Nie wiesz, który słodzik wybrać? Zarówno o ksylitolu, jak i o stewii opinie są podzielone. Niektórzy twierdzą, że stewia jest za gorzka, a ksylitol zostawia dziwny posmak. Zobacz naszą bitwę na argumenty!
Ksylitol (cukier brzozowy): argumenty
- Ksylitol to związek z grupy polioli, o słodyczy porównywalnej do cukru.
- Cukier brzozowy pozyskiwany jest przede wszystkim z kukurydzy, a nie jak się powszechnie sądzi z kory brzozy.
- Ma formę białych kryształków, które wyglądem przypominają zwykły cukier stołowy.
- Ksylitol spożyty w nadmiarze wywołuje bóle brzucha, wzdęcia i biegunki.
- Smak ksylitolu jest zbliżony do cukru, ale związek ten pozostawia na języku charakterystyczne uczucie chłodu.
- Cukier z brzozy dostarcza 2,4 kcal w 1 g. Łyżeczka ksylitolu ma 12 kcal, jego kaloryczność jest 40% niższa niż kaloryczność cukru.
- Ksylitol jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Można piec z dodatkiem ksylitolu. Wyjątkiem jest drożdżowe ciasto, które po dodaniu ksylitolu nie rośnie.
- Cukier brzozowy ma niski indeks glikemiczny (13). Słodzik ten nieznacznie wpływa na stężenie cukru we krwi.
- Ksylitol zapobiega próchnicy, ma działanie bakteriobójcze.
Stewia: argumenty
- Stewia jest słodzikiem bezkalorycznym i (zgodnie z aktualnym stanem wiedzy) nieszkodliwym.
- Substancją słodzącą są tzw. glikozydy stewiolowe, które są nawet 250-300 razy słodsze niż cukier stołowy.
- W sklepach kupisz słodziki ze stewią w formie tabletek, płynu czy proszku. Możesz też kupić stewię suszoną.
- Stewię można uprawiać w domu i do słodzenia herbaty używać świeżych liści.
- Substancje słodzące stewii dobrze rozpuszczają się w wodzie (możesz słodzić nimi herbatę, kawę) i są odporne na wysoka temperaturę (można piec ciasta z dodatkiem stewii).
- Stewia pozostawia charakterystyczny, gorzki posmak.
- Stewia nie wywołuje próchnicy, ale także jej nie zapobiega.
- Stewia nie wpływa na poziom cukru we krwi.
- Słodziki na bazie stewii często mają niepotrzebne dodatki np. maltodekstryny, które jest węglowodanem i podnosi kaloryczność stewii.
- Wybieraj słodziki ze stewią z napisem „nie dostarcza kalorii”.
Fot. Adobe Stock
Który słodzik wygrywa?
Wynik: REMIS
To, który słodzik wybierzesz zależy od jego funkcjonalności i twoich indywidualnych preferencji smakowych.
Dużym plusem stewii jest fakt, że jest bezpieczna dla diabetyków i w ogóle nie dostarcza kalorii. Warto jednak unikać słodzików na bazie stewii z dodatkami. Jeśli chcesz słodzić stewią kupuj suszone liście lub hoduj świeżą stewię.
Z ksylitolem nie można przesadzić, bo zadziała przeczyszczająco. Związek ten bardzo dobrze zastępuje cukier w cukiernicy, bo wygląda dokładnie tak samo. Gwarantuję, że goście nie zorientują się, że słodzą herbatę ksylitolem.
Oba słodziki są odporne na działanie wysokiej temperatury, ale do pieczenia lepiej wybrać bezkaloryczną stewię. Część osób nie akceptuje jej gorzkiego posmaku. Z tego powodu będą woleli piec z dodatkiem ksylitolu.
Dowiedz się więcej o słodzikach:
Ksylitol – czy warto zastąpić nim biały cukier?
Jak uprawiać stewię w warunkach domowych? Sadzenie nasion i rozmnażanie krok po kroku!
Szok! Stewia z dodatkiem cukru? Sprawdź, co powinnaś wiedzieć o słodzikach na bazie stewii