W zdrowej diecie nie ma miejsca na słodycze
To normalne, iż słodki smak budzi w nas dobre skojarzenia i chętnie sięgamy po produkty o takim charakterze. Nie musimy rezygnować ze słodyczy pod warunkiem, że będzie to „zdrowa słodycz”. Zdrowa, czyli charakteryzująca się wysoką wartością odżywczą.
Jako przekąskę, która ma nam „umilić chwilę” możemy spożyć: porcję świeżych, soczystych owoców, galaretkę z ich dodatkiem, niewielką porcję ciasta drożdżowego, czy sernika (dobre źródło wapnia), baton zbożowy, czy garść suszonych owoców. Produkty te, poza słodkim smakiem wnoszą do naszej diety witaminy, składniki mineralne, są źródłem białka, węglowodanów, czasem błonnika, czy wody.
Polecamy: Wakacje na skórze zatrzymaj na dłużej
Wegetarianizm nie może być zdrowy
Wegetarianizm ma wiele odmian, niektórzy jego zwolennicy wykluczają jedynie mięso, nie rezygnując przy tym z innych produktów pochodzenia zwierzęcego (jaj, nabiału, ryb). Dieta jarska, może być ułożona w taki sposób, że będzie pozwalała na realizację zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki. Jako źródła białka spożywa się wtedy: suche nasiona roślin strączkowych, orzechy, grzyby, przetwory na bazie np. soi, kasze.
Należy mieć jednak ogromną wiedzę z zakresu zdrowego żywienia, aby prawidłowo zbilansować taką dietę.
W diecie chodzi tylko o liczenie kalorii, mniej ważna wartość odżywcza
W przypadku zdrowej diety, istotna jest zarówno ilość spożywanej żywności (co przekłada się na kaloryczność naszej diety), jak i jakość (czyli wartość odżywcza produktów, świeżość, pochodzenie). Nie można więc skupiać się jedynie na ilości kcal, jakie są przypisane każdej potrawie, czy produktowi. Należy brać pod uwagę całościowy jego skład, w tym zawartość: białek, tłuszczów, węglowodanów, błonnika i witamin, czy składników mineralnych.
To, jak bardzo pożądane są w naszym menu dane produkty, możemy sprawdzić podliczając całodzienną rację pokarmową (wszystkie zjadane w ciągu dnia produkty) i odnosząc ją do norm na poszczególne składniki.
Polecamy: Anoreksja - uzależnienie od niejedzenia
Każda dieta jest dla każdego człowieka
Nie każda dieta może być stosowana przez różne grupy ludzi. Różnimy się między sobą płcią, wiekiem, stanem fizjologicznym, aktywnością fizyczną (co przekłada się na zapotrzebowanie na energię), czasem odczuwamy dolegliwości po spożyciu konkretnych produktów spożywczych, chorujemy, bądź jesteśmy zdrowi. Różni nas bardzo wiele czynników, które powodują, iż dieta musi być indywidualnie dostosowana do potrzeb naszego organizmu.