Właśnie rozpoczęłaś białkową dietę Dukana? Obawiasz się, że przerwiesz odchudzanie ze względu na Wielkanoc? Mam dla ciebie rozwiązanie! Dla każdej fazy diety Dukana przygotowaliśmy świąteczne przepisy. Są wśród nich śniadania, obiady, desery i kolacje. Smacznego!
Spis treści:
Przepisy wielkanocne - faza I diety Dukana
- Śniadanie: Jajecznica z krewetkami zamiast jajka z majonezem
- Obiad: Barszcz biały w wersji Dukana
- Deser: Lody zamiast wielkanocnego mazurka
- Kolacja: Omlet z tuńczykiem i curry
Przepisy wielkanocne - faza II diety Dukana
- Śniadanie: Jajka nadziewane szpinakiem i krewetkami w sosie jogurtowym
- Obiad: Tarta z kurkami, sosem pomidorowym i tofu
- Deser: Aromatyczny piernik zamiast wielkanocnego mazurka
- Kolacja: Papryka faszerowana cielęciną przyrządzona na ostro
Przepisy wielkanocne - faza III diety Dukana
- Śniadanie: Kanapki z pastą jajeczną, wędzonym łososiem i sałatką z korniszonów
- Obiad: Kurczak w sosie kokosowym z brokułami
- Deser: Panna cotta z truskawkami
- Kolacja: Otrębowe babeczki z surimi i kawiorem
Przepisy wielkanocne - faza I diety Dukana
- Zacznij od upieczenia kilku krewetek w piekarniku. Jeśli lubisz czosnek, dopraw je nim. Piecz krewetki do czasu aż się zarumienią.
- Ok. 3 minut przed wyjęciem owoców morza z piekarnika, przygotuj jajecznicę. Wbij do rondelka 3 jajka, dodaj łyżkę otrąb owsianych, przypraw solą oraz pieprzem i podgrzej na wolnym ogniu mieszając delikatnie drewnianą łopatką. Kiedy jajecznica nabierze właściwej konsystencji, dodaj do niej kilka listków pietruszki.
- Jajecznicę wyłóż na talerz i udekoruj krewetkami.
- Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez pieczywa, skorzystaj z możliwości jedzenia chleba przygotowanego z otrąb owsianych.
- Przygotuj wywar używając kostki rosołowej bez tłuszczu. Przypraw go solą, pieprzem, majerankiem i pokrojonym na małe kawałki czosnkiem. Gotuj ok. 15 min. Na koniec w celu wydobycia smaku dodaj starty drobno chrzan.
- Na talerzu połóż ugotowane i pokrojone jajko, kilka kawałków chudego, białego sera oraz chleba z otrąb i zalej wszystko barszczem.
- Wlej do małego garnka szklankę chudego mleka, wrzuć szczyptę wanilii w proszku (bez dodatku cukru), szczyptę cynamonu i zagotuj.
- Rozpuść w nim 2 łyżeczki słodziku i wsyp 3 łyżki otrąb owsianych. Postaw wszystko jeszcze raz na niewielkim ogniu i podgrzewaj. Dzięki temu otręby zwiększą swoją objętość.
- Po zdjęciu mleka z ognia, dodaj do przygotowanej masy mały serek homogenizowany bez tłuszczu.
- Poczekaj aż masa wystygnie i wstaw ją do zamrażalki na 5 godzin mieszając średnio co pół godziny.
- Przełóż lody do pucharka i połóż na nich listek mięty.
- 2 jajka ubij z białym serkiem 0% i dodaj łyżkę otrąb owsianych. Przypraw curry, solą i listkami mięty.
- Dodaj kawałki tuńczyka w sosie własnym i delikatnie wszystko wymieszaj.
- Smaż na małym ogniu z obu stron. Nie używaj tłuszczu, smaż na patelni z powłoką, która zapobiega przywieraniu.
Przepisy wielkanocne - faza II diety Dukana
- Gotujesz na twardo jajka i czekasz do ich ostygnięcia.
- W tym czasie podsmażasz na patelni pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek.
- Kiedy cebula stanie się szklista, dodaj na patelnię szpinak (ilość dostosuj do ilości przygotowywanych jaj – na każde jajko przypada płaska łyżka usmażonego szpinaku). Duś go na małym ogniu. Możesz dodać odrobinę wody.
- Dodaj przyprawy: sól i pieprz. Na koniec dodaj jeszcze kilka listków mięty.
- W tym samym czasie na drugiej patelni podsmaż kilka krewetek (pokrojonych na małe kawałki) i dodaj je do szpinaku. Wszystko smaż jeszcze przez chwilę i mieszaj.
- Każde jajo kroisz na dwie części i wyjmujesz żółtko. Wszystkie żółtka przekładasz do miseczki i rozdrabniasz widelcem. Dodajesz do nich przygotowany szpinak w proporcjach 1:1.
- Uzyskaną masą nadziewasz białka i układasz je na talerzu.
- Teraz przygotuj sos jogurtowy. Do małego naczynia dodaj 3 łyżki jogurtu naturalnego 0%, przypraw szczyptą soli oraz pieprzu i wymieszaj.
- Polej sosem przygotowane jaja.
- Umyte grzyby pokrój i podsmaż z posiekaną cebulą na patelni.
- Wbij do grzybów jajko i wymieszaj.
- Dodaj przyprawy: sól, pieprz, kilka kostek tofu i natkę pietruszki.
