Zdrowie w dziczyźnie
Dziczyzna w porównaniu z mięsem hodowlanym zawiera:
- zdecydowanie mniejszą ilość tłuszczów nienasyconych jak i wielonienasyconych (1,5–2,5% tłuszczu),
- mniejszą ilość kalorii (dziczyzna jest mięsem chudym: 100 g mięsa z dzika to 108 kalorii, sarny 130 kcal, a taka sama porcja popularnej wieprzowiny liczy ponad 300 kcal!),
- niewielką ilość kolagenu (0,5–1,2%),
- dużo łatwostrawnego białka – kreatyny,
- więcej aminokwasów egzogennych (organizm człowieka nie potrafi ich sam wytworzyć),
- oraz dużą ilość cennych witamin – między innymi B2, B5, B6 i minerałów, a przede wszystkim magnezu, fosforu i wapnia.
Ponadto mięso zająca i bażanta ma korzystniejszy skład chemiczny (niż mięsa, które jadamy na co dzień).
Najlepiej wybierać mięso z dzika i sarny – zawiera mniej tłuszczu niż kurczak. Pamiętajmy też, że dziczyzna zawiera więcej mioglobiny, która jest źródłem bardzo dobrze przyswajalnego żelaza.
Dziczyzna – wady i zalety
Mimo jej wielu walorów zdrowotnych, jadamy mało dziczyzny. Jakie są zalety tego mięsa?
- Dziczyzna jest wolna od antybiotyków, ponieważ zwierzęta żyją na wolności i nie są sztucznie tuczone.
- Mięso zwierząt łownych niezwykle rzadko wywołuje uczulenia. Uważać trzeba jedynie na konserwanty dodawane do wędlin i przetworów.
- Nie ma specjalnych ograniczeń w spożywaniu dziczyzny.
Przy jedzeniu dziczyzny istnieje niewielkie ryzyko zarażenia włośnicą, dlatego powinny na nią uważać kobiety w ciąży. Wystarczy jednak unikać wyrobów mięsnych nieznanego pochodzenia oraz przestrzegać odpowiedniej procedury obróbki termicznej mięsa.
Zobacz też: Jak kupić dobrą wędlinę i nie nabrać się na wyrób wędlinopodobny?
Kiedy najlepiej jeść dziczyznę?
Ze względu na jej walory smakowe i wartości odżywcze warto często jeść dziczyznę. Tego typu mięso warto spożywać w okresie jesiennym i zimowym – ma ono wtedy inny smak i aromat spowodowany jedzeniem odmiennych pokarmów przez zwierzęta w tych porach roku.
Gdzie szukać dobrej jakościowo dziczyzny?
Dziczyznę mrożoną można dostać w firmowych sklepach mięsnych. Jest ona tak samo wartościowa jak świeża, gdyż przechodzi odpowiednie procesy przed zamrożeniem (takie jak kruszenie, marynowanie, konserwowanie).
O wartościowe świeże mięso najlepiej jest dowiadywać się bezpośrednio u myśliwych.
Zobacz też: Z czego powstają parówki?