Pieczarki - wartości odżywcze

Pieczarki - wartości odżywcze fot. Fotolia
Są tak popularne, że nie zwracamy na nie nawet uwagi. A pieczarki też mają swoje tajemnice i warte poznania właściwości!
Agata Bernaciak / 14.10.2014 06:00
Pieczarki - wartości odżywcze fot. Fotolia

W europie ich uprawę rozpowszechnili 300 lat temu Francuzi. Początkowo były bardzo drogie. Szybko jednak zyskały zasłużoną popularność. Obecnie, oprócz Francuzów, prym w hodowli pieczarek wiodą również Holendrzy i… Polacy. Jak policzono, co 5. pieczarka obecna na rynku europejskim została wyprodukowana właśnie w naszym kraju!

Wartości odżywcze pieczarek

Ceni się je głównie za wyborny smak i aromat. Mało kto wie, że dostarczają także wielu cennych składników odżywczych. W pieczarkach znajdziemy: witaminy z grupy B (głównie wit. B1, B2 i B3), a także witaminę D, której brak jest w warzywach (bardzo ważnej dla zdrowia kości). Ponadto pieczarki zawierają też znaczące ilości minerałów i pierwiastków śladowych, np. fosforu, selenu, żelaza i miedzi.

Ponieważ zawierają kwas foliowy, polecane są kobietom w ciąży i osobom cierpiącym na anemię. Jak wykazały badania, jedzenie pieczarek może też obniżać poziom lipidów we krwi, zwiększać odporność i poprawić trawienie. Ze wszystkich grzybów to właśnie pieczarki (a oprócz nich prawdziwki) dostarczają najwięcej łatwo przyswajalnego białka. Dzięki temu z powodzeniem mogą zastępować w diecie mięso.

Najpopularniejsze odmiany pieczarek

  1. Portobello: występują także pod nazwą „portabella” – mają duży, płaski kapelusz, o średnicy do 10 cm. Doskonałe do faszerowania, świetne panierowane z patelni.
  2. Białe: najpopularniejsze, dostępne w różnych wielkościach. W kuchni uniwersalne, doskonałe też na surowo. Aby nie ciemniały, skrop je sokiem z cytryny.
  3. Brązowe: od białych różnią się nie tylko kolorem skórki, ale także intensywniejszym aromatem. Świetnie sprawdzają się np. w sosach do mięs i makaronów.

Do czego stosować pieczarki?

Pieczarki można jeść na surowo, np. w sałatkach albo marynowane w occie balsamicznym. Rewelacyjnie smakują jako dodatek do jajecznicy lub omletów. Drobno pokrojone i podsmażone z cebulą, zmieniają się w pyszny farsz np. do krokietów lub mięsa. Nie sposób wyobrazić sobie bez nich gulaszy, a także duszonych mięs czy warzyw.

Przepisy na dania z pieczarkami:

na podstawie tekstu zamieszczonego w dwutygodniku Pani Domu

Redakcja poleca

REKLAMA