Sery w ciąży - które są zakazane, a które możesz jeść

Ser w ciąży fot. Adobe Stock
W ciąży można jeść ser z mleka pasteryzowanego, a produkty z mleka niepasteryzowanego są niewskazane - mogą zawierać bakterie, które są groźne dla przyszłej mamy i mogą wyrządzić krzywdę również nienarodzonemu dziecku. Wybieraj sery podane obróbce termicznej.
Edyta Liebert / 08.03.2021 08:12
Ser w ciąży fot. Adobe Stock

Ser w ciąży wydaje się być niegroźny, ale niektóre typy mogą przyczyniać się do chorób, np. listeriozy. W ciąży są one niedozwolone ze względu na ryzyko zakażenia, ale warto wiedzieć, że sery twarde są bezpieczniejsze, niż te miękkie, bo zawierają mniej wody.

Sery dozwolone w ciąży

W ciąży można spożywać sery w umiarkowanych, racjonalnych ilościach i różnego typu. Są bogate w białko, witaminy z grupy B czy ważne dla matki i dziecka pierwiastki. W ciąży można jeść tzw. sery miękkie (np. kozi), ale należy jednak upewnić się, że są wyprodukowane z pasteryzowanego mleka.

Sery twarde (np. cheddar) są też dozwolone, ale również dotyczy ich reguła przyjaznego składu: nie kupuj serów od nieznanych producentów bez wyraźnego dopisku, czy ser lub mleko, z którego jest wykonany, został poddany obróbce termicznej. Sery pleśniowe nie są zalecane (wzmagają także zaparcia w ciąży), chyba że zostaną poddane obróbce cieplnej (gdy ser zaczyna parować to znaczy, że można go spożyć).

Mozzarella w ciąży

Najczęstszą wątpliwość budzi jedzenie mozzarelli w ciąży. Jest to ser miękki i wodnisty, którego nie poddaje się obróbce termicznej, dlatego czytając skład należy zwrócić uwagę, czy mozzarella została zrobiona z mleka pasteryzowanego, czy nie. 

Ser feta w ciąży

Ser feta (jeśli jest z mleka niepasteryzowanego) nie jest zalecany. Prawdziwy ser feta powstaje głównie z pasteryzowanego mleka owczego. Niekiedy posiada dodatek mleka koziego. Jest źródłem białka i witamin, warto podawać go z oliwką czy grillowanymi warzywami.

Parmezan w ciąży

Parmezan w ciąży i jego odmiany, pecorino czy cheddar, to sery twarde, a mleko wykorzystywane w procesie produkcji oryginalnego sera jest wielokrotnie badane, w związku z tym ryzyko zarażenia się jakąkolwiek chorobą jest znikome. Parmezan w ciąży w teorii nie jest wskazany właśnie z powodu używania do jego produkcji mleka niepasteryzowanego, niemniej jednak użycie sera w towarzystwie gorącego dania, zmniejsza ryzyko zarażenia jeszcze bardziej.

Sery dozwolone w ciąży:

  • serek wiejski,
  • serek śmietankowy,
  • serek homogenizowany,
  • paneer,
  • ricotta,
  • halloumi,
  • ser kozi (z mleka pasteryzowanego)
  • ser twarogowy,
  • sery przetworzone, np. serki do smarowania,
  • ser biały,
  • ser żółty Gouda lub Emmentaler,
  • ricotta,
  • paneer,
  • mascarpone,
  • feta (z mleka pasteryzowanego)

Sery w ciąży - dozwolone i zakazane

fot. Adobe Stock

Sery zakazane w ciąży 

Sery zakazane w ciąży to przede wszystkim te, które są pleśniowe i dojrzewające z pleśnią białą lub niebieską (np. bleu). Pamiętaj, by nie jeść ich zbyt często i staraj się poddawać je obróbce termicznej. Może się też zdarzyć, że choć przed ciążą dobrze wpływały na twoje samopoczucie, w trakcie ciąży mogą przyczyniać się np. do migreny. Lepiej z nich zrezygnuj.

Ser pleśniowy w ciąży

Ser pleśniowy to skarbnica białka, fosforu i wapnia, które stanowią podstawowy budulec zębów oraz kości. We Francji podaje się je nawet maluchom, a w ciąży są niewskazane. Co ciekawe, bakterie w serach pleśniowych giną w temp. ok. 100°C, ale produkty tracą swoje właściwości i walory smakowe.

Tego rodzaju sery nie zawierają w swym składzie błonnika, dlatego spożywane w dużych ilościach mogą prowadzić do zaparć, a to jedna z uporczywych dolegliwości ciążowych.

Ser kozi w ciąży

Istnieje kilkaset gatunków sera koziego i nie ma możliwości jednoznacznie stwierdzić, czy ser kozi w ciąży jest dozwolony, czy nie. Ważne jest, by kupować ten typ sera z precyzyjną adnotacją producenta, z jakiego mleka został wykonany

Ser kozi cechuje się walorami zdrowotnymi. Większość serów kozich wyrabia się dziś z mleka pasteryzowanego. Mleko kozie jest bardzo niehomogeniczne: zawiera w sobie duże ilości bakterii, które mogą szkodzić zdrowiu, dlatego konieczna jest uważna produkcja z zachowaniem najwyższych standardów.

Camembert w ciąży

Miękkie sery z białą skórą nie są wskazane w ciąży. Camembert jest wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego, przy udziale pleśni Penicillium camemberti. Serowa masa formowana jest w małe krążki i co ciekawe, camembert powinien być jadany maksimum tydzień od daty jego produkcji. 

Gorgonzola w ciąży

Gorgonzola jest serem włoskim i wytwarza się go z mleka krowiego, pasteryzowanego lub niepasteryzowanego. Dojrzewa około 3-6 miesięcy, sery zostają nakłuwane, po to by umożliwić pleśni odpowiedni rozwój i dostanie się do ich struktury. Gorgonzola ma pomarańczową skórkę oraz biało-żółty, miękki i lekko słodki miąższ. 

Inne sery zakazane w ciąży:

  • brie,
  • roquefort,
  • Chaumes,
  • Chevre,
  • Pont,
  • tomme,
  • Roncal,
  • sery meksykańskie,
  • oscypki,
  • bryndza.

Czytaj także: Kosmetyki zakazane w ciąży10 zakazanych produktów w ciążyKawa w ciąży - pić czy nie?

Redakcja poleca

REKLAMA