Marchewka na parze smakuje wspaniale i nie idzie w boczki. Szczypta tych przypraw podkręci jej smak

marchewka na parze fot. Adobe Stock, azurita
Marchewka na parze to doskonały pomysł. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale też zawiera więcej cennych składników niż ta gotowana w wodzie, a przy tym są one łatwiej przyswajalne niż te z surowej. Gotowanie marchwi na parze trwa od kilku do 20 minut, a im drobniej jest pokrojona, tym mniej na to czasu potrzeba. Sprawdź, jakie przyprawy najlepiej pasują do marchewki w takiej postaci i ile kalorii dostarcza marchew uszykowana na parze.
Ewa Cwil / 18.01.2025 05:13
marchewka na parze fot. Adobe Stock, azurita

Marchewka gotowana na parze to prawdziwa skarbnica zdrowia! Zachowuje więcej witamin i składników odżywczych niż podczas tradycyjnego gotowania, w tym cenny beta-karoten, który wspiera wzrok i odporność. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna i wyjątkowo smaczna. Idealna dla osób dbających o zdrowie, dzieci oraz osób na diecie redukcyjnej. Dowiedz się, jak sprawić, że będzie jeszcze pyszniejsza i zdrowsza.

Spis treści:

  1. Marchewka na parze – zalety
  2. Ile gotować marchewkę na parze?
  3. Marchewka na parze: kcal
  4. Przyprawy do marchewki na parze

Marchewka na parze – zalety

Gotowanie marchewki na parze pozwala zachować nawet 90% cennych składników, których dostarcza to warzywo. Podczas gotowania w wodzie wiele z nich „ucieka”, dlatego każdy, kto ma możliwość gotowania warzyw na parze, powinien to robić.

Marchewka gotowana na parze zachowuje wysoką zawartość witaminy C, przeciwutleniaczy i mikroelementów. Nie jest przez to bardziej kaloryczna, a bardziej odżywcza. Z jednej strony staje się łatwiej strawna niż surowa, a składniki z niej są bardziej dostępne dla organizmu i jest ich w niej niemal tyle samo, ile w surowej.

Marchewka na parze dostarcza:

  • antocyjanów – to rodzaj przeciwutleniaczy,
  • poliacetylenów – mają działanie przeciwnowotworowe,
  • luteiny – przeciwutleniacz ważny dla zdrowia oczu,
  • likopenu – zmniejsza ryzyko nowotworów i chorób układu krążenia,
  • alfa-karotenu – częściowo przekształcanego w witaminę A,
  • beta-karotenu – to prowitamina A, ułatwia wiązanie minerałów i produkcje kolagenu,
  • biotyny – ważny w metabolizmie tłuszczów i białek,
  • witaminy K – wspomaga zdrowie kości i krzepliwość krwi,
  • witaminy B6 – wspomaga metabolizm i układ nerwowy,
  • potasu – ważny dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i pracy mięśni.

Gotowanie na parze sprawia, że te cenne składniki pozostają w marchewce, a po zjedzeniu organizm może z nich korzystać. Ale to nie jedyna zaleta takiego szykowania tego warzywa.

Marchewka gotowana na parze ma więcej smaku i intensywniej pachnie, ma ładniejszy kolor i zachowuje zwykle fajną konsystencję – jest dość miękka, ale nie rozpadająca się. 

Ile gotować marchewkę na parze?

Czas gotowania marchewki na parze wynosi średnio 15 minut. Jednak najlepiej dopasować go do rozmiarów marchewki. Ta grubsza będzie potrzebowała nieco więcej czasu, a drobna – mniej.

Czas gotowania marchwi na parze:

  • marchewka pokrojona w plasterki –  ok. 8-10 minut,
  • marchewka pokrojona w słupki – ok. 10-12 minut,
  • marchewka baby – ok. 12-15 minut,
  • marchewka w całości – od 12 do 20 minut.

Im mniejsze kawałki marchewki, tym mniej czasu trzeba je gotować i odwrotnie.

Najlepiej w czasie gotowania marchewki na parze sprawdzać jej twardość widelcem. Ponieważ jest to warzywo nadające się także do jedzenia na surowo, można marchewkę albo tylko delikatnie obgotować, albo ugotować całkiem na miękko – co kto lubi.

Ile gotować marchewkę na parze?fot. Ile gotować marchewkę na parze?/ Adobe Stock, New Africa

Marchewka na parze: kcal

Marchewka gotowana parze nie różni się kalorycznością od gotowanej czy surowej, więc przyjmuje się, że 100 g marchewki dostarcza 41-55 kcal i to niezależnie od jej sposobu przygotowania.

Najlepiej marchewkę warzyć przed gotowaniem, bo w czasie gotowania (zwłaszcza w wodzie) nasiąka i staje się cięższa. W mniejszym stopniu dzieje się to w przypadku gotowania na parze, ale jednak im słodsza w smaku marchew, tym jest bardziej kaloryczna.

Mimo tego to i tak nadal jest warzywem niskokalorycznym i jak najbardziej nadającym się do diety odchudzającej. W niedużych ilościach można stosować marchew w diecie ketogenicznej, gdyż jej 100 g dostarcza 10-11 g węglowodanów i ok. 3,5 błonnika, co daje 6,5-7,5 g węglowodanów netto (niektóre źródła podają, że ok. 5 g węglowodanów netto).

Przyprawy do marchewki na parze

Choć sama marchewka gotowana na parze może być bardzo smaczna, warto dodawać do niej przyprawy, które nadadzą jej jeszcze lepszego smaku. Istnieje wiele przypraw, które dobrze pasują do tego warzywa, więc możesz wybierać te, które lubisz, lub eksperymentować, aby odkryć zupełnie nowy wariant smakowy. Możesz marchewkę oprószyć przyprawami jeszcze przed ugotowaniem albo dodać je po jej ugotowaniu. Natomiast świeżą zieleninę lepiej dodawać już po gotowaniu.

Marchewka na parze: najlepsze przyprawy

Śmiało sięgaj po następujące przyprawy i dodatki. Możesz je ze sobą łączyć, zdając się na ich zapach i smak i własną intuicję. Nie bój się! Naprawdę trudno zepsuć przyprawianie marchwi. Koniecznie wypróbuj:

  • suszona papryka,
  • suszona ostra papryka,
  • suszona papryka wędzona,
  • kminek,
  • kardamon,
  • kurkuma,
  • bazylia,
  • oregano,
  • natka pietruszki,
  • kolendra,
  • tymianek,
  • koperek,
  • szałwia,
  • mięta,
  • cynamon,
  • pieprz cayenne,
  • gałka muszkatołowa,
  • imbir,
  • cebula,
  • czosnek.

Nie zapomnij też, aby w posiłku z marchewką gotowana na parze znalazło się choć trochę tłuszczu. Wystarczy skropić ugotowane warzywo oliwą lub nałożyć odrobinę masła. Marchew będzie nie tylko smaczniejsza, ale też dostarczy ci więcej prowitaminy A, która rozpuszcza się właśnie w tłuszczach!

Przyprawy do marchewki na parze
fot. Przyprawy do marchewki na parze/ Adobe Stock, Brent Hofacker

Czytaj także:
Dzika marchew: dlaczego warto znać tę roślinę
Pomysły na przetwory z marchewki
Przeciwwskazania do picia soku z marchwi

Redakcja poleca

REKLAMA