotę na słodycze, są bogate w przeciwutleniacze;
  • Jabłka – zawierają sporo wody, a jedzone ze skórką dostarczają dużą ilość błonnika;
  • Gruszki - są dobrym źródłem potasu i pobudzającą perystaltykę jelit;
  • Kalafior – przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej;
  • Awokado - zawiera błonnik i jednonienasycone kwasy tłuszczowe;
  • Pomarańcze - mają bardzo dużo witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem wspomagającym spalanie nadprogramowego tłuszczyku;
  • Brukselka – dzięki dużej zawartości naturalnego błonnika wspomaga walkę z uciążliwymi zaparciami;
  • Brokuły - nie powinny być głównym składnikiem diety odchudzającej, ponieważ, podobnie jak inne warzywa kapustne, powodują wzdęcia i gazy;
  • Fasolka szparagowa – ma sporą ilość białka i błonnika, a do tego usprawnia przemianę materii;
  • Marchew – w czasie odchudzania powinnyście jeść głównie surową marchew;
  • Papryka – na diecie najlepiej jeść paprykę zieloną, która ma tylko 14 kalorii w 100 gramach.

Jest również ciekawostka dla osób, które chcą przytyć i nabrać trochę ciałka. Wtedy najlepiej zwiększyć ilość spożycia kukurydzy, grochu i ziemniaków. To warzywa, które zawierają sporą ilość skrobi i znacznie mniej błonnika niż gruszki czy marchew. Do tego mają wyższy indeks glikemiczny, co oznacza, że wzrost poziomu cukru we krwi nastąpi znacznie szybciej, niż w przypadku pokarmów o niskim indeksie.

Przedstawiamy wam 8 najgorszych porad dietetycznych. Najlepiej zapomnijcie o ich istnieniu!