Keto chleb majonezowy: 2 proste przepisy na pyszne, niskowęglowodanowe bochenki

Keto chleb majonezowy braci Rodzeń i z mąką migdałową fot. Adobe Stock, Sea Wave
Chleb majonezowy keto ma mało węglowodanów i dużo tłuszczu. Jest miękki, wilgotny, z chrupiącą skórką. Można upiec go z mąką migdałową lub bez, np. według przepisu braci Rodzeń. Jego przygotowanie zajmie ci kilka minut. Sprawdź, jak zrobić pyszny chleb majonezowy keto w domu.
/ 16.01.2024 05:55
Keto chleb majonezowy braci Rodzeń i z mąką migdałową fot. Adobe Stock, Sea Wave

Keto chleb majonezowy to doskonały wybór dla wszystkich osób będących na diecie ketogenicznej. Można z nim przygotować wiele pysznych kanapek (np. z keto masłem orzechowym) lub jeść sam, bez żadnych dodatków. Podstawą są w nim: majonez, jajka i nasiona chia. Chleb jest wilgotny, miękki, dość długo zachowuje świeżość i jest znacznie tańszy niż bochenek kupiony w sklepach.

Keto chleb majonezowy możesz przygotować na dwa sposoby — bez mąki i drożdży według przepisu braci Rodzeń lub z mąką kokosową i tartym, żółtym serem.

Spis treści:

  1. Keto chleb majonezowy braci Rodzeń bez mąki i drożdży — przepis 
  2. Keto chleb majonezowy z mąką migdałową — przepis
  3. Jak przechowywać chleb majonezowy keto?

Chleb majonezowy braci Rodzeń bez mąki i drożdży — przepis

Keto chleb majonezowy polecany jest w metodzie odchudzania braci Rodzeń. Przepis nie zawiera drożdży ani mąki.

Składniki:

  • 150 g majonezu,
  • 55 g mielonego siemienia lnianego,
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej,
  • 2 łyżeczki nasion chia,
  • 4 łyżki gorącej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Nasiona chia zalej gorącą wodą i wymieszaj. Odstaw na ok. 30 minut do napęcznienia.
  2. Do nasion chia dodaj jajka, majonez i siemię i dokładnie wymieszaj mikserem.
  3. Przełóż ciasto do małej formy.
  4. Keto chleb majonezowy braci Rodzeń piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut z termoobiegiem.

Keto chleb majonezowy braci Rodzeń fot. Keto chleb majonezowy braci Rodzeń / Adobe Stock, Milorad

Chleb majonezowy keto z mąką migdałową — przepis

Z ciasta możesz również uformować pyszne, chrupiące keto bułki. Wtedy jednak pamiętaj, aby skrócić czas pieczenia do ok. 20-25 min. 

Składniki:

  • 80 g mąki migdałowej,
  • 9 jajek w temperaturze pokojowej rozm. M.,
  • 250 g keto majonezu,
  • 200 g startego żółtego sera,
  • 2 łyżeczki proszki do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do miski, dodaj majonez i miksuj na małych obrotach.
  2. Miksując, dodawaj stopniowo mąkę i ser.
  3. Na koniec dodaj proszek do pieczenia.
  4. Gotową masę odstaw na 30 minut do lodówki.
  5. Następnie przelej ciasto do formy (np. kwadratowej lub większej keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Chleb majonezowy keto piecz w 170 stopniach (grzałka góra-dół) przez ok. 40-45 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia. Nie krój gorącego chleba.

Keto chleb majonezowy z mąką migdałowąfot. Keto chleb majonezowy keto z mąką migdałową / Adobe Stock, Ms VectorPlus

Jak przechowywać keto chleb majonezowy?

Keto chleb majonezowy przechowuj w chlebaku w torbie papierowej. Drugiego dnia możesz go włożyć do lodówki. Chleb zachowuje świeżość przez kilka dni.

Czytaj także:
Keto jagodzianki i inne niskowęglowodanowe słodkości jagodowe – 5 przepisów na keto desery z jagodami
Keto pączki – 3 przepisy na pyszne niskowęglowodanowe pączki niemal bez cukru i bez glutenu
Keto pizza – 4 niskowęglowodanowe przepisy, które na stałe zagoszczą w twojej diecie

Redakcja poleca

REKLAMA