Przetwory z marchewki to świetny sposób na zachowanie lub wzmocnienie jej walorów smakowych oraz wszystkich witamin i minerałów. Zobacz, co możesz przygotować z marchewek, aby jesienią i zimą dodać sobie energii w chłodne dni.
Spis treści:
- Przetwory z marchewki: marchewka pasteryzowana
- Przetwory z marchewki: dżem z marchewki
- Przetwory z marchewki: kiszona marchewka
Przetwory z marchewki: marchewka pasteryzowana
Marchew pasteryzowana świetnie smakuje prosto ze słoika, ale możesz ją wykorzystać także do sałatek i jako dodatek do obiadu.
Składniki:
- ok. 1.5 kg marchwi (przed obraniem),
- litr wody,
- 30 g drobnego cukru.
Sposób przygotowania:
- Marchew obierz, lekko opłucz, a następnie podgotuj przez kilka minut. Następnie pokrój w plasterki lub kostkę i ułóż ciasno w wyparzonych, suchych słoikach.
- Do garnka wlej wodę, a następnie rozpuść w niej cukier i zagotuj.
- Gorącą wodę przelej do słoików z marchewką, szczelnie zamknij, a następnie zapasteryzuj.
- Pasteryzacja: na dnie dużego garnka ułóż ściereczkę albo ręczniki papierowe. Wlej trochę wody, a następnie w środku umieść słoiki do góry dnem. Doprowadź wodę do wrzenia i pasteryzuj słoiki z przetworami z marchewki przez ok. 15 minut.
fot. Przetwory z marchewki: pasteryzowana marchew/Adobe Stock, http://www.daniloarts.com/
Przetwory z marchewki: dżem z marchewki
Marchew jest słodka, dzięki czemu idealnie sprawdza się jako główny składnik ciast czy dżemów. Dobrze się także blenduje. To idealny pomysł na przetwory z marchewki!
Składniki:
- 2 kg marchwi,
- średnia pomarańcza,
- cytryna,
- 700 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Marchew obierz i lekko opłucz, a następnie włóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 20-30 minut.
- Pomarańczę i cytrynę sparz gorącą wodą, a następnie zetrzyj z nich skórkę, a następnie wyciśnij sok.
- Ugotowane marchewki zblenduj na gładką masę lub rozdrobnij widelcem, jeśli chcesz czuć kawałki warzywa w dżemie.
- Masę przełóż na patelnię, dodaj cukier, a następnie smaż przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj sok z cytrusów oraz skórki i smaż jeszcze kilka minut, aż masa lekko zgęstnieje.
- Gotowy dżem przełóż do słoików, szczelnie zamknij, a następnie studź do góry dnem.
fot. Przetwory z marchewki: dżem marchewkowy/Adobe Stock, Anastasiya
Przetwory z marchewki: kiszona marchewka
Kiszona marchewka doskonale smakuje jako dodatek do obiadowych potraw albo jako samodzielna przekąska.
Składniki:
- 2 kg marchwi,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 3 listki laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 4 l ciepłej, przegotowanej wody,
- 4 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
- Marchew obierz i opłucz, a następnie zetrzyj na grubych oczkach albo pokrój w cienkie słupki.
- Włóż marchewki do wyparzonego, suchego słoika, przekładając ją czosnkiem, listkami laurowymi i zielem angielskim.
- W ciepłej, przegotowanej wodzie rozpuść sól i zalej marchewki w słoiku. Dociśnij z wierzchu talerzykiem i czymś ciężkim (np. czystym kamieniem). Marchew musi być cała zanurzona w wodzie.
- Odstaw na ok. 5-7 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie szczelnie zakręć słoik i wstaw przetwory z marchewki do lodówki.
fot. Przetwory z marchewki: kiszona marchew/Adobe Stock, Pixel-Shot
Czytaj także:
Przetwory z rzodkiewki
Przetwory z rabarbaru
Idealne wino owocowe