5 przepisów na pączki z frytkownicy beztłuszczowej. Wychodzą lepsze i mniej kaloryczne niż te z cukierni

pączki z frytkownicy beztłuszczowej fot. Adobe Stock, Iuliia Metkalova
Pączki z frytkownicy beztłuszczowej wychodzą nie mniej smaczne niż te smażone w głębokim tłuszczu. Maja jednak tę zaletę, że nie nasiąkają tłuszczem. To z kolei oznacza, że nie trzeba ich odsączać i są mniej kaloryczne niż te tradycyjne. Zobacz, jak je przygotować na 5 sposobów i w różnych smakach.
Ewa Cwil / 17.02.2025 05:15
pączki z frytkownicy beztłuszczowej fot. Adobe Stock, Iuliia Metkalova

Wypróbuj nasze pączki z frytkownicy beztłuszczowej. Opracowaliśmy 5 przepisów, w tym takie z ciasta drożdżowego oraz wersje z proszkiem do pieczenia, co pozwala zaoszczędzić czas i bardzo szybko uszykować tradycyjny deser na tłusty czwartek. Przekonaj się sama, dlaczego trzeba zjeść pączka w tłusty czwartek, zwłaszcza wtedy, gdy pochodzi z air fryera. Po pierwszym kęsie będziesz wiedzieć, że nie chodzi tylko o mniejszą kaloryczność smakołyku.

Spis treści:

  1. Drożdżowe pączki z frytkownicy beztłuszczowej
  2. Pączki z air fryera z nadzieniem
  3. Serowe pączuszki z frytkownicy beztłuszczowej
  4. Pączki orzechowe z air fryera
  5. Bezglutenowe pączki z frytkownicy beztłuszczowej

Drożdżowe pączki z frytkownicy beztłuszczowej

Ta propozycja wcale nie ustępuje smakom tradycyjnych wypieków szykowanych na tłusty czwartek. Ich zaletą jest mniejsza kaloryczność, dlatego też uchodzą za jedne z najlepszych dietetycznych pączków

Składniki:

  • 0,5 kg pszennej mąki tortowej,
  • szklanka mleka,
  • 5 łyżek cukru,
  • 100 g masła,
  • 40 g drożdży,
  • 4 żółtka,
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w sporym naczyniu drożdże z łyżką mleka, łyżką cukru i łyżką mąki. Przykryj naczynie i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże „ruszyły”.
  2. Do zaczynu z drożdży dodaj żółtka, resztę mąki i cukru, i wyrabiaj ciasto mikserem przez ok. 5 minut.
  3. Dodaj do ciasta rozpuszczone lecz nie gorące masło i wmieszaj je bardzo dokładnie.
  4. Całość przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło (powinno podwoić objętość).
  5. Formuj z ciasta pączki natłuszczonymi dłońmi. Układaj je na tacy, a gdy skończysz, odstaw na ok. 15 minut, aby jeszcze trochę wyrosły.
  6. Wkładaj pączki do kosza frytkownicy beztłuszczowej, układając je w jednej warstwie.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 6-9 minut, w połowie czasu pieczenia, obracając je na drugą stronę.

Drożdżowe pączki z frytkownicy beztłuszczowej

fot. Drożdżowe pączki z frytkownicy beztłuszczowej/ Adobe Stock, beats_

Pączki z air fryera z nadzieniem

To pyszna propozycja, z której możesz skorzystać zawsze wtedy, gdy najdzie cię ochota na słodkie przekąski. A ze względu na to, że jest mniej kaloryczna, możesz sięgać po nią częściej. 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 15 g suchych drożdży,
  • 4 łyżki cukru,
  • 5 łyżek masła,
  • szczypta soli,
  • słoik dżemu śliwkowego lub konfitury z płatków róży.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę przez sito do dużej miski.
  2. Dodaj pozostałe składniki, poza dżemem czy konfiturą, 3 łyżki roztopionego masła, i wymieszaj, aby powstało jednorodne ciasto – nie krócej niż 10-15 minut.
  3. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  (minimum godzina).
  4. Natłuszczonymi dłońmi formuj z ciasta okrągłe pączki, zamykając w środku każdego z nich łyżeczkę dżemu lub konfitury.
  5. Ulepione pączki odstaw do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut.
  6. Rozpuść pozostałe masło i smaruj nim pędzelkiem pączki z obu stron.
  7. Wkładaj je do kosza frytkownicy beztłuszczowej, układając je w jednej warstwie – trzeba je upiec partiami, nie wszystkie na raz.
  8. Piecz w 180 stopniach przez 4-6 minut. Czas zależy od wielkości pączków i mocy air fryera. W połowie pieczenia obróć pączki.
  9. Zgodnie z tradycją tłustego czwartku możesz pączki polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Pączki z air fryera z nadzieniem

fot. Pączki z air fryera z nadzieniem/ Adobe Stock, czarny_bez

Serowe pączuszki z frytkownicy beztłuszczowej

Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz jednego wyjątkowego składnika - jest nim ser twarogowy. Możesz sięgnąć po ten z wiaderka, a jeśli nie wiesz jaki wybrać, sprawdź nasze zestawienie naturalnych twarogów sernikowych z dobrym składem

