Wraz z wiekiem nasz organizm przechodzi szereg zmian. Zmiany te dotyczą praktycznie wszystkich narządów i układów wewnętrznych. Powodują nie tylko gorsze samopoczucie, ale i funkcjonowanie, zwiększają podatność na choroby i urazy oraz spowalniają proces przemiany materii. Nawyki żywieniowe powinny być dostosowane do tych zmian i wychodzić im naprzeciw.
Mniej kalorii, więcej spacerów
Jednym z najczęściej popełnianych przez seniorów błędów to zaniechanie aktywności fizycznej. Powoduje to spadek metabolizmu, przez co nadmiar przyjmowanych kalorii, których nie spalamy, prowadzi do otyłości.
- By tego uniknąć, osoby starsze powinny zredukować ilość spożywanych kalorii o ok. 20-30%.
Jednocześnie należy pamiętać, że brak ruchu może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Tak więc w żadnym wypadku osoby starsze nie powinny rezygnować z aktywności fizycznej. Codzienne spacery oraz ćwiczenia przygotowane wraz z fizjoterapeutą pod kontrolą lekarza rodzinnego usprawnią nie tylko ciało, lecz także umysł!
Nawyk nawadniania
Osoby starsze są też bardziej narażone na odwodnienie, co jest wynikiem mniejszego odczuwania pragnienia w stosunku do zapotrzebowania na płyny. Odwodnienie może prowadzić do powstania wstrząsu przebiegającego z znacznym obniżeniem ciśnienia tętniczego krwi. W krytycznym przypadku może on prowadzić nawet do śmierci. Dlatego też należy pamiętać, by w pewnym wieku pić niejako z „rozsądku”, czyli nie tylko wtedy, gdy odczuwamy pragnienie.
- Minimalna ilość płynów jaką powinno się wypijać to 8 szklanek.
Czytaj też: Wodna dieta dla seniora
Czy wiesz, jak dobierać produkty?
Racjonalizm żywieniowy to nie tylko odpowiednia ilość produktów spożywczych, ale przede wszystkim ich jakość. Z pewnych produktów powinniśmy zrezygnować, inne włączyć do naszej diety. Podstawą wyżywienia powinny być produkty zbożowe, szczególnie te razowe, takie jak pieczywo razowe czy makaron, a także kasze gruboziarniste, płatki owsiane i otręby. Zawierają one bardzo dużo błonnika i witamin z grupy B.
Nie należy zapominać o warzywach, owocach oraz orzechach, gdyż to one są głównym źródłem najlepiej przyswajalnych witamin i mikroelementów, które pomogą nam długo cieszyć się zdrowiem.
- W codziennej diecie nie powinno też zabraknąć przynajmniej 3 porcji produktów mlecznych takich jak mleko, maślanka, twaróg. Produkty te to najbogatsze źródło wapnia oraz witaminy D3, której niedobory często występują w starszym wieku.
Polecamy: Dieta na poprawę pamięci
Czas na rybę
Zamieńmy mięso na ryby – są dużo zdrowsze ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w dzisiejszych czasach zdają się być panaceum na wiele schorzeń. Pomagają w walce z chorobami sercowo-naczyniowym, poprawiają pamięć i koncentrację oraz wspomagają naturalną odporność organizmu.
- Przekonajmy się również do produktów sojowych. Zawierają one nie mniej białka niż mięso, natomiast dużo mniej cholesterolu.