Keto chleb z twarogu jest bogaty w białko i zdrowe tłuszcze, a niska zawartość węglowodanów czyni go idealnym wyborem dla osób na diecie ketogenicznej. Możesz eksperymentować z dodatkami i przyprawami, aby dostosować smak chleba do własnych upodobań.
Spis treści:
- Chleb z twarogu keto – składniki
- Keto chleb z twarogu i siemienia lnianego
- Keto chleb z twarogu i mąki migdałowej
Chleb z twarogu keto – składniki
Składniki, z jakich piecze się chleb z twarogu keto, można podzielić na niezbędne i opcjonalne. Dzięki tym drugim można urozmaicać przepisy i szykować różne odmiany keto chleba twarogowego bez mąki zbożowej.
Obowiązkowe składniki na keto chleb z twarogu:
- Twaróg. Zwykle używa się pełnotłustego twarogu, który stanowi podstawę chleba.
- Jajka. Są niezbędne do związania składników i nadania struktury chlebowi.
- Mąka migdałowa lub inna mąka keto. Nadaje chlebowi odpowiednią konsystencję.
- Proszek do pieczenia. Pomaga chlebowi rosnąć i nadaje mu lżejszą strukturę.
- Sól. Podkreśla smak chleba.
Opcjonalne składniki do keto chleba z twarogu:
- Nasiona. Chia, lnu, dyni, czarnuszki, słonecznika. Dodają dodatkowego błonnika i zdrowych tłuszczów.
- Siemię lniane. Może być używane jako zamiennik mąki migdałowej lub jako dodatek zwiększający wartości odżywcze.
- Oliwa lub masło. Dodaje wilgotności i smaku.
- Suszone zioła i przyprawy. Oregano, bazylia, czosnek w proszku czy cebula w proszku, aby wzbogacić smak chleba.
- Ser mozzarella lub parmezan. Można ich użyć dla dodatkowego smaku i wilgotności.
- Łupiny babki jajowatej. Mogą być używane jako dodatek zwiększający zawartość błonnika.
- Ocet jabłkowy. Pomaga w reakcji chemicznej z proszkiem do pieczenia, co może pomóc chlebowi lepiej rosnąć.
Keto chleb z twarogu i siemienia lnianego
Składniki:
- 0,5 kg twarogu sernikowego półtłustego lub tłustego,
- 400 g siemienia lnianego,
- 3 jaja,
- duża szczypta soli,
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka łuskanych nasion dyni lub innych (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
- Zmiksuj ziarna lnu na mąkę, odkładając 100 g nasion w całości.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, a potem krótko masę zblenduj.
- Przełóż ją do foremki, wygładzając wierzch i obsypując go nasionami – lnu, dyni słonecznika, jeśli chcesz.
- Wstaw do piekarnika i piecz 60-70 minut.
- Wyjmij keto chleb z twarogu z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Podawaj, z czym lubisz.
fot. Keto chleb z twarogu i siemienia lnianego/Adobe Stock, Maren Winter
Keto chleb z twarogu i mąki migdałowej
Składniki:
- 2 jaja,
- szklanka mielonego twarogu tłustego,
- ¼ szklanki jogurtu greckiego,
- ½ szklanki startego parmezanu,
- ¼ szklanki oliwy,
- ½ szklanki mleka migdałowego,
- 1,5 szklanki mąki migdałowej, zblanszowanej,
- 1,5 łyżki babki płesznik,
- 1,5 łyżki gumy ksantanowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- duża szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
- W dużej misce dobrze roztrzep jogurt, mleko migdałowe i jaja. Następnie wmieszaj mikserem ser twarogowy.
- W mniejszej misce wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki.
- Przełóż suchą mieszankę do mokrej i wymieszaj do uzyskania jednorodnego ciasta.
- Wsyp tarty parmezan i dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw na 5 minut.
- Przełóż ciasto do foremki i wstaw do piekarnika na ok. 60 minut. Ciasto powinno wyrosnąć i się zrumienić z wierzchu.
- Wyjmij, wystudź. Podawaj, z czym lubisz.
fot. Keto chleb z twarogu i mąki migdałowej/Adobe Stock, ricka_kinamoto
Czytaj także:
Chleb majonezowy keto: przepis braci Rodzeń
Keto chleb chmurka: przepis na oopsie
Keto kanapki do 4 g węglowodanów. Tak je przygotujesz