Grillowanie to świetna metoda na przygotowanie nie tylko smacznego, ale także bardzo zdrowego posiłku, przede wszystkim dlatego, że nie wymaga użycia tłuszczów – mówi Aleksandra Koper. Jedynie sposób w jaki grillujemy może mieć katastrofalne skutki dla naszego zdrowia. Podczas spalania węgla do naszej żywności mogą przedostawać się szkodliwe substancje, takie jak np. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). Powstają ponadto nadtlenki oraz wolne rodniki. To właśnie tym substancjom przypisuje się działanie rakotwórcze.
Jak przygotować jedzenie?
Na szczęście istnieje kilka prostych zasad, dzięki którym nie będziemy musieli bać się przygotowanych na ruszcie potraw. "Mięso przed grillowaniem warto dobrze zamarynować. Stanie się bardziej kruche i nie będzie wymagało długiego czasu grillowania, co zmniejszy ilość szkodliwych substancji, które mogą przejść do potrawy" – podpowiada pani Aleksandra. – "Zamiast układać jedzenie bezpośrednio na ruszcie używajmy do tego celu aluminiowych tacek. Nie dopuścimy w ten sposób do wytapiania się tłuszczu z mięsa i kapania na węgle, więc nie powstaną szkodliwe substancje. Te zawarte w dymie nie osadzą się też na produktach. Ważne, by żadnych potraw nie piec zbyt długo, bo wówczas stają się ciężkostrawne i pozbawione wartości odżywczych."
Zobacz też: Eat local - co to znaczy jeść lokalnie?
Na czym grillować?
Równie ważne jest to na czym grillujemy. "Powinniśmy wykorzystywać jedynie węgiel drzewny lub drewno pochodzące z drzew liściastych. Unikajmy drewna drzew iglastych, w tym także igiełek i szyszek, ponieważ zawierają duże ilości żywicy przechodzącej pod wpływem temperatury w szkodliwe substancje" – przestrzega pani Aleksandra. "Nie używajmy też do rozpalania gazet, kartonowych opakowań itp. Wykorzystywana do ich barwienia farba ma toksyczne działanie" – dodaje. Przy rozpalaniu grilla najlepiej w ogóle nie stosować rozpałki (zwłaszcza parafiny i ropy), ale jeśli nie możemy sobie bez niej poradzić to skorzystajmy z rozpałki tylko na początku, póki nie pieczemy na ruszcie potraw.
Grillowe inspiracje
Jeszcze kilka lat temu nie wyobrażaliśmy sobie innej potrawy z grilla niż... kiełbaska. Na szczęście nasze nastawienie powoli się uplastycznia– zauważa pani Aleksandra. Coraz częściej na ruszcie lądują nie tylko różne gatunki mięs, ale również ryby, owoce morza, warzywa, a nawet owoce. Zwłaszcza korzystanie z dostępnych jedynie sezonowo produktów może urozmaicić piknikowe menu. Pieczone gruszki, jabłka, śliwki? To brzmi smakowicie! Przed nami długie miesiące grillowania. Oddając się przyjemności gotowania na świeżym powietrzu nie zapomnijmy o podstawowych zasadach, które powinny towarzyszyć tej sztuce kulinarnej.
Zobacz również: Jaki sposób obróbki termicznej dań jest najlepszy?