Składniki:

  1. 250 g mąki pszennej typ 450,
  2. 250 g twarogu z wiaderka,
  3. 2 jaja,
  4. 20 g masła,
  5. 1 cukier waniliowy,
  6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  7. kilka kropel aromatu migdałowego.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj suche składniki w misce.
  2. Dodaj do nich jaja, twaróg, aromat i rozpuszczone masło. Zagnieć jednorodne ciasto.
  3. Z ciasta formuj małe pączki i układaj je w koszu frytkownicy beztłuszczowej.
  4. Piecz w 180-190 stopniach przez 8-9 minut. Obróć na drugą stronę i piecz jeszcze 5 minut.
  5. Powtarzaj pieczenie, aż upieczesz wszystkie minipączki. Przed podaniem możesz je polukrować lub posypać cukrem pudrem. Jesli to maja byc fit pączki twarogowe, oprósz je słodzikiem.

Serowe pączuszki z frytkownicy beztłuszczowej

fot. Serowe pączuszki z frytkownicy beztłuszczowej/ Adobe Stock, Olga Romankova

Pączki orzechowe z air fryera

Lubisz orzechowy posmak w deserach? w takim razie ta propozycja przypadnie ci do gustu. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko 9 składników. 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej typ 450,
  • 150-160 ml mleka,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 20 g drożdży,
  • 30 g masła,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • 100 g drobno pokruszonych orzechów laskowych,
  • szczypta kardamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj rozdrobnione drożdże z cukrem i połową mleka. Dodaj 3 łyżki maki i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Przełóż zaczyn do dużej miski, przesiej do nich resztę mąki, wsyp cukier, dodaj żółtka i rozpuszczone ostudzone masło. Wstępnie wymieszaj, dodaj spirytus, orzechy i kardamon.
  3. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
  4. Ciasto przełóż na blat i delikatnie rozwałkuj na grubość 2 cm.
  5. Wycinaj z ciasta szklanką kółka, a następnie odłóż je do wyrośnięcia (20-30 minut). Możesz wyciąć w każdym kółku kolejne kółko, aby uzyskać donuty z dziurką w środku.
  6. Układaj pączki w pojedynczej warstwie w koszu frytkownicy beztłuszczowej.
  7. Piecz w 180 stopniach przez ok. 6-9 minut. W połowie pieczenia obróć je na drugą stronę. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.

Pączki orzechowe z air fryera

fot. Pączki orzechowe z air fryera/ Adobe Stock, Sutthisak

Bezglutenowe pączki z frytkownicy beztłuszczowej

Dla osób, które poszukują sprawdzonego przepisu na pączki bezglutenowe ze zmniejszoną kalorycznością, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. 

Składniki:

  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • ¾ szklanki maki owsianej (bezglutenowej),
  • ½ szklanki maki ziemniaczanej,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu śmietankowego.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w miseczce jaja z cukrem. Dodaj jogurt i aromat, całość wymieszaj.
  2. W dużej misce przemieszaj mąkę owsianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  3. Wlej mokrą mieszankę jajeczną do mieszanki suchej i mieszaj do połączenia składników. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, jeśli ciasto jest suchawe.
  4. Z ciasta uformuj kulki. Układaj je w jednej warstwie w koszu air fryera tak, żeby się nie stykały.
  5. Piecz w temperaturze 180-190 stopni przez 6-9 minut. W połowie pieczenia obróć pączki z frytkownicy beztłuszczowej na drugą stronę.
  6. Przed podaniem możesz pączki oprószyć cukrem pudrem.

Bezglutenowe pączki z frytkownicy beztłuszczowej

fot. Bezglutenowe pączki z frytkownicy beztłuszczowej/ Adobe Stock, Stepanek Photography

 

Czytaj także:
5 sposobów na faworki z frytkownicy beztłuszczowej
Pomysły na pyszna pierś kurczaka z air fryera
6 przepisów z frytkownicy beztłuszczowej - ryba, chleb warzywa i nie tylko

Redakcja poleca

REKLAMA