- 3 łyżki otrąb owsianych wymieszaj z 2 jajkami i dodaj gałkę muszkatołową. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj odrobinę chudego mleka.
- Możesz ciasto odrobinę posolić. Wyłóż masę na formę do tarty.
- Koncentratem pomidorowym posmaruj ciasto.
- Na ciasto wyłóż usmażone grzyby z jajem. Posyp wszystko pietruszką i dodaj kilka pomidorków koktajlowych.
- Do miski dodać 5 łyżek otrąb pszennych i 9 łyżek otrąb owsianych, łyżkę proszku do pieczenia i 3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku i wymieszać.
- Do tego dodaj masę przygotowaną z 7 łyżek białego serka 0%, 4 białek i 3 całych jajek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- Dopraw słodzikiem w płynie (2-3 łyżki), drobno startym imbirem (niewielka część korzenia), goździkami, gałką muszkatołową, łyżką cynamonu i anyżem.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) i piecz niecałą godzinę. Po 45 minutach wbij patyczek do szaszłyków lub niewielki nóż głęboko w ciasto. Jeśli został suchy, ciasto jest gotowe.
- Nagrzej piekarnik do ok. 180 stopni C.
- Umyte papryki przekrój na pół tak, by z każdej powstały dwie „miseczki”. Usuń ze środka pestki, najlepiej przy użyciu noża. Włóż papryki do nagrzanego piekarnika na ok. 10 min.
- W tym czasie obraną cebulę pokrój w drobną kostkę. Podobnie pokrój papryczkę chili usuwając wcześniej pestki i wszystko podsmaż na niewielkim ogniu.
- Użyj do tego patelni ze specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu.
- Po ok. 3 minutach dodaj mieloną cielęcinę ok. 300-400 g, mały słoiczek koncentratu pomidorowego i wszystko przysmaż.
- Kiedy zauważysz, że cielęcina jest już gotowa, dodaj przyprawy: sól, pieprz, natkę pietruszki, słodką paprykę i niewielką ilość startego bardzo drobno imbiru.
- Kiedy mięso będzie gotowe napełnij nim połówki papryki i wszystko jeszcze raz włóż do piekarnika na kolejne 10-15 min.
Przepisy wielkanocne - faza III diety Dukana
- Ugotowane jajka przekrój na pół i wyjmij żółtka. Włóż żółtka do osobnej miseczki, dodaj łyżkę jogurtu naturalnego (bez dodatku tłuszczu), przypraw solą, pieprzem, dodaj kilka posiekanych listków bazylii i ugnieć na jednolitą masę.
- Tak przygotowaną pastą posmaruj dwie kromki pełnoziarnistego chleba (pamiętaj, że w tej fazie możesz jeść tylko 2 kromki takiego pieczywa dziennie).
- Na kanapkę połóż niewielkie kawałki wędzonego łososia.
- Ugotowane białka i korniszony pokrój w kostkę. Dodaj jogurt naturalny, sól, pieprz.
- Piersi z kurczaka kroisz w drobną kostkę i podsmażasz na patelni z mleczkiem kokosowym i szczyptą curry.
- Na drugiej patelni podsmaż na mleczku kokosowym brokuły i tofu, dopraw je solą i pieprzem, a na koniec posyp sezamem.
- Wyłóż wszystko na talerz.
- Zagotuj pół litra chudego mleka z ekstraktem waniliowym (bez dodatku cukru).
- Następnie ubij w małym garnku 4 żółtka ze słodzikiem w proszku (3 łyżeczki) i dodawaj do nich powoli zagotowane mleko ciągle mieszając (nie zdejmując rondelka z palnika).
- Jak już uzyskasz jednolitą masę, zdejmij garnek z ognia, dodaj żelatynę i zostaw do schłodzenia (nie wkładaj do lodówki).
- Używając miksera wymieszaj ¾ szklanki chudej śmietany z 3 łyżeczkami słodziku w proszku.
- Połącz ze sobą obie masy. Jednolity krem wlej do miseczek i ostudzony włóż do lodówki na kilka godzin.
- Podawaj na talerzu (po wyjęciu z miseczek). Polej każdą porcję balsamem ze zmiksowanych truskawek. Możesz ozdobić talerzyk listkiem mięty
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Ciasto do babeczek przygotujesz mieszając otręby pszenne (3 łyżki), otręby owsiane (5 łyżek), łyżkę proszku do pieczenia, 3 jajka, 4 łyżki białego serka 0%, sól i pieprz (według uznania).
- Tak przygotowane ciasto umieść w specjalnych foremkach na babeczki i piecz ok. 15 min. Zanim je wyjmiesz, sprawdź, czy się upiekły. Jeśli nie zostaw j jeszcze na chwilę pilnując, żeby się nie przepiekły.
- Masę przygotuj mieszając chudy twaróg, jogurt naturalny 0% i posiekany szczypiorek. Wszystko dopraw solą i pieprzem.
- Za pomocą małej łyżeczki nałóż serek na babeczki. Na serku połóż odrobinę kawioru albo kostkę paluszka krabowego i listek koperku.
Zobacz także:
TOP 5 przepisów do wykorzystania na diecie Dukana
7 rad, by dieta białkowa Dukana była bezpieczna + audio-komentarz dietetyka
Dieta kopenhaska, czy Dukana? Która jest lepsza dla ciebie?