Najmniej wody wypijają Węgrzy/fot. Fotolia

Dieta przeciwko demencji

Najnowsze wyniki badań dowodzą, że właściwie skomponowana dieta z powodzeniem może „walczyć” z genami wywołującymi chorobę Alzheimera. Siła molekuł, wywołujących schorzenie jest ściśle uzależniona od naszej diety oraz stylu życia. Jedną z tych cząsteczek jest apolipoproteina A (Apo A), która występuje w każdym organizmie.
/ 31.08.2011 14:17
Najmniej wody wypijają Węgrzy/fot. Fotolia

Tłuszcz rybi wspomaga myślenie

Okazuje się, że dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega -3 spowalnia rozwój demencji starczej. Kwasy omega-3 obecne głównie w rybach morskich (łosoś, pstrąg, śledź, makrela), skutecznie hamują negatywne działanie Apo A. Poza tym, rybi tłuszcz przeciwdziała wapnieniu i chroni komórki nerwowe. Omega-3 rozrzedzają również krew, zatem są odpowiedzialne za prawidłowy transport tlenu do mózgu.

Dieta a zdolności poznawcze

Badacze dowodzą, że dieta może mieć znaczący wpływ na zdolności poznawcze – koncentrację, efektywne myślenie oraz prawidłowe funkcjonowanie komórek nerwowych.

U osób z nadwagą oraz otyłością, cukrzycą typu 2, chorobami układu krążenia lub wysokim poziomem cholesterolu we krwi, stwierdzono szybsze starzenie się mózgu. Według badań dieta o wysokim indeksie glikemicznym oraz menu bogate w tłuszcze nasycone sprzyja przejściu biomarkerów płynu mózgowo-rdzeniowego w znaczniki symptomów choroby Alzheimera. Aby obronić się przed starczą demencją należy ograniczyć spożycie tłustych mięs, wędlin, nabiału, ale również wysoko przetworzonej żywności, bogatej w cukry proste (słodycze, wysokooczyszczone węglowodany, takie jak: białe pieczywo, słodkie napoje gazowane itp.).

Polecamy też: Dieta na poprawę pamięci

Wegetarianizm czynnikiem ryzyka?

Istotnym czynnikiem rozwoju choroby Alzheimera okazuje się być także homocysteina - związek, który powstaje w naszym organizmie w wyniku przemian białek. Zbyt duże stężenie homocysteiny we krwi uszkadza komórki nerwowe.

Poziom homocysteiny zmniejszają trzy witaminy: kwas foliowy,  witamina B6 oraz witamina B12. Świetnymi źródłami tych związków są: zielone warzywa - szpinak, sałata i kapusta (kwas foliowy), wszelkiego rodzaju jagody i grzyby (B6) oraz wołowina (B12). Wegetarianie, którzy nie przyjmują witaminy B12 w postaci suplementów, mogą być zagrożeni jej niedoborem, prowadzącym do zwiększonego ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera.

Moc przeciwutleniaczy

Antyoksydanty to związki, których działanie polega na opóźnieniu procesu utlenianiania. Aby przeciwutleniacz zadziałał, musi być w stężeniu niższym niż substancja utleniana. Dlatego ich spożycie musi być kontrolowane. Nie można stosować kilku preparatów witaminowych naraz, aby nie przedawkować zawartych w nich substancji. Tylko właściwa ilość przeciwutleniaczy chroni komórki nerwowe i naczynia krwionośne.

Należy spożywać dużo warzyw i proporcjonalnie mniejszą ilość owoców – ze względu na zawartą w nich fruktozę, która w zbyt dużym stężeniu może doprowadzić do wahań poziomu glukozy we krwi (insulinooporność) oraz dny moczanowej.

Polecamy też: Antyoksydanty przedłużają życie

Gdzie jest najwięcej przeciwutleniaczy?

Antyoksydanty występują w następujących produktach:

  • prowitamina A (beta – karoten) – marchew, dynia, morela, papryka czerwona, pomidor, natka pietruszki, szczaw, szpinak, sałata;
  • witamina A – nabiał, masło, żółtka jaj, tłuste morskie ryby;
  • witamina E – oleje roślinne, orzechy, kiełki, kukurydza, szpinak;
  • witamina C – owoce cytrusowe, kiwi, czerwona papryka, natka pietruszki, porzeczki, dzika róża, truskawki;
  • selen – orzech brazylijski;
  • polifenole – czerwone wino, herbata zielona, czerwona, biała, kawa.

Przy wyborze powyższych produktów należy pamiętać o tym, że dieta zapobiegająca chorobie Alzheimera powinna być jak najbardziej zróżnicowana i niskotłuszczowa.

Co jeść, a czego unikać?

Aby skutecznie zapobiegać chorobie Alzheimera należy uwzględnić w diecie następujące produkty:

  • ryby morskie;
  • olej lniany i oliwa z oliwek;
  • warzywa i owoce;
  • orzechy brazylijskie;
  • produkty z grubego przemiału (kasze, ciemne pieczywo, razowe makarony);
  • czerwone wino, kawa i herbata;
  • mleczko pszczele.

Natomiast warto ograniczyć spożycie tłustego mięsa, tłustych wędlin, smalcu, masła, boczku, serów żółtych i topionych oraz  tłustego mleka.

Weź przykład z pszczół

Procesy starzenia możne opóźnić mleczko pszczele. Produkt ten zawiera mnóstwo składników wywołujących przypływ energii i jednocześnie redukujących stres.

Naukowcy odkryli, że w mleczku pszczelim znajduje się antybiotyk czterokrotnie słabszy od penicyliny i niepowodujący skutków ubocznych (przyjmowanie penicyliny może prowadzić  do wstrząsu anafilaktycznego, przyspieszenia tętna oraz zaburzeń świadomości).

Potwierdzono także, że mleczko powstrzymuje rozmnażanie pasożytów przewodu pokarmowego i bakterii, które wywołują problemy skórne (wypryski). Mleczko pszczele można również zalecić osobom obciążonych nadmiernym wysiłkiem fizycznym i umysłowym, studentom oraz parom planującym posiadanie potomstwa.