Jak stosować głodówkę leczniczą?
- Możesz jeść wszystkie warzywa z wyjątkiem tych, które zawierają dużo skrobi lub białko. Wykluczone są warzywa strączkowe, ziemniaki, a wskazane, wręcz polecane wszystkie inne.
- Z owoców polecane są jabłka, cytryny i grejpfruty. Pozostałe są zbyt słodkie i zakłóciłyby mechanizm działania głodówki.
- Wymienione produkty możesz jeść w dowolnej ilości. Tyle, aby zaspokoić głód.
- Nie wolno ci jeść (nawet bardzo małej porcji) pieczywa, makaronów, kasz, mięsa, nabiału, żadnego tłuszczu ani słodyczy.
- Absolutnie nie sięgaj po buliony w kostkach i inne przetworzone produkty.
- Nie pij alkoholu, kawy, ani mocnej herbaty.
- Nie stosuj też, jeśli to możliwe soli.
- Dozwolone i wskazane są zioła, zwłaszcza świeże.
- Staraj się, większość warzyw i owoców jeść na surowo. Jeśli jednak po surówkach źle się czujesz, przestaw się na gotowane lub pieczone warzywa.
- Jeśli po pierwszym dniu diety odczuwasz dolegliwości, przez kilka kolejnych dni pij tylko wyciskane w domu soki z warzyw i owoców. I dopiero potem stopniowo wprowadzaj do posiłków warzywa i owoce. Jest duże prawdopodobieństwo, że po diecie sokowej organizm zacznie przyswajać warzywa i owoce w postaci gotowanej i surowej.
- Bardzo dużą rolę w oczyszczaniu organizmu z toksyn, leczeniu i profilaktyce różnych chorób odgrywają warzywa kiszone. Dlatego cześć twojej codziennej porcji jedzenia powinny stanowić np. kiszone ogórki, kiszona kapusta, kiszone buraki i kwas z buraków. Nie kupuj jednak gotowych kiszonek, lecz rób je w domu. Te ze sklepu zawierają konserwanty.
- Dzień zaczynaj od wypicia (powoli, małymi łykami) szklanki soku warzywnego wyciśniętego w domu.
- Owoce jedz raczej między posiłkami.
- Nie popijaj posiłków. Zalecaną ilość płynów wypijaj między posiłkami.
Przykładowe danie obiadowe dla osób przeprowadzających głodówkę leczniczą:
Papryka faszerowana warzywami
Składniki:
- 2 papryki
- 2 marchewki
- garść fasolki szparagowej
- seler, pietruszka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- oregano
- tymianek
Wykonanie:
- Papryki przekrój wzdłuż na połowy, oczyść z nasion.
- Fasolkę, seler, pietruszkę, marchew i pół cebuli pokrój w kostkę, podduś przez chwilę z odrobiną wody w rondelku, przypraw oregano.
- Nadziej paprykę, podlej wodą, uduś pod przykryciem lub upiecz w piekarniku.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój i uduś osobno.
- Przypraw zmiażdżonym czosnkiem i tymiankiem, zmiksuj.
- Paprykę podawaj z sosem.
Przygotuj także:
Koktajl pomidorowy z selerem naciowym
Koktajl ogórkowy z selerem
Pikantny koktajl wielowarzywny
Koktajl buraczkowy z cytryną
Koktajl ogórkowy z selerem
Pikantny koktajl wielowarzywny
Koktajl buraczkowy z cytryną
Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani domu".