W europie ich uprawę rozpowszechnili 300 lat temu Francuzi. Początkowo były bardzo drogie. Szybko jednak zyskały zasłużoną popularność. Obecnie, oprócz Francuzów, prym w hodowli pieczarek wiodą również Holendrzy i… Polacy. Jak policzono, co 5. pieczarka obecna na rynku europejskim została wyprodukowana właśnie w naszym kraju!
Wartości odżywcze pieczarek
Ceni się je głównie za wyborny smak i aromat. Mało kto wie, że dostarczają także wielu cennych składników odżywczych. W pieczarkach znajdziemy: witaminy z grupy B (głównie wit. B1, B2 i B3), a także witaminę D, której brak jest w warzywach (bardzo ważnej dla zdrowia kości). Ponadto pieczarki zawierają też znaczące ilości minerałów i pierwiastków śladowych, np. fosforu, selenu, żelaza i miedzi.Ponieważ zawierają kwas foliowy, polecane są kobietom w ciąży i osobom cierpiącym na anemię. Jak wykazały badania, jedzenie pieczarek może też obniżać poziom lipidów we krwi, zwiększać odporność i poprawić trawienie. Ze wszystkich grzybów to właśnie pieczarki (a oprócz nich prawdziwki) dostarczają najwięcej łatwo przyswajalnego białka. Dzięki temu z powodzeniem mogą zastępować w diecie mięso.
Najpopularniejsze odmiany pieczarek
- Portobello: występują także pod nazwą „portabella” – mają duży, płaski kapelusz, o średnicy do 10 cm. Doskonałe do faszerowania, świetne panierowane z patelni.
- Białe: najpopularniejsze, dostępne w różnych wielkościach. W kuchni uniwersalne, doskonałe też na surowo. Aby nie ciemniały, skrop je sokiem z cytryny.
- Brązowe: od białych różnią się nie tylko kolorem skórki, ale także intensywniejszym aromatem. Świetnie sprawdzają się np. w sosach do mięs i makaronów.
Do czego stosować pieczarki?
Pieczarki można jeść na surowo, np. w sałatkach albo marynowane w occie balsamicznym. Rewelacyjnie smakują jako dodatek do jajecznicy lub omletów. Drobno pokrojone i podsmażone z cebulą, zmieniają się w pyszny farsz np. do krokietów lub mięsa. Nie sposób wyobrazić sobie bez nich gulaszy, a także duszonych mięs czy warzyw.Przepisy na dania z pieczarkami:
Naleśniki z papryką i pieczarkami
Ptysie z pieczarkami
Pierogi razowe z pieczarkami
Ziemniaki faszerowane pieczarkami
Ptysie z pieczarkami
Pierogi razowe z pieczarkami
Ziemniaki faszerowane pieczarkami
na podstawie tekstu zamieszczonego w dwutygodniku Pani Domu