Czy dziczyzna jest zdrowa?

Mięso sarny, dzika, bażanta czy zająca – czyli dziczyzna – jest w Polsce rzadko jadane i niedoceniane (mało osób wie o jego właściwościach zdrowotnych). Dlaczego warto jeść dziczyznę? Co jest zdrowsze: mięso hodowlane czy dziczyzna? Czym można się zarazić, jedząc dziczyznę? Co zawiera dziczyzna?
/ 11.07.2013 14:17

Zdrowie w dziczyźnie

Dziczyzna w porównaniu z mięsem hodowlanym zawiera:

  • zdecydowanie mniejszą ilość tłuszczów nienasyconych jak i wielonienasyconych  (1,5–2,5% tłuszczu),
  • mniejszą ilość kalorii (dziczyzna jest mięsem chudym: 100 g mięsa z dzika to 108 kalorii, sarny 130 kcal, a taka sama porcja popularnej wieprzowiny liczy ponad 300 kcal!),
  • niewielką ilość kolagenu (0,5–1,2%),
  • dużo łatwostrawnego białka – kreatyny,
  • więcej aminokwasów egzogennych (organizm człowieka nie potrafi ich sam wytworzyć),
  • oraz dużą ilość cennych witamin – między innymi B2, B5, B6 i minerałów, a przede wszystkim magnezu, fosforu i wapnia.

Ponadto mięso zająca i bażanta ma korzystniejszy skład chemiczny (niż mięsa, które jadamy na co dzień).

Najlepiej wybierać mięso z dzika i sarny – zawiera mniej tłuszczu niż kurczak. Pamiętajmy też, że dziczyzna zawiera więcej mioglobiny, która jest źródłem bardzo dobrze przyswajalnego żelaza.  

Dziczyzna – wady i zalety

Mimo jej wielu walorów zdrowotnych, jadamy mało dziczyzny.  Jakie są zalety tego mięsa?

  • Dziczyzna jest wolna od antybiotyków, ponieważ zwierzęta żyją na wolności i nie są sztucznie tuczone.
  • Mięso zwierząt łownych niezwykle rzadko wywołuje uczulenia. Uważać trzeba jedynie na konserwanty dodawane do wędlin i przetworów.
  • Nie ma specjalnych ograniczeń w spożywaniu dziczyzny.

Przy jedzeniu dziczyzny istnieje niewielkie ryzyko zarażenia włośnicą, dlatego powinny na nią uważać kobiety w ciąży. Wystarczy jednak unikać wyrobów mięsnych nieznanego pochodzenia oraz przestrzegać odpowiedniej procedury obróbki termicznej mięsa.

Zobacz też: Jak kupić dobrą wędlinę i nie nabrać się na wyrób wędlinopodobny?

Kiedy najlepiej jeść dziczyznę?

Ze względu na jej walory smakowe i wartości odżywcze warto często jeść dziczyznę. Tego typu mięso warto spożywać w okresie jesiennym i zimowym – ma ono wtedy inny smak i aromat spowodowany jedzeniem odmiennych pokarmów przez zwierzęta w tych porach roku.

Gdzie szukać dobrej jakościowo dziczyzny?

Dziczyznę mrożoną można dostać w firmowych sklepach mięsnych. Jest ona tak samo wartościowa jak świeża, gdyż przechodzi odpowiednie procesy przed zamrożeniem (takie jak kruszenie, marynowanie, konserwowanie).

O wartościowe świeże mięso najlepiej jest dowiadywać się bezpośrednio u myśliwych.

Zobacz też: Z czego powstają parówki?