Wartości odżywcze karpia, czyli czy wigilijna tradycja ma walory zdrowotne?

Karp wartości odżywcze fot. Adobe Stock, Vladimir
Wartości odżywcze karpia zależą od tego, jak zostanie podany. Surowe mięso karpia zawiera 18 g białka, 1 g węglowodanów i 6-8 g tłuszczu. Ilości te wzrastają lub spadają, jeśli mięso karpia zostanie poddane smażeniu, pieczeniu czy np. wędzeniu. Najzdrowszy wydaje się karp pieczony – zawiera dużo białka, a mało tłuszczu.
Ewa Cwil / 21.12.2022 05:37
Karp wartości odżywcze fot. Adobe Stock, Vladimir

Wartości odżywcze karpia zależą od sposobu jego podania, podobnie jest z jego kalorycznością. Hodowany w dobrych warunkach, może być elementem zdrowej diety, bo jest bogaty w pełnowartościowe białko i witaminy. Zawiera też cenne dla nad kwasy omega-3 i omega-6.

Spis treści:

  1. Karp – wartości odżywcze
  2. Czy karp jest zdrowy?

Karp – wartości odżywcze i kaloryczność

Kaloryczność karpia

Zacznijmy od kaloryczności karpia. Mięso z karpia świeże, przed obróbką zawiera 127 kcal w 100 g. Kaloryczność zmienia się (od 150 do 250 kcal w 100 g) w zależności od obróbki kulinarnej. I tak:

  • karp smażony kcal: ok. 250 w 100 g
  • karp wędzony kcal: 160-200  w 100 g
  • karp w galarecie – ok. 60 kcal w 100 g
  • karp gotowany na parze – ok. 160 kcal w 100 g
  • karp pieczony – ok. 150 kcal w 100 g

Wartości odżywcze karpia

Jeśli chodzi o pozostałe wartości odżywcze, to świeże mięso z karpia zawiera: 18 g białka, 1 g węglowodanów, 6 g tłuszczu. Podobnie, jak w przypadku kaloryczności, ich zawartość zmienia się w zależności od przygotowania:

  • karp smażony: 19 g białka, 11 g węglowodanów, 15 g tłuszczu
  • karp wędzony: 27 g białka, 0 g węglowodanów, 8 g tłuszczu
  • karp w galarecie: 9 g białka, 1 g węglowodanów, 2 g tłuszczu
  • karp gotowany na parze: 23 g białka, 0 g węglowodanów, 7 g tłuszczu
  • karp pieczony: 23 g białka, 0 g węglowodanów, 5 g tłuszczu.

Czy karp jest zdrowy?

Powiedzmy sobie wprost: są zdrowsze ryby niż karp, ale nie można powiedzieć, że karp nie jest niezdrowy.

Karp jest słodkowodną rybą uznawaną za średnio tłustą. Zawiera kwasy omega-3 i omega-6 (jednak ich proporcje są lepsze np. w pstrągu), witaminy z grupy B, witaminę D i K, żelazo, wapń, fosfor, potas. Dostarcza pełnowartościowego białka, w tym aminokwasów egzogennych (ludzkie organizmy ich nie wyprodukują), które są nam niezbędne. Karp zawiera też kwas linolowy – jeden z egzogennych kwasów tłuszczowych, człowiekowi niezbędny, ale jego ilości w karpiu są mniejsze niż w rybach morskich.

Mięso z karpia jest więc zdrowe, o ile ryba była hodowana w zdrowych, ekologicznych warunkach i spędziła w nich 2-3 lata (takie karpie ważą zwykle ok. 2 kg), dzięki czemu nie zdążyła zostać skażona metalami ciężkimi.

Czy skóra z karpia jest zdrowa?

Nie ma powodu, aby skóra karpia była mniej lub bardziej zdrowa od mięsa tej ryby. Ich skład jest bardzo podobny, zatem pozbawiając filet skóry, pozbawia się go części wartości odżywczych. W dodatku w śluzie znajdującym się na skórze ryb znajdują się cenne białka (transferyna, histony), które odgrywają ważną rolę w procesach odpornościowych. Z kolei zawarty w skórze karpia kolagen oraz witamina E wspierają jędrność skóry człowieka. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to żeby przed obróbką kulinarną sripulatnie oczyścić skórę z łusek i dokładnie opłukać.

Czy karp ma cholesterol?

Porcja karpia, a standardowo waży ona ok. 160 g, zawiera ok. 110 mg cholesterolu. Frakcje tłuszczu w karpiu wyglądają w takiej porcji następująco:

  • kwasy tłuszczowe nasycone – ok. 1,1 g,
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe – ok. 2,4 g,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 – ok. 0,4 g,
  • kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 – ok. 0,7 g,
  • plus wspomniany wyżej cholesterol.

Czytaj także:
Jaki karp jest najsmaczniejszy?
Jak przygotować karpia na Wigilię?
Karp nie tylko w Wigilię – sprawdzone przepisy

Redakcja poleca

REKLAMA