To pieczywo jest pyszne, syci i jest niskowęglowodanowe. Zasady pieczenia keto chleba z twarogu + 2 przepisy

Chleb z twarogu keto fot. Adobe Stock, vaaseenaa
Keto chleb z twarogu dostarcza mało węglowodanów, ale sporo tłuszczu i białka, a także błonnika. Poza twarogiem do jego przygotowania niezbędne są jaja oraz coś, co zastąpi mąkę zbożową. Może to być np. mąka migdałowa lub mąka z siemienia lnianego. Aby keto chleb z twarogu był lżejszy i smaczniejszy, warto dodać do niego proszek do pieczenia oraz aromatyzować go ziołami lub wzbogacać dodatkowymi ziarnami: słonecznika, dyni czarnuszki.
Ewa Cwil / 14.07.2024 05:09
Chleb z twarogu keto fot. Adobe Stock, vaaseenaa

Keto chleb z twarogu jest bogaty w białko i zdrowe tłuszcze, a niska zawartość węglowodanów czyni go idealnym wyborem dla osób na diecie ketogenicznej. Możesz eksperymentować z dodatkami i przyprawami, aby dostosować smak chleba do własnych upodobań.

Spis treści:

  1. Chleb z twarogu keto – składniki
  2. Keto chleb z twarogu i siemienia lnianego
  3. Keto chleb z twarogu i mąki migdałowej

Chleb z twarogu keto – składniki

Składniki, z jakich piecze się chleb z twarogu keto, można podzielić na niezbędne i opcjonalne. Dzięki tym drugim można urozmaicać przepisy i szykować różne odmiany keto chleba twarogowego bez mąki zbożowej.

Obowiązkowe składniki na keto chleb z twarogu:

  • Twaróg. Zwykle używa się pełnotłustego twarogu, który stanowi podstawę chleba.
  • Jajka. Są niezbędne do związania składników i nadania struktury chlebowi.
  • Mąka migdałowa lub inna mąka keto. Nadaje chlebowi odpowiednią konsystencję.
  • Proszek do pieczenia. Pomaga chlebowi rosnąć i nadaje mu lżejszą strukturę.
  • Sól. Podkreśla smak chleba.

Opcjonalne składniki do keto chleba z twarogu:

  • Nasiona. Chia, lnu, dyni, czarnuszki, słonecznika. Dodają dodatkowego błonnika i zdrowych tłuszczów.
  • Siemię lniane. Może być używane jako zamiennik mąki migdałowej lub jako dodatek zwiększający wartości odżywcze.
  • Oliwa lub masło. Dodaje wilgotności i smaku.
  • Suszone zioła i przyprawy. Oregano, bazylia, czosnek w proszku czy cebula w proszku, aby wzbogacić smak chleba.
  • Ser mozzarella lub parmezan. Można ich użyć dla dodatkowego smaku i wilgotności.
  • Łupiny babki jajowatej. Mogą być używane jako dodatek zwiększający zawartość błonnika.
  • Ocet jabłkowy. Pomaga w reakcji chemicznej z proszkiem do pieczenia, co może pomóc chlebowi lepiej rosnąć.

Keto chleb z twarogu i siemienia lnianego

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu sernikowego półtłustego lub tłustego,
  • 400 g siemienia lnianego,
  • 3 jaja,
  • duża szczypta soli,
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka łuskanych nasion dyni lub innych (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
  • Zmiksuj ziarna lnu na mąkę, odkładając 100 g nasion w całości.
  • W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, a potem krótko masę zblenduj.
  • Przełóż ją do foremki, wygładzając wierzch i obsypując go nasionami – lnu, dyni słonecznika, jeśli chcesz.
  • Wstaw do piekarnika i piecz 60-70 minut.
  • Wyjmij keto chleb z twarogu z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Podawaj, z czym lubisz.

Keto chleb z twarogu i siemienia lnianego

fot. Keto chleb z twarogu i siemienia lnianego/Adobe Stock, Maren Winter

Keto chleb z twarogu i mąki migdałowej

Składniki:

  • 2 jaja,
  • szklanka mielonego twarogu tłustego,
  • ¼ szklanki jogurtu greckiego,
  • ½ szklanki startego parmezanu,
  • ¼ szklanki oliwy,
  • ½ szklanki mleka migdałowego,
  • 1,5 szklanki mąki migdałowej, zblanszowanej,
  • 1,5 łyżki babki płesznik,
  • 1,5 łyżki gumy ksantanowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • duża szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.
  • W dużej misce dobrze roztrzep jogurt, mleko migdałowe i jaja. Następnie wmieszaj mikserem ser twarogowy.
  • W mniejszej misce wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki.
  • Przełóż suchą mieszankę do mokrej i wymieszaj do uzyskania jednorodnego ciasta.
  • Wsyp tarty parmezan i dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw na 5 minut.
  • Przełóż ciasto do foremki i wstaw do piekarnika na ok. 60 minut. Ciasto powinno wyrosnąć i się zrumienić z wierzchu.
  • Wyjmij, wystudź. Podawaj, z czym lubisz.

Keto chleb z twarogu i mąki migdałowej

fot. Keto chleb z twarogu i mąki migdałowej/Adobe Stock, ricka_kinamoto

Czytaj także:
Chleb majonezowy keto: przepis braci Rodzeń
Keto chleb chmurka: przepis na oopsie
Keto kanapki do 4 g węglowodanów. Tak je przygotujesz

Redakcja poleca

REKLAMA