fot. Fotolia
Dlaczego warto wzbogacić swoją dietę w kiwi?
Kiwi jest jednym z tych owoców, które są niskokaloryczne, a dodatkowo dostarczają wielu niezbędnych substancji odżywczych, np.:
- witaminę C – porcja kiwi pokrywa połowę jej dziennego zapotrzebowania, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w walce ze stresem i zatrzymuje procesy starzenia się;
- witaminę E – owoc kiwi jest bogatym źródłem tego przeciwutleniacza, dzięki czemu usuwa wolne rodniki, podnosi odporność organizmu i pomaga obniżać poziom cholesterolu;
- kwas foliowy – pokrywa 10% zalecanego dzienne spożycia, dlatego warto jeść kiwi w okresie ciąży, by zapobiec wadom rozwojowym dziecka;
- magnez – dwa owoce kiwi dostarczają 30 mg magnezu, co korzystnie wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych i pracę mięśni;
- potas – jest idealnym źródłem tego składnika mineralnego, zawiera go więcej niż banan. Spożywanie kiwi zapewnia równowagę w organizmie i stopniowo uwalnia energię podczas wykonywania ćwiczeń;
- cynk – odpowiada za zdrową skórę, włosy i paznokcie. U mężczyzn zwiększa produkcję testosteronu;
- luteinę – chroni oczy przed uszkodzeniami i zapobiega ślepocie;
- błonnik – dwa owoce kiwi zawierają więcej błonnika niż cała miska otrębów zbożowych. Dzięki nim możemy pobudzić trawienie, obniżyć poziom cholesterolu i zadbać o zdrowe serce.
Dużą zaletą kiwi jest jego niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą go jeść diabetycy i osoby odchudzające się.
Zobacz też: Alergia na kiwi - co należy wyeliminować?
W jakiej postaci możemy jeść kiwi?
Kiwi możemy spożywać samo jako smaczną i zdrową przekąskę. Jeśli chcemy urozmaicić deser, pokrojone owoce można wymieszać z jogurtem, śmietaną lub mlekiem.
Kiwi wykorzystuje się również do ozdabiania ciast i ciasteczek oraz dodaje do sałatek (zawarta w nim witamina C zapobiega ciemnieniu np. jabłek czy bananów).
Przepis na odżywczy koktajl z kiwi
Składniki:
- 1 szklanka wody,
- 125 ml cukru pudru,
- świeże liście mięty,
- 3 kiwi,
- 2-3 cytryny,
- woda gazowana.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier puder. Zdjąć z ognia i dodać liście mięty. Odstawić na 20 minut.
- W tym czasie obrać kiwi i pokroić je na kawałki. Zmiksować do konsystencji puree.
- Zmieszać z przygotowaną wodą z miętą. Odstawić do lodówki do czasu wystygnięcia.
- Wycisnąć sok z cytryn i dodać go do powstałego syropu.
- Tak przygotowany syrop wlać do szklanki z gazowaną wodą. Podawać z plasterkiem kiwi.
Zobacz też: Longan - tajemniczy owoc