Witaminy i minerały dla prawidłowej masy ciała

Odchudzanie nie jest łatwą rzeczą – przekonał się o tym każdy, kto choć raz podjął wyzwanie wytrwania w diecie niskokalorycznej. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak dla utrzymania przemiany materii na właściwym poziomie i uregulowania apetytu, ważne są poszczególne składniki mineralne i witaminy. Oto niektóre z nich.
/ 09.09.2010 13:38
Każdego dnia wybieraj takie produkty, aby zaspokajały potrzeby żywieniowe Twojego organizmu!

Jod

Pierwiastek ten ma bardzo duże znaczenie dla utrzymania metabolizmu na właściwym poziomie. Jest składnikiem hormonów tarczycy (trójjodotyroniny i tyroksyny). Przy niedoborze jodu może dojść do wystąpienia niedoczynności tarczycy, a co za tym idzie – obniżenia przemiany materii (przez co łatwiej jest przytyć, a o wiele trudniej zrzucić zbędne kilogramy).

Gdzie go szukać?

Do źródeł pokarmowych jodu zaliczamy: sól kuchenną jodowaną, ryby morskie (jeśli mamy możliwość wybrania się w rejony nadmorskie i skosztowania tamtejszych smakołyków, warto z tego skorzystać). Sporo jodu zawierają także warzywa takie jak: kapusta, pomidory czy cebula. Warto co jakiś czas przeznaczyć wolny weekend na wyjazd w nadmorskie rejony. Jod może przenikać do organizmu człowieka nie tylko drogą pokarmową, lecz także wtedy, kiedy wdychamy wysycone nim powietrze. Spacery po plaży to także świetna alternatywa dla tradycyjnego pieszego treningu.

Polecamy: Niedobór jodu - jak rozwiązać ten problem?

Chrom

Często czujesz niepohamowaną ochotę na słodkie małe „co nie co”? Możliwe, iż cierpisz na niedobór chromu. Przy jego niedoborze w diecie może dochodzić do zaburzeń metabolizmu glukozy i tłuszczów w organizmie. Chrom jest składnikiem, którego rola polega m.in. na regulowaniu stężenia glukozy we krwi, co może mieć przełożenie na odczuwanie przez nas głodu.

Jakie produkty obfitują w chrom?

Jeśli martwimy się, iż niedobór chromu dotyczy także nas, warto zastanowić się nad tym, czy w naszym menu jest miejsce na takie produkty, jak: otręby, produkty pełnoziarniste, drożdże, orzechy, małże, ostrygi.

Witamina B6

Nazywana również pirydoksyną, ma duże znaczenie dla prawidłowości przebiegu procesów metabolicznych. Witamina B6 wchodzi w skład enzymów (substancji przyśpieszających przebieg reakcji zachodzących w organizmie), które odpowiadają za przemiany wszystkich najważniejszych składników: białek, tłuszczów i węglowodanów. Gdy witaminy B6 jest w naszej diecie zbyt mało, by zrealizować na nią zapotrzebowanie, przemiany te ulegają upośledzeniu.

Gdzie znajdziemy witamina B6?

W naszym koszyku nie powinno zabraknąć miejsca dla: zarodków i otrąb pszennych, ryb, orzechów oraz mięsa.

Przeczytaj też: Sprawdź, na czym możesz oszczędzać kilokalorie

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)