Prostym sposobem na wzmocnienie wzroku jest codzienne wypijanie koktajlu diety strukturalnej, bogatego w składniki niezbędne dla oczu:
1. Mleko sojowe jest źródłem pełnowartościowego białka, składnika niezbędnego dla odbudowy i regeneracji wszystkich tkanek.
2. Czarna jagoda lub borówka amerykańska obfituje w antocyjany, barwniki znajdujące się w owocach i warzywach o ciemnych zabarwieniu. Antocyjany wzmacniają drobne naczynia krwionośne znajdujące się w oku.
3. Suszona morela dostarcza ß-karotenu, silnego przeciwutleniacza, chroniącego oko przez szkodliwym działaniem wolnych rodników, powstających pod wpływem np. dymu papierosowego, promieniowania UV, czy zanieczyszczenia powietrza.
4. Słodki syrop klonowy jest mniej kaloryczny od miodu, a bogatszy od niego w witaminy i składniki mineralne, m.in. w cynk, który zapobiega utracie wzroku związanej z wiekiem.
5. Sezam, oprócz witaminy A, E, cynku i kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, dostarcza witamin z grupy B, których niedobór objawia się zaburzeniami widzenia, łzawieniem oczu, światłowstrętem oraz zaćmą.
6. Orzechy włoskie to świetne źródło antyoksydantów: witamin A, C i E, karotenoidów oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe omega 3 wpływają na lepsze ukrwienie oka, zapobiegają utracie pola widzenia związanego ze starzeniem się organizmu.
Zobacz także: Czy dieta białkowa może być szkodliwa?
Przepis na koktajl diety strukturalnej wzmacniający wzrok:
Zmiksuj:
- 200ml mleka sojowego;
- 100g czarnych jagód lub borówki amerykańskiej (mogą być mrożone);
- 1 morelę suszoną, wcześniej namoczoną w wodzie lub soku jabłkowym i pokrojoną w paseczki;
- ½ łyżeczki syropu klonowego;
- łyżeczkę sezamu;
- łyżeczkę orzechów włoskich.
Zobacz także: Ciekawostki - zdrowe orzechy i białe wino
Szereg wskazań dotyczących zapobiegania schorzeniom oczu można znaleźć w książce dr Marka Bardadyna „Kody młodości”.