Składniki:
Na ciasto:- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki mleka
- 5 dag masła
- szczypta soli
- 10 dag mąki
- 2 jajka
- cebula
- 2 łyżki masła
- 30 dag pieczarek
- 10 dag twarogu
- 10 dag sera żółtego
- pół pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. W rondelku zagotuj wodę i mleko, wymieszane z masłem i szczyptą soli.
2. Zestaw z ognia, wsyp mąkę, wymieszaj.
3. Postaw na ogniu i mieszając, podgrzewaj do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia.
4. Ciasto przełóż do miski, przestudź.
5. Miksuj, dodając kolejno po jednym jajku.
6. Powstałą masą napełnij rękaw cukierniczy.
7. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyciskaj na nią ptysie wielkości orzecha włoskiego.
8. Ptysie piecz ok. 30 min w temperaturze 200 st. C. Pamiętaj, aby nie uchylać wtedy drzwiczek.
9. Wystudź, każdego ptysia przekrój ostrożnie na pół.
10. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.
11. Dodaj starte na dużych oczkach pieczarki.
12. Duś, aż odparuje płyn, dopraw, wystudź.
13. Wymieszaj z pokruszonym twarogiem, startym serem żółtym i posiekaną natką, dopraw.
14. Gotowym farszem nadziej ptysie.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"
2. Zestaw z ognia, wsyp mąkę, wymieszaj.
3. Postaw na ogniu i mieszając, podgrzewaj do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia.
4. Ciasto przełóż do miski, przestudź.
5. Miksuj, dodając kolejno po jednym jajku.
6. Powstałą masą napełnij rękaw cukierniczy.
7. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyciskaj na nią ptysie wielkości orzecha włoskiego.
8. Ptysie piecz ok. 30 min w temperaturze 200 st. C. Pamiętaj, aby nie uchylać wtedy drzwiczek.
9. Wystudź, każdego ptysia przekrój ostrożnie na pół.
10. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.
11. Dodaj starte na dużych oczkach pieczarki.
12. Duś, aż odparuje płyn, dopraw, wystudź.
13. Wymieszaj z pokruszonym twarogiem, startym serem żółtym i posiekaną natką, dopraw.
14. Gotowym farszem nadziej ptysie.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"