Dieta strukturalna przeciwmiażdżycowa swoje działanie zawdzięcza ograniczonej ilości tłuszczów nasyconych i cholesterolu oraz zredukowanej do minimum zawartości soli i cukrów prostych. Dzięki temu przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, unormowania masy ciała i przeciwdziałania odkładaniu się blaszek miażdżycowych w ścianach tętnic. Duża zawartość najbardziej wartościowych owoców i warzyw obfitujących w potas, witaminy, flawonoidy oraz rozpuszczalny w wodzie błonnik pokarmowy poza efektem przeciwmiażdżycowym mają działanie antyagregacyjne i wzmacniające ściany naczyń krwionośnych.
Zobacz także: Zarodki pszenne w diecie strukturalnej
Przykładowy jadłospis diety strukturalnej przeciwmiażdżycowej (1600 kcal):
Śniadanie:
- musli złożone z 3 łyżek płatków owsianych, 1 łyżki płatków gryczanych, 2 łyżeczek ziaren słonecznika, 2 łyżeczek otrębów pszennych, 1 łyżeczka posiekanych migdałów, 1 łyżeczka siemienia lnianego, 2 pokrojone morele suszone
- 1 banan
- 250 ml kefiru 0-0,5% tłuszczu
II Śniadanie:
Warzywa z dipem:
- 200-300g mieszanki ulubionych warzyw (papryka, świeży ogórek, cykoria, pomidory, marchewka, blanszowany brokuł, kalafior)- do wyboru
- Dip: jogurtu naturalny 0-0,5%tł (30g), awokado (30g), 1/2 łyżeczki majonezu, łyżeczka posiekanego szczypiorku lub 1/2 ząbku czosnku, przyprawy (zioła, pieprz).
Warzywa pokroić w słupki, zjeść maczając w jogurcie zmiksowanym z awokado, majonezem szczypiorkiem lub czosnkiem i przyprawami.
Obiad:
- pierś indycza w pomidorach: pierś z indyka (130 g) pokroić w grube paski, oprószyć pieprzem, podsmażyć na łyżce oleju razem z posiekaną cebulą (50g), dodać zmiksowane pomidory (250g), wywar warzywny (120ml), przyprawić do smaku ziołami, poddusić 10 min, posypać posiekaną natką pietruszki,
- ugotowana kasza gryczana (30g suchej)
- surówka: 1/4 główki sałaty, pomidor (100g),ogórek (50g),1/2 ząbku czosnku, łyżka soku z cytryny, łyżeczka oleju lnianego, świeże lub suszone zioła.
Zobacz także: Lista pokarmów zalecanych w diecie strukturalnej
Podwieczorek:
- kromka wafla z brązowego ryżu
- łyżka niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki
Kolacja:
Zupa z ciecierzycy: 100g ciecierzycy (może być z puszki),1/2 szklanki liści szpinaku, 100g zmiksowanych pomidorów, łyżeczka oliwy z oliwek, 1/3 posiekanej łodygi selera naciowego, 1/2 ząbku czosnku, szczypta cynamonu, szczypta szafranu, szklanka wywaru warzywnego, sok wyciśnięty z ¼ cytryny.
Seler, posiekany czosnek i przyprawy dusić około 5 minut na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodać wywar warzywny, ciecierzycę i zmiksowane pomidory, zagotować i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem aż warzywa i ciecierzyca będą miękkie, następnie dodać szpinak i dusić ok. 4-5 minut. Pod koniec skropić wyciśniętym sokiem z cytryny. Zjeść z kromką chleba żytniego razowego.