Słowo sattwa wywodzi się z języka indyjskiego, odnosi się ono do czystości, duchowości i pobożności, czyli do tych wartości, które, zgodnie z nauką joginów indyjskich, są najważniejsze w życiu każdego człowieka..
Podstawy diety satwicznej
Dieta satwiczna jest dietą wegetariańską, może być ona stosowana przez każdego, w tym względzie nie ma żadnych ograniczeń. Istnieje kilka zasad, które odróżniają dietę satwiczną od innych, m.in.:
- w diecie satwicznej korzysta się wyłącznie z produktów świeżych, co oznacza, że wszelkie produkty konserwowe czy też mrożone muszą zostać wycofane z podstawowego menu;
- zaleca się również, aby przygotowywać posiłki tylko na jeden raz, nie można jeść potraw odgrzewanych; szczególnie odradza się używanie kuchenek mikrofalowych, które wytwarzają szkodliwe promieniowanie;
- do gotowania należy wziąć tylko tyle wody, ile w danej chwili jest potrzebne; każde odlewanie wody jest równoznaczne z gubieniem istotnych składników odżywczych, zawartych w potrawach gotowanych;
- zaleca się spożywanie produktów razowych, uprzednio nieczyszczonych, które dostępne są m.in. w sklepach ze zdrową żywnością, bądź też w sklepach, które oferują produkty do kuchni z obcych krajów;
- dieta satwiczna składa się wyłącznie z posiłków gotowanych i smażonych;
- nie zaleca się spożywania w zbyt dużych ilościach surówek bądź też sałatek, gdyż ich nadmierna ilość może być szkodliwa dla naszego organizmu;
- każdy posiłek powinien skład się z sześciu produktów;
- produkty sezonowe, np. miód, powinny być spożywane wyłącznie w określonych porach roku (to znaczy wtedy, kiedy są świeże);
- w diecie satwicznej niezwykle istotny jest sam moment przygotowywania posiłku, któremu towarzyszy śpiewanie mantry, będącej znakiem ofiarowania posiłku bogom.
Spożywanie posiłków jest przyrównywane do oczyszczania ciała.
Zobacz także: Szczypta Yin i Yang w kuchni
Ważnie składniki diety
Dieta satwiczna, jak każda inna, zaleca stosowanie odpowiednich produktów, czy tez składników, które powinny zajmować ważne miejsce w codziennym menu. A oto kilka z nich:
- cukier trzcinowy nierafinowany, czyli gur (służy on, m.in. do wyrobu słodyczy),
- mleko krowie (jogurty naturalne, twarożki indyjskie – ćena, czy indyjskie mleko zagęszczone – khoja, nie są jednak spożywane samodzielne, ale stanowią ważny składnik potrawy),
- przyprawy: anyż, gorczyca czarna, kminek indyjski czy kolendra (stosowane są również mieszanki przypraw, z których najbardziej popularna jest garam-masala),
- groch, czyli dal (dalem nazywana jest również potrawa z grochu; groch jest niezwykle popularny w Indiach, bardzo często dodaje się go do ryżu, wówczas wpływa on pozytywnie na zwiększenie przyswajalności białka przez organizm),
- czatnej, czyli specjalny indyjski sos z owocu o posmaku słodko-ostrym,
- rajty, czyli sosy sporządzone na bazie jogurtów naturalnych z dodatkiem owoców lub warzyw,
- słodycze, np. halawa (mleko, kasza manna, orzechy, rodzynki) czy też khir (ryż długi, słodka śmietana, kardamon, cukier),
- lassi, czyli napój sporządzony z jogurtu naturalnego oraz wody źródlanej (pozostałe dodatki zależą już od oczekiwanego posmaku, słodkiego – dodaje się wówczas zwykle cukier i owoce lub ostrego – wówczas dodatki stanowią różne zioła, sok z cytryny).
Zobacz także: Które duety są najbardziej pożywne?
Wśród najbardziej popularnych potraw diety satwicznej wyróżnia się przede wszystkim:
- kofty – kulki serowe na ostro,
- pakorę – warzywa zapiekane w cieście,
- samosy – pierogi z mąki razowej o nadzieniu warzywnym,
- czapami, chipsy, purisy – rodzaje pieczywa indyjskiego.