Keto chleb majonezowy to doskonały wybór dla wszystkich osób będących na diecie ketogenicznej. Można z nim przygotować wiele pysznych kanapek (np. z keto masłem orzechowym) lub jeść sam, bez żadnych dodatków. Podstawą są w nim: majonez, jajka i nasiona chia. Chleb jest wilgotny, miękki, dość długo zachowuje świeżość i jest znacznie tańszy niż bochenek kupiony w sklepach.
Keto chleb majonezowy możesz przygotować na dwa sposoby — bez mąki i drożdży według przepisu braci Rodzeń lub z mąką kokosową i tartym, żółtym serem.
Spis treści:
- Keto chleb majonezowy braci Rodzeń bez mąki i drożdży — przepis
- Keto chleb majonezowy z mąką migdałową — przepis
- Jak przechowywać chleb majonezowy keto?
Chleb majonezowy braci Rodzeń bez mąki i drożdży — przepis
Keto chleb majonezowy polecany jest w metodzie odchudzania braci Rodzeń. Przepis nie zawiera drożdży ani mąki.
Składniki:
- 150 g majonezu,
- 55 g mielonego siemienia lnianego,
- 5 jajek w temperaturze pokojowej,
- 2 łyżeczki nasion chia,
- 4 łyżki gorącej wody.
Sposób przygotowania:
- Nasiona chia zalej gorącą wodą i wymieszaj. Odstaw na ok. 30 minut do napęcznienia.
- Do nasion chia dodaj jajka, majonez i siemię i dokładnie wymieszaj mikserem.
- Przełóż ciasto do małej formy.
- Keto chleb majonezowy braci Rodzeń piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut z termoobiegiem.
fot. Keto chleb majonezowy braci Rodzeń / Adobe Stock, Milorad
Chleb majonezowy keto z mąką migdałową — przepis
Z ciasta możesz również uformować pyszne, chrupiące keto bułki. Wtedy jednak pamiętaj, aby skrócić czas pieczenia do ok. 20-25 min.
Składniki:
- 80 g mąki migdałowej,
- 9 jajek w temperaturze pokojowej rozm. M.,
- 250 g keto majonezu,
- 200 g startego żółtego sera,
- 2 łyżeczki proszki do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Wbij jajka do miski, dodaj majonez i miksuj na małych obrotach.
- Miksując, dodawaj stopniowo mąkę i ser.
- Na koniec dodaj proszek do pieczenia.
- Gotową masę odstaw na 30 minut do lodówki.
- Następnie przelej ciasto do formy (np. kwadratowej lub większej keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Chleb majonezowy keto piecz w 170 stopniach (grzałka góra-dół) przez ok. 40-45 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia. Nie krój gorącego chleba.
fot. Keto chleb majonezowy keto z mąką migdałową / Adobe Stock, Ms VectorPlus
Jak przechowywać keto chleb majonezowy?
Keto chleb majonezowy przechowuj w chlebaku w torbie papierowej. Drugiego dnia możesz go włożyć do lodówki. Chleb zachowuje świeżość przez kilka dni.
Czytaj także:
Keto jagodzianki i inne niskowęglowodanowe słodkości jagodowe – 5 przepisów na keto desery z jagodami
Keto pączki – 3 przepisy na pyszne niskowęglowodanowe pączki niemal bez cukru i bez glutenu
Keto pizza – 4 niskowęglowodanowe przepisy, które na stałe zagoszczą w twojej diecie