Dlaczego warto jeść kiwi?

Kiwi jest jednym z najbardziej odżywczych owoców na świecie. Zawdzięcza to bogactwu witamin i minerałów. Co znajdziemy w kiwi i dlaczego jest zdrowe?
/ 31.10.2014 08:56

kiwi

fot. Fotolia

Dlaczego warto wzbogacić swoją dietę w kiwi?

Kiwi jest jednym z tych owoców, które są niskokaloryczne, a dodatkowo dostarczają wielu niezbędnych substancji odżywczych, np.:

  • witaminę C – porcja kiwi pokrywa połowę jej dziennego zapotrzebowania, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w walce ze stresem i zatrzymuje procesy starzenia się;
  • witaminę E – owoc kiwi jest bogatym źródłem tego przeciwutleniacza, dzięki czemu usuwa wolne rodniki, podnosi odporność organizmu i pomaga obniżać poziom cholesterolu;
  • kwas foliowy – pokrywa 10% zalecanego dzienne spożycia, dlatego warto jeść kiwi w okresie ciąży, by zapobiec wadom rozwojowym dziecka;
  • magnez – dwa owoce kiwi dostarczają 30 mg magnezu, co korzystnie wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych i pracę mięśni;
  • potas – jest idealnym źródłem tego składnika mineralnego, zawiera go więcej niż banan. Spożywanie kiwi zapewnia równowagę w organizmie i stopniowo uwalnia energię podczas wykonywania ćwiczeń;
  • cynk – odpowiada za zdrową skórę, włosy i paznokcie. U mężczyzn zwiększa produkcję testosteronu;
  • luteinę – chroni oczy przed uszkodzeniami i zapobiega ślepocie;
  • błonnik – dwa owoce kiwi zawierają więcej błonnika niż cała miska otrębów zbożowych. Dzięki nim możemy pobudzić trawienie, obniżyć poziom cholesterolu i zadbać o zdrowe serce.

Dużą zaletą kiwi jest jego niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą go jeść diabetycy i osoby odchudzające się.

Zobacz też: Alergia na kiwi - co należy wyeliminować?

W jakiej postaci możemy jeść kiwi?

Kiwi możemy spożywać samo jako smaczną i zdrową przekąskę. Jeśli chcemy urozmaicić deser, pokrojone owoce można wymieszać z jogurtem, śmietaną lub mlekiem.

Kiwi wykorzystuje się również do ozdabiania ciast i ciasteczek oraz dodaje do sałatek (zawarta w nim witamina C zapobiega ciemnieniu np. jabłek czy bananów).

Przepis na odżywczy koktajl z kiwi

Składniki:

  • 1 szklanka wody,
  • 125 ml cukru pudru,
  • świeże liście mięty,
  • 3 kiwi,
  • 2-3 cytryny,
  • woda gazowana.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier puder. Zdjąć z ognia i dodać liście mięty. Odstawić na 20 minut.
  2. W tym czasie obrać kiwi i pokroić je na kawałki. Zmiksować do konsystencji puree.
  3. Zmieszać z przygotowaną wodą z miętą. Odstawić do lodówki do czasu wystygnięcia.
  4. Wycisnąć sok z cytryn i dodać go do powstałego syropu.
  5. Tak przygotowany syrop wlać do szklanki z gazowaną wodą. Podawać z plasterkiem kiwi.

Zobacz też: Longan - tajemniczy owoc

Redakcja poleca

REKLAMA