Przetwory z marchewki fot. Adobe Stock, linda_vostrovska

Przetwory z marchewki: 3 pomysły na marchewkowe słoiki

Aby zrobić przetwory z marchewki, potrzebujesz jedynie kilku składników, które na pewno masz w domu oraz czystych, wyparzonych i suchych słoików. Mimo iż marchew dostępna jest w sklepach praktycznie przez cały rok, warto wzmocnić jej walory zdrowotne, poprzez np. pasteryzację. Wypróbuj nasze przepisy na pyszne kiszonki i dżemy z marchewki.
/ 22.06.2022 05:59
Przetwory z marchewki fot. Adobe Stock, linda_vostrovska

Przetwory z marchewki to świetny sposób na zachowanie lub wzmocnienie jej walorów smakowych oraz wszystkich witamin i minerałów. Zobacz, co możesz przygotować z marchewek, aby jesienią i zimą dodać sobie energii w chłodne dni.

Spis treści:

  1. Przetwory z marchewki: marchewka pasteryzowana
  2. Przetwory z marchewki: dżem z marchewki
  3. Przetwory z marchewki: kiszona marchewka

Przetwory z marchewki: marchewka pasteryzowana

Marchew pasteryzowana świetnie smakuje prosto ze słoika, ale możesz ją wykorzystać także do sałatek i jako dodatek do obiadu.

Składniki:

  • ok. 1.5 kg marchwi (przed obraniem),
  • litr wody,
  • 30 g drobnego cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obierz, lekko opłucz, a następnie podgotuj przez kilka minut. Następnie pokrój w plasterki lub kostkę i ułóż ciasno w wyparzonych, suchych słoikach.
  2. Do garnka wlej wodę, a następnie rozpuść w niej cukier i zagotuj.
  3. Gorącą wodę przelej do słoików z marchewką, szczelnie zamknij, a następnie zapasteryzuj.
  4. Pasteryzacja: na dnie dużego garnka ułóż ściereczkę albo ręczniki papierowe. Wlej trochę wody, a następnie w środku umieść słoiki do góry dnem. Doprowadź wodę do wrzenia i pasteryzuj słoiki z przetworami z marchewki przez ok. 15 minut.

Przetwory z marchewki pasteryzowana marchew
fot. Przetwory z marchewki: pasteryzowana marchew/Adobe Stock, http://www.daniloarts.com/

Przetwory z marchewki: dżem z marchewki

Marchew jest słodka, dzięki czemu idealnie sprawdza się jako główny składnik ciast czy dżemów. Dobrze się także blenduje. To idealny pomysł na przetwory z marchewki!

Składniki:

  • 2 kg marchwi,
  • średnia pomarańcza,
  • cytryna,
  • 700 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obierz i lekko opłucz, a następnie włóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 20-30 minut.
  2. Pomarańczę i cytrynę sparz gorącą wodą, a następnie zetrzyj z nich skórkę, a następnie wyciśnij sok.
  3. Ugotowane marchewki zblenduj na gładką masę lub rozdrobnij widelcem, jeśli chcesz czuć kawałki warzywa w dżemie.
  4. Masę przełóż na patelnię, dodaj cukier, a następnie smaż przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj sok z cytrusów oraz skórki i smaż jeszcze kilka minut, aż masa lekko zgęstnieje.
  5. Gotowy dżem przełóż do słoików, szczelnie zamknij, a następnie studź do góry dnem.

Przetwory z marchewki dżem marchewkowy
fot. Przetwory z marchewki: dżem marchewkowy/Adobe Stock, Anastasiya

Przetwory z marchewki: kiszona marchewka

Kiszona marchewka doskonale smakuje jako dodatek do obiadowych potraw albo jako samodzielna przekąska.

Składniki:

  • 2 kg marchwi,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 3 listki laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 4 l ciepłej, przegotowanej wody,
  • 4 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obierz i opłucz, a następnie zetrzyj na grubych oczkach albo pokrój w cienkie słupki.
  2. Włóż marchewki do wyparzonego, suchego słoika, przekładając ją czosnkiem, listkami laurowymi i zielem angielskim.
  3. W ciepłej, przegotowanej wodzie rozpuść sól i zalej marchewki w słoiku. Dociśnij z wierzchu talerzykiem i czymś ciężkim (np. czystym kamieniem). Marchew musi być cała zanurzona w wodzie.
  4. Odstaw na ok. 5-7 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie szczelnie zakręć słoik i wstaw przetwory z marchewki do lodówki.

Przetwory z marchewki kiszona marchewka
fot. Przetwory z marchewki: kiszona marchew/Adobe Stock, Pixel-Shot

Czytaj także:
Przetwory z rzodkiewki
Przetwory z rabarbaru
Idealne wino owocowe