Ser w ciąży wydaje się być niegroźny, ale niektóre typy mogą przyczyniać się do chorób, np. listeriozy. W ciąży są one niedozwolone ze względu na ryzyko zakażenia, ale warto wiedzieć, że sery twarde są bezpieczniejsze, niż te miękkie, bo zawierają mniej wody.
Sery dozwolone w ciąży
W ciąży można spożywać sery w umiarkowanych, racjonalnych ilościach i różnego typu. Są bogate w białko, witaminy z grupy B czy ważne dla matki i dziecka pierwiastki. W ciąży można jeść tzw. sery miękkie (np. kozi), ale należy jednak upewnić się, że są wyprodukowane z pasteryzowanego mleka.
Sery twarde (np. cheddar) są też dozwolone, ale również dotyczy ich reguła przyjaznego składu: nie kupuj serów od nieznanych producentów bez wyraźnego dopisku, czy ser lub mleko, z którego jest wykonany, został poddany obróbce termicznej. Sery pleśniowe nie są zalecane (wzmagają także zaparcia w ciąży), chyba że zostaną poddane obróbce cieplnej (gdy ser zaczyna parować to znaczy, że można go spożyć).
Mozzarella w ciąży
Najczęstszą wątpliwość budzi jedzenie mozzarelli w ciąży. Jest to ser miękki i wodnisty, którego nie poddaje się obróbce termicznej, dlatego czytając skład należy zwrócić uwagę, czy mozzarella została zrobiona z mleka pasteryzowanego, czy nie.
Ser feta w ciąży
Ser feta (jeśli jest z mleka niepasteryzowanego) nie jest zalecany. Prawdziwy ser feta powstaje głównie z pasteryzowanego mleka owczego. Niekiedy posiada dodatek mleka koziego. Jest źródłem białka i witamin, warto podawać go z oliwką czy grillowanymi warzywami.
Parmezan w ciąży
Parmezan w ciąży i jego odmiany, pecorino czy cheddar, to sery twarde, a mleko wykorzystywane w procesie produkcji oryginalnego sera jest wielokrotnie badane, w związku z tym ryzyko zarażenia się jakąkolwiek chorobą jest znikome. Parmezan w ciąży w teorii nie jest wskazany właśnie z powodu używania do jego produkcji mleka niepasteryzowanego, niemniej jednak użycie sera w towarzystwie gorącego dania, zmniejsza ryzyko zarażenia jeszcze bardziej.
Sery dozwolone w ciąży:
- serek wiejski,
- serek śmietankowy,
- serek homogenizowany,
- paneer,
- ricotta,
- halloumi,
- ser kozi (z mleka pasteryzowanego)
- ser twarogowy,
- sery przetworzone, np. serki do smarowania,
- ser biały,
- ser żółty Gouda lub Emmentaler,
- ricotta,
- paneer,
- mascarpone,
- feta (z mleka pasteryzowanego)
fot. Adobe Stock
Sery zakazane w ciąży
Sery zakazane w ciąży to przede wszystkim te, które są pleśniowe i dojrzewające z pleśnią białą lub niebieską (np. bleu). Pamiętaj, by nie jeść ich zbyt często i staraj się poddawać je obróbce termicznej. Może się też zdarzyć, że choć przed ciążą dobrze wpływały na twoje samopoczucie, w trakcie ciąży mogą przyczyniać się np. do migreny. Lepiej z nich zrezygnuj.
Ser pleśniowy w ciąży
Ser pleśniowy to skarbnica białka, fosforu i wapnia, które stanowią podstawowy budulec zębów oraz kości. We Francji podaje się je nawet maluchom, a w ciąży są niewskazane. Co ciekawe, bakterie w serach pleśniowych giną w temp. ok. 100°C, ale produkty tracą swoje właściwości i walory smakowe.
Tego rodzaju sery nie zawierają w swym składzie błonnika, dlatego spożywane w dużych ilościach mogą prowadzić do zaparć, a to jedna z uporczywych dolegliwości ciążowych.
Ser kozi w ciąży
Istnieje kilkaset gatunków sera koziego i nie ma możliwości jednoznacznie stwierdzić, czy ser kozi w ciąży jest dozwolony, czy nie. Ważne jest, by kupować ten typ sera z precyzyjną adnotacją producenta, z jakiego mleka został wykonany
Ser kozi cechuje się walorami zdrowotnymi. Większość serów kozich wyrabia się dziś z mleka pasteryzowanego. Mleko kozie jest bardzo niehomogeniczne: zawiera w sobie duże ilości bakterii, które mogą szkodzić zdrowiu, dlatego konieczna jest uważna produkcja z zachowaniem najwyższych standardów.
Camembert w ciąży
Miękkie sery z białą skórą nie są wskazane w ciąży. Camembert jest wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego, przy udziale pleśni Penicillium camemberti. Serowa masa formowana jest w małe krążki i co ciekawe, camembert powinien być jadany maksimum tydzień od daty jego produkcji.
Gorgonzola w ciąży
Gorgonzola jest serem włoskim i wytwarza się go z mleka krowiego, pasteryzowanego lub niepasteryzowanego. Dojrzewa około 3-6 miesięcy, sery zostają nakłuwane, po to by umożliwić pleśni odpowiedni rozwój i dostanie się do ich struktury. Gorgonzola ma pomarańczową skórkę oraz biało-żółty, miękki i lekko słodki miąższ.
Inne sery zakazane w ciąży:
- brie,
- roquefort,
- Chaumes,
- Chevre,
- Pont,
- tomme,
- Roncal,
- sery meksykańskie,
- oscypki,
- bryndza.
Czytaj także: Kosmetyki zakazane w ciąży10 zakazanych produktów w ciążyKawa w ciąży - pić czy nie?