Osłabione zmysły
Odczuwanie smaku i zapachu zmniejsza się z wiekiem. Wiąże to się z osłabieniem przewodnictwa nerwowego oraz niepełnym uzębieniem, a także słabnącą siłą mięśni twarzy. Seniorzy mają tendencję do utraty wrażliwości na smak słony, przez co są skłonni do przesalania jedzenia. Również leki i niektóre choroby negatywnie wpływają na apetyt, co dla wielu seniorów oznacza nadużywanie soli i cukru w diecie. Ten ostatni jest najwyraźniej odczuwanym smakiem, dlatego osoby mocno starsze mają tendencję do sięgania po pokarmy bogate w cukier. Zamiast dodawać cukru do potraw czy wybierać słodycze, warto spróbować słodyczy z naturalnie słodkich pokarmów jak owoce czy warzywa: marchew i buraki.
Zobacz także: Dieta przeciwko demencji
Spowolnione trawienie
Osłabienie zmysłów smaku i zapachu powoduje utratę apetytu, która może prowadzić do niedożywienia. Wpływ ma też spowolnienie pracy układu pokarmowego. Generuje on mniej śliny i enzymów trawiennych. Pokarm jest niedostatecznie trawiony, powodując kłopotliwe dolegliwości, jak wzdęcia czy zaparcia. Przyczyniają się do tego też braki w uzębieniu powodujące niedokładne żucie, nasilając procesy fermentacyjne.
Warto mieć świadomość, że mniejsza produkcja śliny i soku żołądkowego utrudniają przyswajanie niektórych cennych witamin B12, B6 i kwasu foliowego, które są niezbędne do dobrego samopoczucia i sprawnego myślenia. Warto dopytać lekarza o odpowiednią suplementację.
Niedożywienie – codzienność polskiego seniora
Przy słabych zmysłach, a przez to nieodpowiedniej diecie, zwiększa się ryzyko niedożywienia. Może ono być spowodowane przez spożywanie zbyt małej ilości jedzenia, za małej ilości składników odżywczych oraz przez problemy trawienne związane z wiekiem. Niedożywienie powoduje zmęczenie, depresję, osłabiony system odpornościowy, anemię, choroby płuc i serca. Upośledza codzienną sprawność i bardzo ogranicza samodzielność. Nie będzie tak, jeśli zmienisz dietę po konsultacji z lekarzem.
Polecamy: Jak dieta powinna zmieniać się z wiekiem?