Najczęstszą postacią choroby jest wysiłkowe nietrzymanie moczu. Do wysiłkowego nietrzymania moczu może dochodzić nawet w takich sytuacjach jak śmiech i kaszel, czy wstawanie z pozycji leżącej./ fot. Shutterstock

Dieta dla 50-latki. Jak powinna wyglądać?

Poziom poszczególnych hormonów ma wpływ na cały nasz organizm- układ krążenia, osteoporoza, nowotwory. Nie możemy zapobiec tym zmianom, ale dzięki odpowiedniej diecie potrafimy w znaczący sposób spowolnić ten proces i jednocześnie złagodzić towarzyszące mu objawy.
/ 03.11.2011 09:09
Najczęstszą postacią choroby jest wysiłkowe nietrzymanie moczu. Do wysiłkowego nietrzymania moczu może dochodzić nawet w takich sytuacjach jak śmiech i kaszel, czy wstawanie z pozycji leżącej./ fot. Shutterstock

Pięćdziesiąty rok życia to okres ogromnych zmian w organizmie kobiety; przede wszystkim ze względu na menopauzę- czyli zmiany w gospodarce hormonalnej organizmu, co powoduje mocne przyspieszenie starzenia się organizmu. Nasze ciała to jedno wielkie „laboratorium chemiczne”. Poziom poszczególnych hormonów przekłada się na cały organizm (proces starzenia, nastrój, otyłość, hiperlipidemie, rozwój chorób np. układu krążenia, nowotwory, osteoporoza, zaparcia, zmiany skórne itd.). Jak na razie nie potrafimy zapobiec tym zmianom, jednak potrafimy w znaczący sposób spowolnić ten proces i jednocześnie złagodzić towarzyszące mu objawy. W myśl zasady „jesteś tym co jesz” punktem wyjściowym jest oczywiście właściwa dieta. Bez konkretnej diety, leczenie danych schorzeń jest bezsensowne, gdyż nie eliminuje się niepoprawnych nawyków.

Polecamy: Jak przygotowywać zdrowe posiłki?

Każdy z nas chcąc maksymalnie długo cieszyć się zdrowiem, dobrym samopoczuciem i „młodym wyglądem” powinien przestrzegać zasad racjonalnego żywienia: jeść regularnie co 3h czyli 5- 6 posiłków dziennie (3 posiłki główne, 2- 3 przekąski), powoli przeżuwać pokarm, pić min 2 l wody dziennie 15-30 minut przed posiłkiem oraz 2h po posiłku, spożywać pokarmy jak najmniej przetworzone zawierające naturalne witaminy i enzymy wspomagające nasz układ trawienny, zachować odpowiednie proporcje składników pokarmowych w diecie (udział energii z: węglowodanów 55- 65% w tym max 10% z cukrów prostych, z białka 12-14%, z tłuszczów 25- 30% w tym 5-8% z NNKT całodziennego zapotrzebowania energetycznego), dostarczać 25- 40 g błonnika, ograniczać spożycie soli do max 5 g/ dobę, a także słodyczy do 1-2 porcji/ tydzień, stronić od kawy, alkoholu, narkotyków, palenia tytoniu oraz dołączyć regularny wysiłek fizyczny min 3 razy w tygodniu po 1- 1,5h.

W przypadku wystąpienia konkretnych chorób podaż poszczególnych składników jest odpowiednio zmniejszana lub zwiększana.

Poniżej kilka najczęstszych dolegliwości:

* Choroby układu krążenia: ODPOWIEDZIALNE NA CO 2 ZGON W POLSCE! to schorzenia tkanek i i narządów takie jak: miażdżyca naczyń krwionośnych polegająca m.in. na odkładaniu się  złogów tłuszczowych, a także kolagenu i soli wapnia na wewnętrznych ścianach tętnic, co prowadzi do zmniejszenia światła żył i zmniejszenia przepływu krwi skutkującym niedotlenieniem tkanek i narządów, choroba wieńcowa serca, arterioskleroza, dusznica bolesna, nadciśnienie tętnicze oraz wiele innych dolegliwości niemal zawsze są wynikiem nadmiaru cholesterolu i trójglicerydów we krwi (niezdrowej diety), stresu, braku ruchu, picia niedostatecznych ilości wody czy stosowania używek; by im zapobiec lub też złagodzić ich przebieg należy zmienić styl życia i przejść na dietę wolną od cholesterolu i trój glicerydów ( tłuszczów zwierzęcych- stałych) a bogatą w produkty roślinne. Należy także nauczyć się kontrolować stres, codziennie wychodzić na energiczny spacer i regularnie ćwiczyć; ponadto należy pić więcej wody miedzy posiłkami (3-4 l/ dobę), unikać używek i co najważniejsze zadbać o prawidłową masę ciała. CHUK często są powiązane z cukrzycą typu 2

* Osteoporoza: czyli „zrzeszotczenie kości” pojawia się w wyniku niedoboru estrogenów, błędów dietetycznych, siedzącego trybu życia oraz palenia tytoniu. Podstawą zminimalizowania ryzyka osteoporozy jest dieta ze zwiększoną ilością wapnia, magnezu, fosforu i witaminy D, (mleko, sery, masło, ser żółty, sardynki, śledzie, dorsze, warzywa strączkowe) oraz walka z bezczynnością, nałogami. Aktywność fizyczna, pozwala nie tylko na wzmacnianie mięśni, ale usprawnia działanie stawów i pozytywnie wpływa na masę kostną.

* Skóra, włosy: staje się mniej elastyczna, przesuszona, pokrywa się zmarszczkami; by zminimalizować ten proces należy zwrócić uwagę na witaminy i pierwiastki: A, C i E, cynk i selen (warzywa i owoce, tran, olej lniany). Czyli antyoksydanty, spowalniające proces starzenia się komórek. Wspomagające funkcje skóry i błon śluzowych, a także usprawniające tempo syntezy kolagenu.

* Nowotwory: postęp cywilizacyjny, zanieczyszczenie środowiska, chemizacja żywności, nałogi, infekcje i wiele innych czynników powodują wzrost występowania nowotworów. Kobiety są na nie bardziej narażone ze względu na duże wahania hormonalne (piersi, szyjka macicy, jajniki. By im zapobiec należy spożywać warzywa i owoce o żółtej i ciemnej barwie; będące bogatym źródłem antyoksydantów ( kapusta, warzywa strączkowe, pomidory, awokado) oraz oleje roślinne: olej lniany, oliwa z oliwek, rzepakowy.

Przykładowe menu na 1 dzień:

śniadanie: tost pełnoziarnisty, tuńczyk w sosie własnym, ogórek kwaszony, pomidor, łyżeczka tranu lub oleju lnianego

II śniadanie: koktajl owocowy: kefir naturalny, owoce leśne

Obiad: grochówka z kaszą i chudym mięsem

Podwieczorek: placuszki dyniowe smażone beztłuszczowo

Kolacja: sałatka wielowarzywna, tost pełnoziarnisty

Zobacz także: Jak brzmi 7 zasad zdrowej diety