Głodówka lecznicza - jak stosować

Głodówka lecznicza - jak działa fot. Fotolia
Jedz przez co najmniej 10 dni same warzywa i trochę owoców. Odzyskasz energię, poczujesz się młodsza, i zdrowsza.
Barbara Lasota / 30.07.2014 05:00
Głodówka lecznicza - jak działa fot. Fotolia
Dobrze jest zastosować głodówkę leczniczą latem. Jeśli nie przyjmujesz insuliny, ani nie jesteś obłożnie chora, możesz ją przeprowadzić w domu. Ważne jest, abyś była konsekwentna w jej stosowaniu. Nie sięgaj po pokarmy, których nie należy jeść, bo wtedy nie osiągniesz efektu na którym ci zależy. Jedz tylko dozwolone warzywa i owoce i przez cały czas pij dużo (do 3 l) wody, słabych naparów ziołowych aby usuwać wszystkie toksyny uwalniane ze spalanej tkanki tłuszczowej.

Jak stosować głodówkę leczniczą?

  • Możesz jeść wszystkie warzywa z wyjątkiem tych, które zawierają dużo skrobi lub białko. Wykluczone są warzywa strączkowe, ziemniaki, a wskazane, wręcz polecane wszystkie inne.
  • Z owoców polecane są jabłka, cytryny i grejpfruty. Pozostałe są zbyt słodkie i zakłóciłyby mechanizm działania głodówki.
  • Wymienione produkty możesz jeść w dowolnej ilości. Tyle, aby zaspokoić głód.
  • Nie wolno ci jeść (nawet bardzo małej porcji) pieczywa, makaronów, kasz, mięsa, nabiału, żadnego tłuszczu ani słodyczy.
  • Absolutnie nie sięgaj po buliony w kostkach i inne przetworzone produkty.
  • Nie pij alkoholu, kawy, ani mocnej herbaty.
  • Nie stosuj też, jeśli to możliwe soli.
  • Dozwolone i wskazane są zioła, zwłaszcza świeże.
  • Staraj się, większość warzyw i owoców jeść na surowo. Jeśli jednak po surówkach źle się czujesz, przestaw się na gotowane lub pieczone warzywa.
  • Jeśli po pierwszym dniu diety odczuwasz dolegliwości, przez kilka kolejnych dni pij tylko wyciskane w domu soki z warzyw i owoców. I dopiero potem stopniowo wprowadzaj do posiłków warzywa i owoce. Jest duże prawdopodobieństwo, że po diecie sokowej organizm zacznie przyswajać warzywa i owoce w postaci  gotowanej i surowej.
  • Bardzo dużą rolę w oczyszczaniu organizmu z toksyn, leczeniu i profilaktyce różnych chorób odgrywają warzywa kiszone. Dlatego cześć twojej codziennej porcji jedzenia powinny stanowić np. kiszone ogórki, kiszona kapusta, kiszone buraki i kwas z buraków. Nie kupuj jednak gotowych kiszonek, lecz rób je w domu. Te ze sklepu zawierają konserwanty.
  • Dzień zaczynaj od wypicia (powoli, małymi łykami) szklanki soku warzywnego wyciśniętego w domu.
  • Owoce jedz raczej między posiłkami.
  • Nie popijaj posiłków. Zalecaną ilość płynów wypijaj między posiłkami.


Przykładowe danie obiadowe dla osób przeprowadzających głodówkę leczniczą:

Papryka faszerowana warzywami


Składniki:
  • 2 papryki
  • 2 marchewki
  • garść fasolki szparagowej
  • seler, pietruszka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • oregano
  • tymianek

Wykonanie:
  1. Papryki przekrój wzdłuż na połowy, oczyść z nasion.
  2. Fasolkę, seler, pietruszkę, marchew i pół cebuli pokrój w kostkę, podduś przez chwilę z odrobiną wody w rondelku, przypraw oregano.
  3. Nadziej paprykę, podlej wodą, uduś pod przykryciem lub upiecz w piekarniku.
  4. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój i uduś osobno.
  5. Przypraw zmiażdżonym czosnkiem i tymiankiem, zmiksuj.
  6. Paprykę podawaj z sosem.

Przygotuj także:



Autorka jest redaktorem dwutygodnika "Pani domu".

Redakcja poleca

REKLAMA