Jedna marchewka dziennie
Badania naukowe wykazały, że marchew rzeczywiście może mieć korzystny wpływ na wzrok. I to nie wszystko: pogryzanie bogatej w beta karoten marchewki przed lub po posiłku nie tylko odświeża oddech i poprawia wzrok, lecz także może dostarczyć paliwa naszemu układowi odpornościowemu.
Zobacz też: Jakie witaminy i składniki mineralne są niezbędne w diecie seniora?
Przepis na zupę marchewkowa zwiększająca odporność
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 średnia posiekana cebula
7 dużych marchewek, umytych, obranych i posiekanych
2,5 cm korzenia świeżego imbiru, posiekanego
1 kostka bulionu warzywnego
900 ml wrzącej wody
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka świeżej bazylii do ozdoby
Sól morska do smaku
1. W dużym rondlu podgrzać oliwę, wrzucić cebulę, marchew oraz imbir, smażyć przez pięć minut.
2. W osobnym naczyniu rozpuścić kostkę bulionową w podanej ilości wrzącej wody. Otrzymany bulion dodać do rondla z warzywami i doprowadzić do wrzenia. Przykryć rondel pokrywą i gotować na małym ogniu przez 35 minut lub tak długo, aż marchew będzie miękka.
3. Przelać zawartość rondla do miksera lub blendera. Dodać pieprz i zmiksować na gładką masę, w razie potrzeby dodając nieco wody. Jeśli blender jest mały, zupę trzeba miksować „na raty”.
4. Wlać zupę z powrotem do garnka i delikatnie podgrzać. Ewentualnie doprawić do smaku, przed podaniem ozdobić bazylią.
Betakaroten chroni przed chorobami serca i rakiem
Badania wykazały, że będący przeciwutleniaczem betakaroten może obniżyć ryzyko zapadnięcia na choroby sercowo-naczyniowe, w szczególności udary i zawały serca, dzięki czemu powstało nowe porzekadło: „Jedna marchewka dziennie może utrzymać kardiochirurga z dala ode mnie”. Betakaroten chroni też przed rakiem poprzez stymulację komórek odpornościowych zwanych makrofagami do wydzielania czynnika martwicy nowotworów unicestwiającego komórki rakowe.
Zobacz też: Udar mózgu - czy można mu zapobiec
Betakaroten obecny jest w owocach i warzywach barwy głównie żółtej i pomarańczowej, takich jak marchew, pomidory, mango, pataty, papryka czerwona i zielona, oraz ciemnozielonych warzywach, takich jak szpinak, rzeżucha i brokuły.
Fragment pochodzi z książki "100 sposobów na zwiększenie odporności" Theresy Cheung (Wydawnictwo Helion, 2010). Publikacja za wiedzą wydawcy.