Nasiona mogą być ciekawym dopełnieniem tradycyjnych dań

Sezam

Łagodny, słodko-orzechowy sezam nadaje potrawom z mięsa specyficzny, orientalny charakter.
/ 10.07.2009 16:21
Nasiona mogą być ciekawym dopełnieniem tradycyjnych dań

Nasiona sezamu

Występują w dwóch postaciach – białej lub czarnej. W kuchni zdecydowanie częściej używa się nasion białych. Należą do najbardziej znanych przypraw na świecie.

Porównuje się je do siemienia lnianego.

W Chinach używa się ich do dekoracji pieczywa i ciastek - znanym przysmakiem są kruche ciastka „panierowane” sezamem.

Sezam stosuje się także do przyprawiania dań mięsnych, np. kaczki, którą kroi się w cienkie paski, a następnie obtacza w sezamowym cieście. Daniem typowym dla chińskiej kuchni jest kurczak w sezamie – kawałki kurczaka smaży się, polewa sosem na bazie hoi sin, na koniec posypuje sezamem, co daje pyszny, chrupiący efekt.

Nasiona sezamu przed użyciem praży się bez tłuszczu, by stały się bardziej aromatyczne.

Olej sezamowy

Olej przyprawowy, wytwarzany z prażonych nasion sezamu. Ma mocny aromat i smak, dlatego używa się go w niewielkich ilościach, najlepiej tuż przed podaniem. Nie należy go podgrzewać. Nadaje charakterystycznego aromatu sałatkom i surowym warzywom, szczególnie zielonymi gotowanym. Dodaje się go do pieczonego mięsa, przyprawia nim ryby. Występuje jako składnik bardziej złożonych sosów i dipów, na przykład sosu hoi sin. Sprzedawany jest w sklepach z orientalną i zdrową żywnością.

Nie mylić ze zwykłym olejem z nasion sezamu który używa się do smażenia, głównie w Mongolii.

Pasta sezamowa

To gęsta, beżowo – brązowa pasta ze zmiażdżonych nasion sezamowych. Najczęściej używana w zimnych dipach lub jako dodatek do sosów. W kuchniach Bliskiego i Dalekiego Wschodu występuje pod nazwą Tahini.

Właściwości lecznicze sezamu

Swoją dbałość o zdrowie i równowagę, Chińczycy przenoszą do kuchni, dlatego większość używanych przez nich produktów ma rozliczne właściwości lecznicze.

Sezam przyspiesza wzrost włosów, przeciwdziała siwieniu, wzmacnia kości.